24.7.10

PAŞALARA BALYOZ İNDİ

102 sanığa yakalama emri

Balyoz iddianamesini oybirliğiyle kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 emekli kuvvet komutanı ve 30'a yakın muvazzaf generalin de aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı verdi. Çetin Doğan ve daha önce serbest bırakılan sanıklar yeniden tutuklanacak. İlk duruşma 16 Aralık'ta Silivri'de görülecek. Muvazzaf generaller listesinde Nejat Bek, Gürbüz Kaya, Salim Erkal Bektaş, Mehmet Otuzbiroğlu ve Kadir Sağdıç gibi isimler de bulunuyor.

Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi kanlı eylemlerin yer aldığı Balyoz darbe planı ile ilgili iddianameyi oybirliğiyle kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, dün önemli bir karar daha verdi. Nöbetçi hâkimlerce salıverilen sanıkların yeniden tutuklanmasını istedi. Davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli kuvvet komutanları Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı çıktı. YAŞ'ta terfisi gündeme gelecek olan Korgeneral Nejat Bek, tümgeneraller Gürbüz Kaya, Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, Halil Helvacıoğlu, İhsan Balabanlı, tuğgeneraller Hakan Akkoç, Ali Aydın, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, tuğamiraller Ahmet Türkmen ve Abdullah Gavremoğlu da hakkında yakalama kararı çıkan sanıklardan. İlk duruşma 16 Aralık 2010'da Silivri'de görülecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 196 muvazzaf ve emekli asker hakkında 'darbeye eksik teşebbüs' suçundan dava açılmıştı. İddianameyi kabul eden mahkeme, davanın tensip tutanağını 4 gün sonra açıkladı. Hakkında yakalama kararı çıkan sanıklar teslim oldukları ya da yakalandıkları zaman 10. Ağır Ceza'ya çıkarılacak. Emekli askerler Silivri Cezaevi'ne, muvazzaflar ise Hasdal Askerî Ce-zaevi'ne gönderilecek.

-20 Ocak 2010'da Taraf Gazetesi'nde yayınlanan Balyoz kod isimli darbe planı davasında yeni bir aşamaya geçildi. Hakimler Ali Efendi Peksak, Davut Bedir, Murat Üründü'den oluşan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, hakkında iddianame hazırlanan 196 sanıktan 102'si hakkında yakalama kararı çıkardı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince oybirliği ile verilen yakalama kararına ilişkin tensip tutanağında 'kuvvetli suç şüphesinin varlığı' gerekçe gösterildi. 4 sayfalık tutanakta, "Dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100'üncü maddesinde bulunan katalog suçlardan olması, bu nedenle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı anlaşılmakla" denilerek CMK'nın 98'inci maddesine göre yakalama emri çıkarılmasına karar verildiği ifade edildi. Haklarında yakalama kararı çıkarılan 102 sanığın en kısa zamanda mesai saatleri içerisinde mahkemede hazır edilmesi istendi.

Duruşma Silivri'de yapılacak

Mahkeme, sanık sayısının fazlalığı, İstanbul Beşiktaş adliyesindeki duruşma salonlarının sayısı ve kapasitesi nazara alınarak CMK'nın 252'nci maddesi gereğince yargılamanın Silivri Cezaevi Kampüsü bitişiğindeki müstakil girişi bulunan duruşma salonunda yapılmasına karar verdi. Bu kararla "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" belgesine ilişkin Ergenekon davasında tutuklu yargılanan Albay Dursun Çiçek, ikinci Ergenekon davası tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü ve Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde faili meçhul davasında yargılanan Albay Cemal Temizöz ikinci kez tutuklanacak. Öte yandan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Poyrazköy cephaneliği davasında tutuksuz olarak yargılanan Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, albaylar Ali Türkşen, Dora Sungunay, Tayfun Duman, Muharrem Nuri Alacalı ve Albay Mücahit Erakyol, Balyoz davasında tutuklu yargılanacak. Mahkeme, dava dosyasında yer almayan Balyoz kod isimli darbe planının görüşüldüğü iddia edilen ve 5-7 Mart 2003 tarihlerinde İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nda icra edildiği bildirilen plan seminerine ait sonuç raporunun Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan celbi için yazı yazılmasına karar verdi.

102 İSİM Genelkurmay'a fakslandı

Tensip tutanağında ilginç bir ayrıntı daha yer aldı. İddianamede ismi geçen ve haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar hakkında kamu davasının açıldığı ve yakalama kararı çıkarıldığı hususunda Genelkurmay Başkanlığı'na ilgi yazısı yazılmasına hükmedildi. Öte yandan duruşmada Ergenekon davasında olduğu gibi görüntülü ve sesli kayıt sisteminden yararlanılacak.


İddianameye göre cuntanın lideri Çetin Doğan
Balyoz davasının bir numaralı sanığı. Selimiye kışlasında yapılan darbe seminerine başkanlık yaptı. Örnek'in günlüklerinde, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın Doğan için şu sözleri kullandığını belirtiyor: "... eğer ben ona (dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök'e) karşı Doğan ile birlikte olsaydım onu paramparça edeceklerdi." Balyoz'da iki kez tutuklanan Doğan 19 Haziran'da hakim Kuban tarafından tahliye edilmişti.



Suga Eylem Planı'nı hazırladı
ORA. ÖZDEN ÖRNEK Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı: 5 Aralık 2009 tarihinde Ergenekon soruşturması kapsamında "şüpheli" sıfatıyla dinlenen Özden Örnek, 2007 yılında Nokta Dergisi'nde yayınlanan darbe günlükleriyle gündeme gelmişti. Örnek'in günlüklerinde Ayışığı, Yakamoz, Sarıkız ve Eldiven darbe planları yer alıyordu. Örnek, Balyoz soruşturmasında "Suga Eylem Planı" isimli planın hazırlayıcısı ve icracısı olarak yer alıyor.


Türk uçağını düşürme planı yapmakla suçlanıyor
ORG. İBRAHİM FIRTINA Eski Hava Kuvvetleri Komutanı: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'le birlikte, Ergenekon soruşturması kapsamında 2004 yılındaki darbe hazırlıklarına katıldığı iddiasıyla dinlenen İbrahim Fırtına, Balyoz soruşturmasında "Oraj Eylem Planı" isimli planın hazırlayıcısı olarak gündeme geldi. Bu eylem planına göre, Yunanistan'la savaş ortamının oluşması için Türk jetini düşürmeye kadar varan eylemler öngörülüyordu.


Darbe seminerine katılmıştı
ORG. ERGİN SAYGUN Eski Genelkurmay 2. Başkanı: Birinci Ordu Komutanlığı'ndan 2009 yılında emekli olan Ergin Saygun, Balyoz iddianamesinin omurgasını oluşturan 5–7 Mart 2003 Harp Semineri toplantısında da yer almıştı. Bu toplantıda söz alan Saygun'un, "Bu bir EMASYA değil. Bu devletin bekasıyla ilgili bir şey. Rejimin devamıyla ilgili bir şey." sözleri dikkat çekmişti. Saygun'un Albay Dursun Çiçek'le birlikte eylem planının uygulama alanı olarak nitelenen Erzincan'a gittiği de öne sürülüyor.


Çetin Doğan'dan sonra en üst sorumlu olduğu iddia ediliyor
6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek: 23 Temmuz 2007 tarihinde, 9. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduğu sırada Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ile protokol tartışmasına girmişti. Bek, protokolde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanında yer almak isteyen Vali Güvenç'i "Yerinize geçin. Sizin yeriniz burası. Herkes yerini bilecek." diye azarlamıştı. İddianamede Doğan'dan sonra en üst sorumlu olarak geçiyor.


'Teröristleri çoban zannettik' sözleriyle gündem oldu
Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya: İsmi ilk kez Hakkari Çukurca'da patlayan ve daha sonra TSK'ya ait olduğu ortaya çıkan mayınlarla gündeme gelmişti. Patlamanın ardından internete düşen ses kaydında döşenen mayınların açıklamaların aksine TSK'ya ait olduğu ortaya çıkınca "Önemli değil" ifadelerinin kullandığı öne sürülmüştü. Kaya ayrıca 19 Haziran'da PKK'lıların saldırdığı Tekeli Taburu'na giden Başbakan'a brifing verdi. Kaya, teröristlere ait görüntülerin 23.30'da alındığını, topçu atışı yapıldığını, karşılık verilmeyince görüntülerin çoban ya da kaçakçı olabileceğinin düşünüldüğünü belirtti. Balyoz'un delilleri arasında 'Cuntaya tam destek verenler' arasında gösteriliyor. Hakkari'de görev yaptığı 2 yıllık süre zarfında Aktütün, Gediktepe, Hantepe baskınları gibi 27 saldırı gerçekleşti ve 64 asker şehit oldu.


Suga Harekât Planı'ndaki hassas personel listesinde
Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: 'İnternet andıcı' olarak bilinen ve Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi tarafından hazırlanan belgenin altında imzası yer aldı. Suga Harekât Planı kapsamında Müzahir Subay ve Astsubay listelerinin hazırlanması göreviyle ilgili "grup başkanı" olduğu ve aynı planın hassas personel listesinde yer aldığı iddia ediliyor.


Suga Harekât Planı'nda Ankara Birlik Komutanı Yardımcısı
Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç: Kafes eylem planının iddianamesinde sanık olarak yer aldı. Birleştirilen Poyrazköy kazıları, Amirallere Suikast ve Kafes eylem planı davalarında yargılanması devam ediyor. Balyoz'da Suga Harekat Planı'nın Ankara Birlik Komutanı Yardımcısı olarak yer alıyor.


Cuntanın Gölcük sorumlusu
Tuğamiral Levent Görgeç: Poyrazköy iddianamesinin en üst rütbeli sanığı. Deniz Kuvvetleri'ndeki cunta yapılanmasının, terör örgütü Devrimci Karargah'la bağlantısını sağladığı iddia edilmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulandığı halde geçen yıl tuğamiralliğe terfi ettirildi. Darbe planında "Gölcük Bölgesi Koordinatörleri" arasında geçiyor.


