19.6.08

MESUT YILMAZDAN İNCİLER

Yılmaz'dan, AP'de şok sözler!

Eski Başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, AP'deki konuşmasında darbeyi destekleyerek Türkiye'de parti kapatmanın gerekli olduğunu savundu.

Eski başbakanlardan Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz, Anayasa Mahkemesi'nde AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak yüksek mahkeme tarafından henüz ortada verilen bir karar olmadığını, yalnızca savcının iddiaları olduğunu belirterek, ''Yargı sürecine müdahale etmenin, Avrupa Birliği ilkelerine de ters düştüğü açıktır'' dedi. Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Yeşil Grup Başkanı Daniel Cohn Bendit ve TBMM ve AP arasında faaliyet gösteren Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joos Lagendick'in girişimiyle, ''Türkiye'de neler oluyor?'' konulu bir konferans düzenledi.

Konferansa, Yılmaz ile birlikte ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, konuşmacı olarak katıldı.

Konuşmasına Anayasa Mahkemesi'nin türban konusunda verdiği karar ve AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili gelişmelere değinerek başlayan Yılmaz, ''Anayasa Mahkemesi kararı, daha hukuki sürecin sonu anlamına gelmemektedir. Türkiye, 20 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini kabul etmiştir'' diye konuştu.

Yılmaz, AB Komisyonu yetkililerinin, Türk yargısına değilse bile, kendi yargı kurumlarına saygı gereği bu konudaki açıklamalarında daha ihtiyatlı davranmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, türban davasıyla ilgili olarak AİHM'in Leyla Şahin davasında verdiği kararı, AP'li parlamenterlerin okumasını tavsiye ettiğini söyledi.

Demokratik sistemlerde parti kapatılmasını ''kaygı verici'' bulduğunu belirten Yılmaz, ''parti kapatma, iptidai bir ceza olmasına rağmen, Türkiye gerçekleri karşısında bu uygulamanın korunması gerektiğini'' bildirdi. Yılmaz, ''Dünyanın bugünkü geldiği noktada parti kapatmak çözüm değil, ancak siz de Türkiye'nin şartlarını anlamalısınız. Türkiye, ağır bir tehlikeyle karşı karşıya'' dedi.

Konuşmasında, Türkiye'de din ve devlet işleri ile laiklik ilkesinin oluşturulması ve korunmasına yönelik gelişmeler konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulunan Yılmaz, ''Türkiye'nin İslam dünyasında laik demokrasiyi en ileri düzeyde uygulayan tek ülke olduğunu'' vurguladı.

Din ve devlet ilişkileri konusunda Türkiye'de kimi sorunlar yaşandığını kabul ettiğini ifade eden Yılmaz, ''Türkiye'de tam tersine sürekli uyanık olmamızı gerektiren koşullar söz konusu. Bilindiği gibi İslamiyet, Hristiyanlık'tan farklı olarak, toplumsal hayatın işleyişine ilişkin kurallar öngören bir dindir. Bu nedenle Müslüman bir ülkede laiklik ilkesinin uygulanması, dinin özel yaşam alanıyla sınırlı tutulmasına bağlıdır. Bugün Türkiye'de dini özgürlükler alanının yeterli olmadığını savunanlar vardır ve bunlar dini kamusal alana taşımak isteyenlerdir. Küçümsenemeyecek sayıda din devleti özlemi içinde olan bir kitle söz konusudur. Ayrıca son yıllarda tüm İslam ülkelerinde giderek yükselen siyasi İslam akımının ve komşumuz İran'da yaşanan gelişmelerin Müslüman Türk toplumu üzerinde hiç etki yaratmadığı da düşünülemez'' diye konuştu.

İktidardaki AK Parti'nin, ülkeyi son 1 yıldan beri artarak süren bir krize soktuğunu ileri süren Yılmaz, ''Şu anda hükümet, tüm yargı kurumlarıyla, silahlı kuvvetlerle, üniversitelerle ve sivil toplum örgütlerinin büyük bir bölümüyle uyumsuzluk ve çatışma halindedir'' dedi.

UFUK URAS

ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise, Türkiye'de hukuk ve demokrasinin önemli bir dönemeçte olduğunu belirterek, demokrasinin kurumsallaştırılması için ortada önemli bir şansın da bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de, 1980 anayasasının mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savunan Uras, ''AK Parti'nin topyekün 1980 anayasasını değiştirmek yerine, perakende reformlarla yetindiğini'' bildirdi.

Siyasal yasaklarla bir sonuca varılamayacağını anlatan Aras, geçmişte kapatılan partilerin ve siyasal parti liderlerine getirilen yasakların hiçbir yarar sağlamadığının ortada olduğunu dile getirdi.

Uras, kültürel zenginliklerin korunarak, herkes için
demokrasi istemenin ve demokrasiyi içselleştirmenin, Türkiye'deki sorunların çözümüne yardımcı olacağını vurguladı. Uras, hükümetin, TCK'nın 301. maddesi, sosyal güvenlik yasası ve son 1 Mayıs'ta meydana gelen olaylarla ilgili olarak duyarsız kaldığı görüşünü savundu.

Türkiye'de sol kanatta ciddi bir muhalefet eksikliği olduğunu savunan Uras, ''1980 anayasasını savunan CHP'nin, ciddi bir muhalefet olamayacağını ve demokrasiyi savunamayacağı'' görüşünü dile getirdi.

Uras, türban konusunda da kamuda hizmet alan ve hizmet veren kişilere yönelik farklı bir uygulama olmasından yana olduklarını, üniversitelerde türban yasağının da kalması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

MESUT YILMAZ TÜRKİYEYİ REZİL ETTİ aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License