11.12.10

ÇYDD VE ÇEV ERGENEKONDA

Çağdaş Yaşam Hikayeymiş

ÇEV ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkan ve üyelerine iddia edilen Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında dava açıldı.
Poyrazköy davasıyla birleştirilmesi istemiyle hazırlanan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) hakkındaki Ergenekon'un 12. iddianamesi kabul edildi. Mahkeme heyeti, ÇEV Başkanı firari sanık Gülseren Yaşer hakkında yakalama kararı çıkarttı. İddianamede, ÇYDD ve ÇEV'in, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarına burs verdiği yönündeki iddialar yer aldı. ÇYDD eski Başkanı Türkan Saylan'a yazılan ve Deniz Kuvvetleri'ndeki kadrolaşmada dikkat edilecek başlıkları anlatan mektupta bazı Poyrazköy sanıklarının isminin geçmesi nedeniyle iddianamenin bu dava ile birleştirilmesinin talep edildiği belirtildi.Mahkeme heyeti, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak, Murat Yönder ve Zekeriya Öz tarafından hazırlanan 342 sayfalık iddianame üzerindeki incelemesini tamamlayarak, kabulüne karar verdi.
Çağdaş Eğitim Vakfı eski Başkanı Gülseven Yaşer, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ÇYDD Van Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Yüksel, emekli albay Aydın Ortabaşı, 68'liler Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Namık Kemal Boya, Halime Filiz Meriçli, Hamdi Gökhan Ecevit, Ömer Sadun Okyaltırık ve Fatma Nur Gerçel sanık olarak yer alıyor. 8 sanık "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, 'hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'le suçlanıyor. Sanıklar hakkında 7,5 yıldan 45 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.


İLK DURUŞMA 18 MART'TA
Mahkeme tarafından hazırlanan tensip zaptında, duruşmaların Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin en büyük duruşma salonunda görüntülü ve sesli kayıt sistemi ile yapılmasına karar verildiği belirtildi. İlk duruşma 18 Mart 2011'de yapılacak. Sanık Gülseven Yaşer'in üzerine atılı eylemi işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olgular bulunduğunu belirten mahkeme, Yaşer'in soruşturmanın başından beri bulunup ifadesinin alınamadığını, yurt dışına çıkış yaptığını kaydetti. Yaşer hakkında "Ergenekon isimli silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan yakalama kararı çıkartıldı. Diğer 7 sanığın davetiye usulü ile duruşmaya çağırılacağını belirten mahkeme, savcılığın Poyrazköy davasıyla birleştirilmesi talebinin sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından düşünülmesine hükmetti.
İddianamede sanıklara yöneltilen 'Yasadışı Ergenekon isimli silahlı terör örgütü' ile ilgili olarak, bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT'ten istenen bilgileri içeren yazıların mahkemedeki Poyrazköy dosyasında bulunduğu için tekrar istenilmesine gerek olmadığına karar verildi.


KUVVETLİ ŞUÇ ŞÜPHESİ VAR
İddianamede, Ergenekon'un temel örgütsel dokümanlarında, haklarında daha önce dava açılan bir kısım sanıklardan ele geçirilen bazı belgelerde, şüpheli ve tanık beyanlarında Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), ÇYDD ve üyelerinin adlarının geçtiği ileri sürüldü. Dernek üyelerinin, Ergenekon terör örgütüyle bağlantılarının bulunduğuna dair kuvvetli suç şüphesinin tespit edilmesi üzerine telefon hatlarının mahkeme kararı ile teknik takibe alındığı belirtildi. Vefat eden ÇYDD eski başkanı Türkan Saylan ile ilgili bazı dokümanların davada 'delil niteliğinde' değerlendirildiği de belirtildi.


12. DALGA OPERASYONUYDU
ÇYDD üyeSİ ve yöneticisi 42 kişi Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009'da gerçekleştirilen 12. operasyonda alınmıştı. ÇYDD eski Genel Başkanı Türkan Saylan'ın Arnavutköy'deki evi dahil olmak üzere 81 adreste arama yapılmıştı. Operasyon tarihinde kanser tedavisi gören Saylan, soruşturma devam ederken 18 Mayıs 2009'da yaşamını yitirmişti. Bu nedenle Saylan hakkında yürütülen soruşturma düşmüştü. Prof. Dr. Ayşe Yüksel savcılık ve mahkeme ifadesinde, ÇYDD'de PKK'ya yardım ettiği iddiasını reddetmişti. Yüksel'e, Hurşit Tolon tarafından düzenlendiği iddia edilen bir ihale çizelgesinde adının geçmesi de sorulmuştu. ÇYDD'deki faaliyetleri çerçevesinde PKK terör örgütüne yardım ettiği iddiası da gündeme getirilmişti.

İstanbul Özel Yetkili Başsavcılığı'nın, ÇEV'in eski başkanı Gülseven Yaşer'in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, "Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmek" suçlarından hazırladığı iddianame kabul edildi. Poyrazköy cephaneliği davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Gülseven Yaşer hakkında yakalama kararı çıkarttı. Davanın ilk duruşması 18 Mart 2011'de yapılacak. 342 sayfalık iddianamede söz konusu derneklerin PKK ve DHKP-C gibi örgüt mensuplarına burs verdiği iddialarının yer aldığı belirtildi.

İddianamede, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (USTKB) Sözcüsü Hamdi Gökhan Ecevit, ÇYDD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Halime Filiz Meriçli, emekli Albay Aydın Ortabaşı, Ömer Sadun Okyaltırık, Fatma Nur Gerçel, 68'liler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Namık Kemal Boya ve ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer hakkında dava açıldı. Poyrazköy cephaneliği ana davası ile birleştirilmesi talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin kabul kararı ile tensip zabtı düzenlendi. Mahkeme tarafından, duruşmanın Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin en büyük salonunda görüntülü ve sesli iletişim araçlarının kullanılarak yapılmasına karar verildi.

Gülseven Yaşer hakkında, üzerine atılı eylemi işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğu, atılı eylemin CMK 100/3 ve devamı maddelerinde sayılan suçlardan olduğu ve dosya kapsamı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı. Diğer yedi sanığa ise duruşma tarihini bildiren davetiyeler gönderilmesine karar verildi. İddianamede sanıklara isnat edilen yasa dışı Ergenekon isimli terör örgütü ile ilgili olarak; bu örgütün varlığı, yapısı, varsa eylemleri konusunda bilgileri içeren yazıların İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan gelen yazıların Poyrazköy cephaneliği dava dosyasında olduğundan yeniden istenmesine yer olmadığına hükmedildi.

TÜRKAN SAYLAN'IN DOSYASI DÜŞÜRÜLDÜ

Soruşturma kapsamında ÇYDD ve ÇEV üyesi 13 kişi hakkında da "yeterli delil bulunamadığı'' gerekçesiyle takipsizlik kararı verildiği, 18 Mayıs 2009'da hayatını kaybeden Prof. Dr. Türkan Saylan hakkındaki dosyanın ise düşürüldüğü öğrenildi. "Ergenekon'' soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009'da aralarında Prof. Türkan Saylan'ın da bulunduğu bazı kişilerin evleri ile Saylan'ın başkanı olduğu ÇYDD'nin çok sayıda şubesinden oluşan 81 adreste aramalar yapılmış, ÇYDD üye ve yöneticisi 42 kişi gözaltına alınmıştı. Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin dava ile birleştirilen "amirallere suikast'' davasının iddianamesinde de, Deniz Kuvvetleri personeli ile ÇYDD, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Ata Evleri gibi unsurlar arasında koordinasyon sağlandığı iddia edilmişti.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License