Balyoz'un kronolojisi
20 Ocak 2010: Taraf Gazetesi dönemin Birinci Ordu Komutanı Çetin Doğan imzalı 2003 yılına ait "Balyoz Harekâtı" adı altındaki darbe planlarını yayımladı.

21 Ocak: Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada planın 1'inci Ordu Komutanlığı tarafından 5–7 Mart 2003 tarihleri arasında icra edilen plan semineri olduğu belirtilerek, "Söz konusu plan semineri, Genelkurmay Başkanlığı 2003–2006 yılları Tatbikatlar Programı'nda bulunmaktadır.'' denildi.

25 Ocak: Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, darbe planı iddialarıyla ilgili incelemenin sürdüğünü ifade ederek "Yanlış bilgi felakettir, hakikat aranmalı." dedi. "Allah Allah diye taarruz eden ordu camiye bomba koyar mı?" diye soran Başbuğ, "Türk ordusunun da bir sabrı var." şeklinde konuştu.

26 Ocak: Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, internete düşen ses kaydındaki darbe planının tartışıldığı seminerde yaptığı konuşmanın kendisine ait olduğunu kabul etti.

29 Ocak: Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, "Balyoz planı''na ait olduğu belirtilen belgelerin asıllarını İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na verdi.

01 Şubat: Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, EMASYA Protokolü'nün yasaya aykırı olduğunu söyledi. Kuzu, protokolün dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e zorla imzalattırıldığını ileri sürdü.

04 Şubat: Askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA Protokolü yürürlükten kaldırıldı.

23 Şubat: Balyoz soruşturmasının yüksek rütbeli isimleri adliyeye getirildi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve emekli Oramiral Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral ve 27 subay ifade verdi.

24 Şubat: Soruşturma kapsamında çok sayıda emekli ve muvazzaf generalin gözaltına alınması üzerine Genelkurmay Karargahı'nda bir toplantı yapıldı. Toplantı öncesinde Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de karargaha gelerek bir görüşme yaptı.

25 Şubat: Kafes Eylem Planı'nın "Başkan" sıfatıyla planlayıcısı olduğu iddia edilen Koramiral Feyyaz Öğütçü, Balyoz kapsamında tutuklandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Köşk'te bir araya geldi.

15 Temmuz: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan Balyoz iddianamesi basında yer aldı. Taraf gazetesinin haberlerinden farklı olarak suikast planlarının da bulunduğu iddia edildi.

19 Temmuz: Balyoz iddianamesi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

20 Temmuz: Balyoz iddianamesiyle ilgili 29 muvazzaf generalin sanık olarak yer aldığı ortaya çıktı.

23 Temmuz: Balyoz iddianamesinin kabulüyle birlikte, 102 sanık hakkında tutuklama talebi çıkarıldı.



Camiler bombalanacak, Türk jeti düşürülecekti
Taraf Gazetesi'nin 20 Ocak 2010 tarihindeki manşetiyle birlikte AK Parti hükümetine karşı 2003 yılında "Balyoz Harekatı" adı altında darbe planı hazırlandığı ortaya çıktı. Darbe planında Çarşaf, Sakal ve Oraj eylem planları ile ilk önce sıkıyönetim ortamı oluşturmak, ardından da darbe girişimini gerçekleştirmek yer alıyor. Kaos oluşturacak Çarşaf ve Sakal eylem planının hedefinde Fatih Camii ve Beyazıt Camii'nin bombalanacağı, bunun için isim isim timlerin belirlendiği, en kalabalık saatte gerçekleştirilecek bombalama eylemleriyle kan dökülmesinin hedeflendiği Balyoz iddianamesinde de yer aldı. Ege'de Yunanistan ile Türkiye arasında savaş provokasyonunu da içeren eylem planlarında 'özel filo' personeli eliyle kendi uçağımızın düşürülmesi gibi akla hayale gelmeyecek planlar yer alıyordu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameye göre Balyoz darbe planı Kasım 2002'de AK Parti'nin iktidara gelmesinden hemen bir ay sonra İstanbul Selimiye Kışlası'nda 12 Eylül 1980 darbe planları (Bayrak Harekatı) örnek alınarak hazırlanmıştı. İstanbul ve Trakya'da provokasyon ve tahriklerle 'irtica üzerinden sıkıyönetim ilanı', ardından da hükümeti devirmek hedeflenmiş. Darbe sırasında gerçekleştirilecek gözaltı ve el koyma süreçleri ile darbe sonrasında uygulanacak hükümet programı bu belgelerde en ince ayrıntılarına kadar anlatılmış. Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nda 29'u general toplam 162 subayın isimleri var. Davanın bir numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan. Bu isimler arasında daha önce Sarıkız ve Ayışığı gibi darbe planları sebebiyle sorgulanan, yine Balyoz kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra serbest kalan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, 1. Ordu'dan emekli Ergin Saygun, Süha Tanyeri, Nejat Bek, Hayri Güner, Şükrü Sarıışık ve tutuklu Ergenekon sanığı Fikri Karadağ da var.


ZAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License