31.5.11

TR'DE İLK, ORG. TUTUKLANDI

Org. Balanlı Tutuklandı


Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen Balyoz darbe planı belgeleri kapsamında ifadeye çağrılan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandı.
Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Eskişehir’deki bir çiftliği bombalamak için 3 yıl önce üstlerine yazılı başvuruda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından tutuklandı. Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı Balyoz Darbe Planı kapsamında tutuklandı. Balanlı’nın tutuklanması ile TSK’nın tarihinde ilk kez bir muvazzaf orgeneral cezaevine gönderildi.Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında dün İstanbulÖzel Yetkili Savcısı Hüseyin Ayar’a ifade verenHarp AkademileriKomutanıOrgeneral Bilgin Balanlı,mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Balanlı, görevi sırasında tutuklanarak cezaevine gönderilen ilk orgeneral olarak TSK’nın tarihine geçti. Balanlı’ya sorgusunda Gölcük’te ele geçirilen ve 2003’te hazırlanan ‘İhtimalat Planı’ başlıklı belgenin sorulduğu öğrenildi. DöneminHarp AkademileriKomutanıOrg. İbrahimFırtına’nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi karşılığında hazırlandığı öne sürülen belgenin altında, dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Balanlı’nın adı yer alıyor.

PLANI FIRTINA’YA İLETTİ
Belgede, “Oraj hazırlıkları kapsamında yapılan tümçalışmalar EK-A’da sunulmuş olup, ilgili personele devredilmiştir. İhtimalat Planı hazırlanmasına yönelik olarak planlama grubu oluşturulmuş olup faaliyetler gizlilik içerisinde yürütülmektedir” ifadeleri bulunuyor. İddiaya göre, Fırtına’nın 23Ocak 2003’te verdiği sözlü emrin ardından, “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın,Oraj’ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusumüdahaleden haberinin olması durumunda, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldı.

DEVİR TESLİM
O dönem Balanlı’ya gönderilen “Devir Teslim” isimli belgede ise, “Oraj HavaHarekat İhtimalat Planı’na ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalarHv. Plt. Tuğg. BeyazıtKarataş’tan teslimalınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim” ifadelerinin bulunduğu belirtildi. Yine Eskişehir’de bulunan bir başka belgede ise, “Gizlilik ihlali yapan personel doğrudanHv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı’ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkâr edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerinKomutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır” ifadeleri yer aldı.

Çiftlikte yetiştirilen kabaklar da fişlendi
Balyoz soruşturmasında Albay Hakan Büyük’ün Eskişehir’deki evinde yapılan aramalarda Gölcük’teki gizli bölmeden çıkan belgelerin orjinalleri de ele geçirildi. Belgeler arasında Ogr. Balanlı’nın emrindeki filonun, Adıyaman Menzil Cemaati’ne bağlı Bilvanis Çiftliği’ni havadan izlediğini, dinlemeler ve gizli çekimler yapıldığını ortaya çıkaran belgeler de yer aldı. Hava destekli bir saldırı planı yapıldığı da gün yüzüne çıktı. Çiftliğin, irticai yapılanma gerekçesiyle askeri jetlerle izlenip fotoğraflarının çekilmesi emrini Orgeneral Balanlı ve Eskişehir’deki 1. Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün verdiği ileri sürüldü. Gizli ibareli yazışmalar, 2003’te başlayan yasadışı izleme faaliyetlerinde havalanması on binlerce liraya mal olan RF-4 keşif jetlerinin, çiftliği yakın takibe aldığını ortaya koydu. Çiftliğe, 2007’de havadan saldırı hazırlığı bile kayda geçti.
ZERZAVAT TAKİBİ
9 madde ve eklerinden oluşan belgelere göre, İl Koordinasyon Toplantısı’nda Jandarma komutanının verdiği bir bilgiyle çiftlikle ilgili çalışmalara başlandı. Araziye cami, okul gibi tesisler kurulabileceği değerlendirilerek elde edilen bilgiler ve görüntüler 8 Nisan ve 16Mayıs 2003’te HKK’ya gönderildi. Belgede çiftlikteki yapılaşmaya ilişkin fişleme bilgileri ziyaretçi trafiğine ilişkin bilgilere de yer verildi. Kişiye özel ve gizli damgalı mesaj formunda çiftlikteki inşaat çalışmalarından yetiştirilen kabak, biber, fasulye ve maydanoza kadar her şeyin kayıt altına alındığı belirlendi.

Casuslukla suçlanan ABD’liye arşivi açtı
Orgeneral Bilgin Balanlı’nın Türk Havacılığı’nın tarihini yazdığını öne süren ABD’li Stuart Kline’le olan ilişkisi de tartışmalara neden olmuştu. Chronicle dergisinin gündeme getirdiği iddiaya göre Balanlı, casusluk yaptığı gerekçesiyle ABD vatandaşlığından çıkarılan Kline’a Hava Harp Okulu’nun kapısını açtı ve arşivleri incelemesine izin verdi.

GERÇEKLERİ ÇARPITTI
Tartışmalı izin Genelkurmay Başkanlığı’nın da tepkisini çekti. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bir Türk uçağıyla ilgili fotoğrafın Yunanlılar’a verilmesinde de gayriresmi olarak Kline’ı suçladığı belirtildi. Bu sebeplerden dolayı Kline’ın askeri birliklere giriş-çıkışı yasaklandı. Buna rağmen Kline, Bilgin Balanlı ile dostluğundan yararlanarak kitabını tamamlamayı başardı. Kline’ın ilk Türk pilotu ile ilgili iddiası Genelkurmay’ın da tepkisini çekti. Kline’a göre ilk Türk pilot, resmi tarihin söylediği gibi Fesa Bey değil, August Deve isimli birisi ve bu kişi Fransa’da yaşıyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, Stuart Kline’ı art niyetli olmak ve g erçekleri çarpıtmakla suçladı.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License