22.9.08

BAYKAL'IN BORSA OYUNU

Baykal’ın borsa oyunu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat’ın, borsa macerasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a yönelttiği soruların cevaplarını tam 3.5 yıl önce kaleme almıştım. Ne herhangi bir siyasi parti ne de medya ilgilendi.

Gerçi Fırat, Baykal’a ‘Açıkla yoksa ben açıklarım’ dedi ama cevaplar zaten ortada. Kavgaya gerek yok, yeniden anlatalım herkes öğrensin.

Hadise şu: CHP, 18 Nisan 1999 seçimlerinde barajın altında kalınca, milletvekili maaşı dışında bir geliri olmayan Deniz Baykal, sadece partisini değil düzenli gelir kaynağını da kaybetti. En azından bize anlatılan böyledir.

Kim ‘akıl’ verdi bilmiyorum; Baykal, aktif siyasetin dışında kaldığı o dönemde gidip İş Bankası’nın Farabi Şubesi’nde aile adına bir ‘Fon Hesabı’ açtırıyor. Bankaya verilen talimata göre; Hesabı sadece Deniz Baykal, eşi Olcay Baykal ve kızı Aslı Baykal kullanabiliyor. Bu hesap üzerinden kimi zaman borsada işlem yapılıyor, kimi zaman hazine bonosu ve döviz alınıyor.Elimizdeki belgelere göre; Bu fon hesabı üzerinden operasyonlar 2000 yılı şubat ayında başlıyor. Öncesi varsa bilmiyorum, çünkü elimde farklı belge yok.

Operasyon başlıyor

17 Şubat 2000 tarihinde Olcay Baykal, Aslı Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adlarına 250’şer lot olmak üzere toplam 1000 lot ‘Anadolu Hayat’ hissesi satın alınıyor ve aile hesabından 26 milyar TL (26 bin YTL) çekiliyor.

Yine aynı günlerde, Deniz Baykal adına 500 lot ‘Nuh Çimento’ hissesi alınıyor ve karşılığında 7.5 milyar TL (7 bin 500 YTL) ödeniyor. 21 Mart 2000 tarihinde Aslı Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adına 1400’er lot olmak üzere toplam 4 bin 200 lot ‘İş Finans’ hissesi alınıyor. Deniz Baykal’ın hesabından çıkan para ise 14.7 milyar TL (14 bin 700 YTL) olarak belirleniyor.

Sonra? Alımlar sürüyor.

13 Nisan 2000’de Deniz Baykal, Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak adına 700’er lot, toplam 2 bin 100 lot ‘Soda Sanayi’ hissesi satın alınırken, Deniz Baykal’ın hesabından 15 milyar 120 milyon TL (15 bin 120 YTL) çıkıyor.

26 Mayıs 2000’de Cemal Kantaş, Olcay Baykal ve Deniz Baykal adına 1000’er lot, toplam 3 bin lot ‘Sınai Yatırım’ hissesi satın alındığında Deniz Baykal’ın hesabından çekilen para 9 milyar 300 milyon TL’yi (9 bin 300 YTL) buluyor.

Özetle; Sadece elimizdeki belgelere göre, 2000 yılında toplam 10 bin 800 lot hisse alımı yapılıyor ve o günkü kur üzerinden 72 milyar 600 milyon TL (72 bin 600 YTL) ödeniyor. Başka ne tür alımlar yapıldı, bununla sınırlı mı, belli değil.

Nuh Çimento Meclise girdi

Burada dikkat çekici olan, Baykal ailesinin hisse alımı yaptıkları ‘Nuh Çimento’ şirketinin sahibi Muharrem Eskiyapan’ın 3 Kasım 2002 seçimlerinde CHP listelerinden (1. sıra) Kayseri Milletvekili seçilmesidir. Hisseleri alırken aktif siyasetin dışında olan Baykal, aday listeleri oluşturulurken genel başkandı.

Zihinleri bulandıran bir başka nokta ise şu: Hisse alımı yapılan İş Finans, Anadolu Hayat ve Sınai Yatırım, İş Bankası’nın iştirakleri. Fon hesabının açıldığı yer, İş Bankası’nın Farabi Şubesi. İş Bankası’nın 4 yönetim kurulu üyesi de CHP tarafından atanmış isimler.

Devamı var.

Üzerine hisse alımı yapılan Cemal Kantaş, CHP kontenjanından İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atanan Enis Tütüncü’nün o dönemdeki şoförü. Sevgi Alyanak ise Enis Tütüncü’nün avukat eşi Gönül Tütüncü’nün sekreteri.

Bu durumda, Baykal ve ailesinin bu ‘karmaşık’ ilişkilere açıklık getirmesi zorunludur. 3.5 yıl önce sordum, yine soruyorum: Enis Tütüncü’nün rolü nedir? İnsider Trading yapıldı mı?

‘Borsa oynadım’

Bu iddiaları o tarihte kaleme almadan önce CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı arayıp ona da sormuştum. Baykal, ilk kez borsa oynadığını kabul etti ama ‘meşrudur’ dedi: ‘1999 seçimlerinden sonra CHP barajın altında kalmıştı, benim de milletvekili maaşım kesilmişti. Mali durumumuzu yeniden düzenlemek için bir gayrimenkul sattım, o parayla İş Bankası’nda aile adına bir fon hesabı açtırdım. Bu hesapta, döviz de vardı, hazine bonosu da vardı, hisse senedi alımı da vardı. Bu hesap tamamen meşru, kayıt altında bir hesaptır. Gölgeli bir durum asla yoktur.’

Baykal’ın ‘spekülasyon’ iddialarına cevabı ise şöyle oldu: ‘O tarihte milletvekili değildim, genel başkan da değildim. Asla herhangi bir spekülasyon yapmadım, spekülasyon peşinde koşmadım. Zaten bu hesapla arkadaşlar ilgileniyordu. Yeri geldi onlara bile itimat etmedim. Bu işlemlerin hepsi kayıtlıdır, Takasbank’tan bunu öğrenmek mümkündür. Öyle sık sık al-sat yapmadım. Dikkat edilirse yapılan işlemler hep uzun sürelidir, öyle al-sat şeklinde değildir. Uzun süre satılmamıştır. Hukuk dışı, gayri meşru, bizi mahcup çıkaracak, güvensizlik yaratacak bir durum sözkonusu değildir.’

Üzerinden hisse alımı yapılan Cemal Kantaş ve Sevgi Alyanak’a gelince... Baykal, bu konuda ise şunları söyledi: ‘Bunlar, işlemi yapan, yani aracı olan insanlardır. Bir daha söylüyorum. Gayri meşru hiçbir durum sözkonusu değildir.’

14 Şubat 2005 günü ilk kez kamuoyuna duyurduğum bu iddialar üzerine ne Baykal’ın başka bir açıklaması oldu, ne Enis Tütüncü’den ne eşi Gönül Tütüncü’den ne diğer aracılar Sevgi Alyanak ve Cemal Kantaş’tan cevap geldi.

Artık konuşma zamanı... Haydi, Deniz Bey... ŞAMİL TAYYAR
Tarih: 22 Eylül 2008 Pazartesi

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License