23.8.09

ASKERLE TERÖRİST GÖRÜŞTÜ İDDİASI

Sınırda general terörist buluşması

Gizli tanık İlk Adım, Ergenekon tutuklusu tuğgeneral Ersöz’ün PKK yöneticisi Bayık ile görüşüp birbirlerine zarf verdiklerini anlattı

HEZİL ÇAYINDA BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜLER
ÜÇÜNCÜ Ergenekon İddianamesi’nin ek klasörlerindeki gizli tanık ifadesine göre Ersöz-Bayık buluşması 1999-2000 arasında Kuzey Irak sınırındaki Hezil Çayı’nın kıyısında gerçekleşti. Bayık görüşmeye 10 adamıyla birlikte geldi.
ZARF ALIŞVERİŞİ ÜÇ DAKİKA SÜRDÜ
ERSÖZ’ÜN yanında eski Bolu Dağ Komando Tugay Komutanı Yavuz Ertürk de vardı. Bayık ile Ersöz, çayın kenarında başbaşa üç dakika görüştü. Birbirlerine karşılıklı birer zarf veren ikili, daha sonra ayrıldı.Ergenekon’un Üçüncü İddianamesi’nin gizli tanıklarından İlk adım, eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz ile PKK’nın liderlerinden Cemil Bayık’ın 1999-2000 arasında Hezıl Çayı kenarında başbaşa görüşerek birbirlerine zarflar verdiklerini söyledi. İlk adım, ikili arasındaki ikinci görüşmenin ise Türkiye, Kuzey Irak ve Suriye üçgeninde telsizle gerçekleştiğini belirtti. İkili arasındaki görüşmeler, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edilmesinin hemen sonrasına rastlıyor. 1993 yılında Silopi ilçesi Verimli köyünde geçici köy korucusu olarak görev yaptığını belirten İlk adım 1999-2000 yıları arasında Şırnak İl Jarndarma Alay Komutanı Levent Ersöz ile birlikte Tümen Komutanı Yavuz Ertürk Paşa ile görüştüklerini, ardından helikopterle Habur Bölük Komutanlığı’na gittiklerini, orada transit araçla Ersöz’ün ekibinden olan adamları da alarak Kuzey Irak sınır kapısında Eren Karakolu’na vardıklarını belirtti.

Birbirlerine zarf verdiler
Gizli tanık İlk adım, Cemil Bayık ile Ersöz’ün karşılıklı buluşmasını ise şöyle anlattı: “Karakola yaklaşık olarak 3 km. mesafedeki türbeye konuşlandık. Bu esnada Kuzey Irak tarafından 8-10 kişilik bir grubun ortadaki Hezil Çayı’na doğru geldiğini gördük. O esnada Cemil Bayık ve Fatma Kurtalan’ın kocası olarak bildiğim kişi diğer gruptan ayrıldılar ve Hezil Çayı’na Bayık tek başına geldi. Levent Ersöz de Bayık’ın yanına gitti. Burada Cemil Bayık ile Levent Ersöz birbirlerine birer tane zarf verdiler, Ersöz’ün verdiği zarf küçük (A5 ebatlarında) Bayık’ın verdiği zarf ise daha büyüktü (A4 ebatlarında). 3-4 dakika kadar orada görüştükten sonra ayrıldılar. Biz oradan tekrar Silopi İlçe Jandarmaya geldik” dedi.
İstanbul’dan geldikten 15-20 gün sonra Silopi İlçe Jandarma Komutanlığı’nda Levent Ersöz’ün yanında iki şahısla olduğunu gördüğünü, Bölük Komutanı İsmail Cömert ile diğer rütbeli askerlerin de burada bulunduğunu anlatan İlk adım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben oraya gittiğimde Levent Ersözü’ü gördüm ancak elinde herhangi bir cihaz yoktu. Bir süre sonra İlçe Jandarma’ya Abuzer Oruç geldi ve Ersöz’ün yanına gitti. Oruç geldikten sonra Ersöz’ün elinde telsiz olduğunu fark ettim. Bu telsizi Abuzer Oruç’un verdiğini düşünüyorum. Daha sonra hep birlikte Levent Ersöz’ün yanında bulunan ve ağabey diye hitap ettiği iki sivil şahıs da dahil olmak üzere üçgen olarak adlandırılan Kuzey Irak Türkiye ve Suriye sınırlarının birleştiği noktaya gittik. Biz oraya vardıktan bir iki dakika sonra Cemil Bayık da oraya geldi. Yanında Fatma Kurtalan’ın kocası da vardı. Daha önceden olduğu gibi Levent Ersöz ve Cemil Bayık Irmak kenarına geçtiler. Orada ellerindeki telsizlerle görüşme yaptılar. Yaklaşık 10 dakika kadar görüştüler daha sonra her ikiside ellerindeki telsizlerin pillerini ve kablolarını çıkarıp çaya attılar. Cemil Bayık Kuzey Irak sınır tarafındaydı. Bu görüşme yapıldıktan sonra Cemil Bayık geldiği Toyota marka beyaz renkli pikap ile Kuzey Irak yönüne gitti. Bizde Silopi İlçe Jandarmaya geçtik.”

PKK’nın derin adamı
Cemil Bayık, 1951 Elazığ-Hazar doğumlu. PKK’nın 18 kurucusundan biri. Abdullah Öcalan’dan sonra örgüt içinde yıllarca ikinci adam olarak bilindi. Öcalan’ın 16 şubat 1999’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin ardından örgüt içindeki etkisi daha da arttı. Ancak Öcalan, örgüt içinde Murat Karayılan’ı lider olarak işaret edince Cemil Bayık geri plana düştü. Geri planda olmasına rağmen Cemil Bayık, PKK’nın silahlı kanadı olan HPG ile örgütün Avrupa, Rusya, Ortadoğu ve Türkiye’deki kadroları üzerindeki etkisini daha da arttırdı. PKK’nın Koma Civaken Kurdistan (KCK) adlı örgütlenmesi içinde Murat Karayılan’ın yardımcısı konumunda olan Cemil Bayık, örgütü takip edenler tarafından da ‘derin adam’ olarak biliniyor. Örgütün liderlerinden Duran Kalkan ve Mustafa Karasu’yla birlikte şahin kanadından olan Cemil Bayık’ın PKK’nın silah bırakmasına da karşı çıktığı iddia ediliyor. Ergenekon’un kilit ismi Tuncay Güney, 2001’de verdiği ifadesinde Habur Sınır Kapı’sından Veli Küçük tarafından geçirilen 12 bin silahın Kuzey Irak’lı Kürt liderlere verildiğini, bu silahlardan bir kısmının ise Talabani’nin adamları ve Binbaşı Tamer ile birlikte Kale Dizar isimli Komünist Parti binasında PKK’lı Cemil Bayık’a teslim edildiğini söylemişti.
Taraf/BAHAR KILIÇGEDİK - Istanbul - 22.08.2009

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License