5.8.09

SUSURLUK RAPORU KAYIP

Susurluk Raporu uçmuş !!!

Ergenekon davasında dün 'Susurluk skandalı' yaşandı. Türkiye'nin karanlık noktalarına ışık tutan Susurluk Raporu'nun orijinalinin Başbakanlık Teftiş Kurulu'nda bulunmadığı ortaya çıktı. Başbakanlığa yakın kaynaklar, bunun sebebinin dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın inisiyatifi ile raporun sadece bir nüsha olarak hazırlanmasına bağlıyor.

Savaş'ın hazırladığı tek nüshalık orijinal rapor dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a teslim edildi. Kaynaklar bunun Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı'nın inisiyatifinde geliştiğine dikkat çekiyor. Kayıtları olmadığı için de raporun ikinci bir örneği yok. Başbakanlık'ta bulunan fotokopilerin de eksik olduğu belirtiliyor.Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın hazırladığı 124 sayfalık raporun 12 sayfası, 'devlet sırları' içermesi nedeniyle gizli kalmıştı. Ancak raporun tam metni Ergenekon sanıklarında mevcut. Ergenekon iddianamesinde, tutuklu sanıklardan Nusret Senem'de gizli ibareli Kutlu Savaş ve MİT'in Susurluk raporlarının tam metin olarak bulunduğu belirtilmişti. İddianamede bu bölümlerin sanıklarda yer almasının suç teşkil ettiği vurgulanmıştı. Sanık Senem, raporun Başbakanlık'tan istenmesini talep etmişti.

MESUT YILMAZ'A SUNULMUŞTU

Susurluk'ta 3 Kasım 1996'da meydana gelen kazayla patlak veren kirli ilişkiler, Türkiye'nin gündemine damgasını vurdu. Medya, kamuoyu, sivil toplum örgütleri, derin çetelerin açığa çıkması için yoğun bir kampanya başlattı. Bu baskının ardından Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ı konuyu incelemesi için tam yetkiyle görevlendirdi. Savaş, hazırladığı raporu 12 Ocak 1998'de Başbakan'a verdi. Yılmaz, raporu okuduktan sonra gerekeni yapacağını söyledi. Devlet sırrı niteliğindeki kısımları açıklamayacağının altını çizdi. Bu bölümlerde çetenin yurtdışı illegal operasyonlarının yer aldığı ileri sürüldü. Raporun en çarpıcı yanı, adı Susurluk'a karışan Emniyet ve MİT görevlilerinin tasfiye edilmesi talebi oldu. İstanbul'daki mahkemelerin de elden geçirilmesi istendi. Rapordaki ana başlıklar şunlar oldu: Azerbaycan'daki darbe girişiminde bazı devlet görevlileri kullanıldı. Örtülü ödenekten kullanılan 45 milyon dolarlık kayıtsız para var. 15 kadar milliyetçi yurtdışı operasyonlar için görevlendirildi. PKK'yı finanse eden bazı kişiler güvenlik birimlerince ortadan kaldırıldı. Devletin güvenliği için kullanılan bazı görevliler sonradan yasadışı olaylara karıştılar.

RAPORDA DEVLET SIRRI BİLGİLER VAR

Susurluk skandalı, Ergenekon soruşturmasıyla yeniden gündemde. Ergenekon iddianamesinde, tutuklu sanıklardan İP'li Nusret Senem'de Kutlu Savaş'ın Susurluk raporu bulunduğu belirtilmiş ve gizli belgeler de olduğu iddia edilmişti. Senem, mahkemedeki savunmasında dava dosyasına gönderilen Kutlu Savaş'ın raporunun 19 sayfasının eksik olduğunu, 42 paragrafının da çıkarıldığını öne sürdü. Senem'in talebi üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazı yazılarak, gerekli araştırmanın yapılıp, Susurluk raporunun tam haliyle ve varsa ekleriyle gönderilmesinin istenmesi kararlaştırıldı. Mahkeme Heyeti, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne de yazı yazılarak, varsa Susurluk raporunun gönderilmesinin talep edilmesine hükmetti. Mahkemenin yazısına Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan gelen cevapta, 'Susurluk Raporu'nun orijinali yok.' denildi. Raporun orijinalinin Başbakanlık'ta bulunmamasının 'izah edilemez' olduğu belirtiliyor. Teftiş Kurulu'nun açıklamasına göre, kendilerindeki belge kopya ve eksik. Nusret Senem'de ise kopya raporun tam metni bulunuyor. Yetkililer, şimdi raporun 'devlet sırrı' taşıyan bilgilerin bulunduğu orijinal nüshanın kimde olduğu sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License