Türban Raportörünü Üniversiteden attılar
Çankaya Üniversitesi, türban, 301. madde ve vicdanî ret konularında özgürlükçü fikirleriyle tanınan Anayasa Mahkemesi Raportörü Dr. Osman Can’ın Hukuk Fakültesi’ndeki görevine gerekçe göstermeden son verdi
Özgürlükçü görüşleriyle tanınan Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can, bu tutumunun bedelini ders verdiği üniversitedeki işinden olmakla ödedi.
Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Can’ın verdiği dersi hem de gerekçe bildirmeden elinden aldı. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi Raportörü de olan Can, dört yıldır ders verdiği bölümle ilişkisinin kesildiğini, yeni akademik yıldaki ders programını öğrenmek için fakülteyi aradığında “kusura bakmayın hocam...” sözleriyle öğrendi.ÖZGÜRLÜKLERİ ANLATTI • Asıl kadrosu Erzincan Hukuk Fakültesi’nde olan Can, devlete karşı bireylerin özgürlüklerini önemseyen, askeri vesayet rejimine karşı çıkan ve sola yakın görüşleriyle dikkat çekti.
301. MADDE. 2003-2004 öğretim yılından bu yana Çankaya Hukuk Fakültesi’nde “Devlet Teorileri” dersi veren Can, bu görevi sırasında 301. maddesiyle ilgili konferans vermiş, ciddi radikal eleştirilerde bulunmuştu.
VİCDANİ RET • Osman Can, aynı şekilde zorunlu askerliğe karşı çıkan vicdani ret hakkının Anayasal güvence altına alınmasını talep eden görüşleri de açıkça savunmuştu. Bu nedenle Yeniçağ gibi gazeteler Can’ı hedef almıştı.
KUSURA BAKMA HOCAM • Can’ın Çankaya Hukuk’taki hocalığına daha fazla izin verilmedi. Fakültede verdiği dersi elinden alınan Can’a bu karar yazılı tebliğ edilmediği gibi, telefonla da önceden duyurulmadı. Osman Can, fakülteyle ilişiğinin kesildiğini yeni akademik yılın başladığı günlerde tesadüfen öğrendi. Ders programını öğrenmek için fakülteyi arayan Can’a “kusura bakmayın hocam...” yanıtı ile karşılaştı ve kendisine herhangi
bir açıklama yapılmadı.
SÜRPRİZ DEĞİL • Hakkındaki gelişmeyi doğrulayan Can,bir değerlendirme yapmak istemediğini bildirdi. Ancak, akademik çevreler kararı sürpriz karşılamadı ve tartışmaya başladı; Kararın sadece Can’ın raportörlüğünü yaptığı laiklik eksenli son davalarla ilişkili değil, üniversitede başından beri takındığı tutumu cezalandırma amaçlı olduğuna işaret edildi.
DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU • Osman Can’ın başına benzer bir olay daha önce de Anayasa Hukuku dersi verdiği Ufuk Üniversitesi’nde başına gelmişti. Can’ın yaptığı “sözde vatandaşlık” tanımını bahane eden fakülte yönetimi Can’ın dersini elinden almıştı.
KRİTİK DAVALAR • CESUR DÜŞÜNCELER
Osman Can akademik yaşam dışında ismini öne çıkaran diğer görevi ise Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü idi.
PARTİ KAPATILMASIN • Bunlardan sonuncu AKP’ye kapatma davası idi. Can, bu dosyanın raportörü olarak şiddeti savunmadıkça partilerin kapatılmasına karşı çıktı. Can, bir “yargı darbesi” olarak nitelenen davaya Cumhurbaşkanı’nın dahil edilmesini de eleştirmişti.
ÖZGÜR ÜNİVERSİTE • Can’ın raportörü olduğu diğer dava üniversitelerde türbana özgürlük öngören Anayasa değişikliği idi. Can, burada da özgürlükten yana tutum takındı, TBMM’nin yetkisinin gasp edilemeyeceğine, laikliğin devlet dini haline getirilme tehlikesine dikkat çekti ve davanın reddi gerektiğini savunmuştu.
367 KARARI • Halen AKP ve türban davasında gerekçeleri bitirmek üzere olan Osman Can, bu iki davadan hemen öncesinde ise siyasi krize dönüştürülen Cumhurbaşkanı’nın seçimine ilişkin 367 ve referandum davalarında raportör olarak çalışmış ve iptal istemlerine karşı çıkmıştı.
taraf 03/10/2008
0 yorum: