Türkiye vatandaşlığı
Org. Başbuğ: "Cumhuriyeti kuran kim? Türkiye halkı. Buradaki halk, yaşayan halkın bütününü içeriyor"... "Terörle mücadelede şehit ve gazi olanlar arasında çok sayıda Kürt ve Zaza kökenli vatandaşımız var"... "Bazı cemaatler kendilerine en büyük engel olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni görmektedir"..
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Demokratlık kisvesi altında TSK'yı yıkmak için, din karşıtı olarak gösteren kötü niyetli propaganda kampanyaları var" dedi. Harp Akademileri Komutanlığı'nda yıllık değerlendirme yapan Başbuğ, konuşmasına "TSK'nın yarınlarına yön verecek olanlara buradan hitap etmek, benim için büyük bir gurur vesilesidir" sözleriyle başladı. Orgeneral Başbuğ, güncele girmeden, başta sivil- asker ilişkileri olmak üzere, terör ve terörle mücadele, demokrasi ve laiklikle ilgili çeşitli konu başlıklarını değerlendirdiATATÜRK NE DİYOR? "CUMHURİYET'İ KURAN TÜRK HALKI": Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun devrimle olduğunu hatırlatan Başbuğ, "Atatürk ne diyor: 'Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkıdır.' 'Türk halkı' derseniz bütün cümle düşer. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kim? Türkiye halkı. Atatürk burada yaşayan halkın bütününü işaret ediyor. Hiçbir etnik ve dini ayrım yok. 'Türkiye' sözünü çekin, yerine 'Türk' koyun etnik bir tanım olur. Türk milleti tanımındaki Türk sözcüğü bir sıfat değil değişik unsurların hepsine verilen ortak bir isimdir. Bütün bunlara rağmen buna etnik yüklemeler yapmak doğru değildir. Ancak üzülerek söylüyorum, bu Türkiye'de en az anlaşılan kavram" dedi. Devletin, cumhuriyetin ilk yıllarında meydana gelen isyanlar nedeniyle ağır ikincil kültürel kimliklerin üst ortak birinci kimliğin önüne geçmesi ihtimaline karşı bazı tedbirler aldığını belirten Başbuğ, "Gerek Osmanlı İmparatorluğu ve gerek Cumhuriyet döneminde, Kürt kökenli vatandaşlarımıza devletçe sistematik asimilasyon politikası uygulanmamıştır. 1938 ile 1984 yılları arasındaki huzur ve barış ortamını nasıl izah edeceğiz. Asimilasyon oldu bitti mi" diye konuştu.
'DEMOKRATLIK KİSVESİ': TSK'nın toplumun gözündeki itibarını ve güvenini sarsmayı amaçlayan iki konuya dikkat çeken Başbuğ, bunlardan birinin 'demokratlık kisvesi adı altında TSK'yı yıpratmak amacıyla sistematik muhalefet yapılması' olduğunu, ikincisinin ise toplumun mütedeyyin kesimlerini etkilemek amacıyla 'TSK'yı din karşıtı gibi gösteren kötü niyetli propaganda kampanyaları' olduğunu vurguladı. Toplumun bu kampanyaya itibar etmediğini belirten Başbuğ, "Bu asker Türk milletinin bizatihi kendisidir. Türk milletinin ordusu halktır, halktandır, halk içindir" diye konuştu.
"TEK YETKİLİ GENELKURMAY BAŞKANI'DIR": Sivil asker ilişkilerinin hemen hemen her ülkede tartışılan, ancak özü anlaşılamayan konuların başında geldiğini söyleyen orgeneral Başbuğ, sivil toplum ve refah toplumunun bugünlerde daha çok gündemde olduğunu, tehditlerin değiştiğini, sivil-asker ilişkilerinin ise farklı düzeylerde tartışıldığını belirtti. Başbuğ, asker- sivil ilişkilerinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gerekli olduğunu vurgulayarak, bu konuda tek yetkilinin Genelkurmay Başkanı olduğunu kaydetti.
'ETNİK KURUMUMUZ YOK': Teröristin de neticede insan olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, bölücü terör örgütüne katılanların, örgüte neden katıldıklarının tespiti ve bu katılımları engellemek için gerekli tedbirlerin devlet tarafından alınmasının terörle mücadelede önemli hususlardan olduğunu belirtti. Orgeneral Başbuğ ayrıca cumhuriyetin kuruluşunda ayrım yapıldığı iddialarının haksızlık olduğunu da vurgulayarak, "Ne Osmanlı, ne de Cumhuriyet döneminde hiçbir kurumumuz etnik olarak yapılanmamıştır" dedi.
'HERKESE EŞİT ASKERLİK': Başbuğ, "Her Türk vatandaşı, rütbesi ne olursa olsun, TSK'da anayasal görev hak olan askerlik hizmetini, altını çiziyorum, eşit şekilde yerine getirmektedir" dedi. Bölücü terör örgütüne karşı sürdürülen mücadelede şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmış birçok kişi arasında çok sayıda Kürt ve Zaza kökenli vatandaşımız olduğunu hatırlatan Başbuğ, "TSK'nın yapısına baktığımız zaman, Edirne'den Hakkâri'ye kadar, vatanın her köşesinden gelen sivil memurları görebilirsiniz" diye konuştu.
ULUS DEVLET ATIFI OBAMA'NIN SÖZLERİ: ABD Başkanı Obama'nın Türkiye ziyareti sırasında söylediği "Biz aynı zamanda farklı kökenlerden, ırklardan ve dinlerden gelen, ancak ortak idealler etrafında birleşen bir milletiz" sözlerini hatırlatan Başbuğ, Obama'nın sözlerinin, ulus devletin ne olduğunu ve ulus devletlerin bugün için de geçerliliğini koruduğunu anlamayanlara veya anlamak istemeyenlere iyi bir cevap teşkil ettiğine inandığını sözlerine ekledi.
'LAİKLİK, TEMEL DİREK': Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinin temel direklerinden biri ve Cumhuriyeti oluşturan tüm değerlerin de temel taşı olduğunu vurgulayan orgeneral Başbuğ, laikliğin işlevsel tanımının, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın başlangıcı ile 24'üncü ve 174'üncü maddelerinde yer aldığını, Anayasa Mahkemesi'nin içtihatlarının da konuya açıklık getirdiğini belirtti.
CEMAATLER: Bugün bazı din eksenli cemaatlerin, kendilerini demokratik alanın bir oyuncusu olarak takdim ettiğini ve çeşitli nedenlerle de görünürde kendilerinin güçlü bir konuma geldiğine inandığını belirten orgeneral Başbuğ, "Ancak bu güç imajı ve algısı yanıltıcıdır. İşte bu tip bazı cemaatler hedeflerine ulaşmada kendileri için en büyük engel olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni görmektedir. Bunun için de her fırsattan istifade ederek, destekleyicilerinin de yardımıyla Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhine faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Bu yapılanlara karşı, hukuk devleti kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tepkisiz ve etkisiz kalacağını düşünmek ise büyük yanılgıdır'' diye konuştu.
84 yıl sonra Türkiye halkı
Orgeneral İlker Başbuğ zirveye oturduğu günlerde "Ordu ne der?" diyenler her zamanki gibi çoktu. Ama Başbuğ ne olursa olsun sessiz kaldı. Genelkurmay Başkanı, 7 ay sonra ikinci kez kamuoyunun karşısına çıktı. Kurmayları, Başbuğ için 56 sayfalık bir kitapçık hazırlamıştı. Ama her sözcüğüne kendi üslubuyla damgasını vurdu. O damga "Sorunları tartışan, hataları görüp samimiyetle itiraf etmekten korkmayan, sivil otoritenin emrinde demokrasiye saygılı bir asker" damgasıydı. Başbuğ, 2 saat boyunca kitapçığı okurken sık sık durdu. Sadece salonu dolduran yaklaşık 600 kişiye değil adeta 70 milyona seslenir gibiydi. 84 yıllık Cumhuriyeti sarsan temel sorunları, dünyaya açılan bir pencereden irdelemeye özen gösterdi. 2 saat içinde 84 yılın adeta bir muhasebesini yaptı. "Çok samimiyim" dercesine! Başbuğ, öncelikle sancılı demokrasimizi yani sivil asker ilişkisini tartıştı. "Bizim önerilerimizi ve kaygılarımıza kulak verin" dedi. Ama ardından "Son karar ve sorumluluk sivillerindir" diyerek "Ordu demokrasiye saygılı kalacaktır" mesajını verdi... Başbuğ'un PKK terörüne bakışı da önemliydi. Bölücü örgüte katılan gençlerin fakir ailelerden geldiğini anlattı. "14 yaşında katılıp 26 yaşında ölüyorlar" diyerek trajik tabloyu gözler önüne serdi ve "Biz terörle mücadele etmeye devam edeceğiz" derken siyasileri de gençleri dağdan indirmek için çok yönlü tedbir almaya çağırdı. Orgeneral Başbuğ'un tartıştığı son sorun her zamanki gibi din devlet ilişkileri yani laiklikti. Başbuğ, Türk Ordusu'nun dine karşı gösterilmesine de isyan eder gibiydi. V e 84 yılın son kısa muhasebesine gelelim! Başbuğ "84 yılda bazı hatalar yapıldığını kabul etti. "Bırakalım hataları yargı düzeltsin" dedi. Ama ardından da "Bağımsız yargı" diyerek "Bağımsız" sözcüğünün altını çizdi. Ve son noktayı koydu: "Laik demokratik Cumhuriyeti koruyalım. Sistemi düzeltelim ama sarsmayalım."
16 kaynak kullandı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, konuşmasında sosyologlar başta olmak üzere siyaset bilimci, düşün ve devlet adamlarından toplam 16 kaynak kullandı. En çok alıntıyı Atatürk'ten yaptı. Ünlü Fransız düşünür Montesquieu'nun "Kanunların Ruhu Üzerine" adlı kitabından da sık sık alıntı yapan Başbuğ, modern sosyologun kurucusu Weber'den de çokça yararlandı. Üç Türk bilim adamı Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Prof. Dr. İhsan Güneş ve Prof. Dr. Metin Heper'in eserleri de Başbuğ'a kaynaklık etti. ABD eski Başkanı Kennedy ile şimdiki başkan Obama'nın Türkiye'deki temaslarında yaptığı konuşma ve yazılarından alıntı yaptı.
Başbuğ'un Cumhuriyet bilançosu
"Tarih, ilerisini göremeyenler için acımasızdır." Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un, Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı "Yıllık Değerlendirme Konuşması'nı" "Dünden dersler çıkararak yarınlar için Cumhuriyet bilançosu sundu" cümlesi ile özetlemek mümkündü. Kuşkusuz Org. Başbuğ'un mesajlarının farklı yönleri ön plana çıkarılabilir. Ancak analitik bir çalışma ile ana vurgu eksenleri hemen ortaya konulabilir. Genelkurmay Başkanı, 2 saate sığdırabildiği, 55 sayfalık, 16 bilimsel eserden alıntılandırdığı konuşmasında 95 kez "terör, terörizm, bölücü terör örgütü" kavramlarını kullandı. 41 kez "etnik" temelli tezlere karşı görüşlerini açıkladı. 36 kez "demokrasi", 23'er kez "laiklik" ve "Anayasa" bazlı yorum yaptı. Ve nihayet "Atatürk'ü" referans gösterdiği 16 cümleye yer verdi.
YEREL SEÇİMİN İZLERİ
Org. Başbuğ'un ince işçilikle hazırlanmış konuşması, 29 Mart Yerel Seçimleri'nin, bölgesel ölçekte ortaya çıkardığı tablo ile birleştirilince bir başka anlam kazandı. Atatürk'ün, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına, Türk milleti denir" vecizesini anımsatarak alt kimlikleri kucaklaması önemliydi. Tabii bir bu kadar önemli olan husus da alt-üst kimlik sınırında düğümlendi: "İkincil kimlikler ancak kültürel kimlik şeklinde bireysel seviyede yaşanabilir, geliştirilebilir ve korunabilir... Bireysel özgürlüklerin sınırının yeni azınlıklar ve üst kimlikler yaratmasına izin veremeyiz!" Tam bu noktada Başbuğ'un kritik bir ifadesini daha anımsatmak zorundayız. 25 yılda 4 bin 970 evladını bölücü teröre şehit veren Silahlı Kuvvetler'in Başkomutanı, madalyonun öbür yüzüne de baktı. Ve dedi ki "Çeşitli nedenlerle evlatlarını örgüte kaptıran ana ve babaların duydukları acıları ve içinde bulundukları durumu düşünmek ve onları anlamak zorundayız!" Org. Başbuğ, hızla ısıtılan "genel af" beklentisine de kendi perspektifinden son noktayı koydu. Sadece, "etkin pişmanlık" hükmünün uygulamadaki eksikliğinin giderilmesine kapı araladı.
CEMAATLERE KIRMIZI KART
Genelkurmay Başkanı'nın, kapsamlı laiklik değerlendirmesi sırasında değindiği "cemaat olgusu" da yerleşik görüşleri sarsar nitelikteydi. Modern muhafazakârlık şemsiyesi altında, sivil toplum aktörü olarak kabul edilen cemaatleri adeta "tehdit unsuru" olarak takdim etti. Dini cemaatlerin sivil kimliğini veto etmekle kalmadı, demokratik alanın oyuncusu olmalarına da geçit vermedi. TSK'nın din düşmanı olmadığını ısrarla vurgulayıp, mütedeyyin insanlarla sorunu olmadığını anlatırken cemaatleri ayrı bir kefeye koydu. Onları, kutuplaşmanın aktörü gibi gösterip, güvenlik problemi yaratabileceğini savundu. TSK aleyhine faaliyette bulunduğunu düşündüğü cemaatler için hukuk devleti kapsamında tepkisiz ve etkisiz kalmayacaklarını hissettirdi.
Erhan DOĞAN SABAH-İSTANBUL 15.04.2009
0 yorum: