Nabucco Projesi İmzalandı
Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco Doğalgaz Hattı Projesi devlet başkanlarının katılımıyla imzalandı..Ankara Rixos Otel'de düzenlenen zirve çerçevesinde, ilk olarak Nabucco Projesine ilişkin tanıtım filmi gösteriliyor.
Tanıtım filminin ardından katılımcıların kısa birer konuşma yapacağı genel oturuma geçilecek. Oturumun ardından projenin geçiş ülkelerini oluşturan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında ''Hükümetlerarası Anlaşma'' imzalanacak.
Söz konusu anlaşmayla, projenin inşasını uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uygulanacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.
-KATILIMCILAR-
Nabucco Zirvesi ve imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Romanya Başbakanı Emil Boc, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyorZirve ve imza töreninde ayrıca, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard G. Lugar, AB Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann, Avusturya Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri, AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson, Macaristan Ulaştırma İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig, Mısır Petrol Bakanı Amin Sameh Samir Fahmy, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sufian Al-Allao, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti, Avrupa Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret ve Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli hazır bulunuyor.
Çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin takip ettiği zirve için 100'ü yabancı yaklaşık 330 basın mensubu akredite oldu.
Toplantının düzenlendiği Rixos Oteli çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözleniyor.
NABUCCO İMZA TÖRENİNE GENİŞ KATILIM
Asrın enerji projesi olarak adlandırılan Nabucco'nun imza törenine ortak ülkelerin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği'nden en üst düzey temsilciler katılıyor.
Ankara Rixos Otel'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan yabancı temsilciler şöyle:
AB: Komisyon Başkanı Jose Maanuel Barroso, Komisyon Enerji Komiseri Andris Piebalgs ve İsveç AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson.
Almanya: Federal Ekonomi ve Teknolhoji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann
Avusturya: Başbakan Werner Fayman, Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner
Azerbaycan: Sanayi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov
Bulgaristan: Başbakan Sergei Stanishev, Ekonomi ve Enerji BakanıPetar Dimitrov
Gürcistan: Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri
Irak: Başbakan NuriEl Mahiliki,
Macaristan: Başbakan Gordon Bajnai, Ulaştırma, İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig
Mısır: Petrol Bakanı Sameh Samir Fahmy
Romanya: Başbakan Emil Boc, Ekonomi Bakanı Adrian Videnau
Suriye: Petrol ve Minaral Kaynaklar Bakanı Sufian Al Allao
ABD: Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard Lugar, Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Mornigstar.
Toplantıda ayrıca, Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli ile birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti ve Avpura Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret de hazır bulunuyor.
NABUCCO NEDEN ÖNEMLİ?
Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu, Hazar ve Kafkaslar’daki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan Nabucco Projesi’nde 7 yıl süren müzakerelerin sonunda tarihi imzalar dün atıldı.
Türkiye’nin Doğu sınırından başlayıp, Avusturya’ya kadar uzanacak 3 bin 300 kilometrelik Nabucco Projesi’nde hükümetler arasında anlaşmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Ramonya Başbakanı Emil Boc ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosa imzaladı. 11 ülkeden bakanların da katıldığı imza töreniyle birlikte, hayal olarak görülen proje resmiyet kazandı.
ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Avrupa’yı Rusya’ya bağımlılıktan kurtaracak olan projenin hayata geçmesiyle birlikte, aynı zamanda Türkiye enerji koridoru haline gelirken, milyarlarca dolarlık vergi ve komisyon geliri elde edecek.
İmzaların atılması aynı zamanda Türkiye ile AB ilişkilerinde de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Törende ilk konuşmayı yapan Başbakan Erdoğan da bu konunun altını çizerek Nabucco’nun, AB’ye tam üyelik yolunda ilerleyen Türkiye’nin AB’ye yeni bir boyut ve soluk getirmesini ümit ettiğini söyledi.
İzma törenine katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ise projenin hayata geçirilmesinde herkesten çok Başbakan Erdoğan’a teşekkür etmek istediğini söyledi.
BAROSSO: YENİ BİR DÖNEM
Barosso, ‘Bakan Taner Yıldız’a, Türkiye için doğru çözümü bulmada gösterdiği liderlik ve öngörüsü için teşekkür ederim. Ama Başbakan Erdoğan, herkesten çok size teşekkür etmek istiyorum’ dedi.
Barroso, konuşmasını projeye ismini veren Giuseppe Verdi’nin sözleriyle bitirdi: ‘‘Mücadele vermek zorunda kaldığı birçok zorluk çıksa da, Nabucco operası, şans yıldızının altında doğdu.’ Umarım, bu çok önemli projede de aynısı olur.’ Konuşmaların ardından liderler ortak bir bildiri yayınlayarak projeye desteklerini imza altına aldılar.
En büyük dış yatırım
Nabucco’yu Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE olmak üzere 6 ülke firması ortak yürütecek
7.9 milyar Euro’ya mal olacak projenin inşasına 2010 yılında başlanacak, ilk gaz 2014 yılında pompalanacak.
Boru hattının toplam uzunluğu 3 bin 282 kilometreyi bulacak.
Nabucco’nun inşaatı sırasında Türkiye’de ilk etapta 15 bin kişi çalışacak.
NEDEN ÖNEMLİ?
EKONOMİK
Nabucco Projesi’nin Türkiye kısmına yapılacak 4.5 milyar Euro’luk (6.3 milyar dolar) yatırım en büyük sıfırdan dış sermaye girişi olacak. Projenin inşaatında ilk aşamada 5 bin kişi çalışacak. İleri aşama ise bu sayı 15 bine çıkacak. Ayrıca Türkiye yıllık 450 milyon Euro’luk vergi geliri elde ederken, hattan uygun koşullarda gaz alabilecek. Böylece Türkiye’nin de gaz konusunda Rusya’ya bağımlılığını azaltacak.
STRATEJİK
Nabucco, Orta Asya gazının dünya pazarlarına açılmasında Rus tekelini kıracak. Ayrıca ilerleyen aşamada Ortadoğu’nun gazı ilk kez doğrudan Avrupa pazarına ulaşma şansına kavuşacak. Böylece Türkiye sadece kendi ekonomik çıkarları dışında bölgesel olarak kilit ülke konumunu pekiştirecek. Ayrıca Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri stratejik partner olarak AB ve ABD ile ortak çıkarlara kavuşacak. Bu da bölge barışı açısından önemli adım olarak kabul ediliyor.
POLİTİK
Başbakan Erdoğan’ın dünkü konuşmasında yer alan bir cümle aynı zamanda Nabucco’nun politik anlamda sağlayacağı değişimin özeti olarak kabul ediliyor. Erdoğan, ‘Sadece Nabucco bile AB’ye üyelik için yeter’ sözleriyle projenin önümüzdeki dönemde Avrupa ve Türkiye siyasetinde yaratacağı değişime işaret etti.
Erdoğan: AB üyeliği için Nabucco yeter
Nabucco Projesi’nin ortakları imza töreninin ardından, ‘aile fotoğrafı’ çektirerek tarihi anı ölümsüzleştirdiler.
Ankara Rixos Otel’de düzenlenen imza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, sadece Nabucco projesinin bile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması için yeterli olacağını açıkladı. Erdoğan ‘Bu proje başka projeleri de hızlandıracak’ diyerek Nabucco’nun sadece bir enerji projesi olmadığını, aynı zamanda ülkeleri birbirine bağlayacak bir hat oluşturacağını dile getirdi. Projenin ilk yılında Azeri, sonraki aşamalarda Türkmen, Irak, Suriye, Mısır’dan gaz sevk edilmesi ve Katar doğalgazının devreye girmesini temenni ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan ‘Şartlar elverince İran ve belki Rus gazının Nabucco boru hattıyla Avrupa’ya taşınması mümkün olacak’ diye konuştu..
Hazar ve Ortadoğu'nun zengin doğalgaz kaynaklarını güvenli yoldan Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco Projesi'ne hayat verecek imzalar dün Ankara'da atıldı. Projenin hukuki altyapısının en önemli metni olan anlaşmaya Türkiye, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya başbakanları imza koydu. Nabucco'nun altıncı ortağı olan Almanya ise, hattın kendi topraklarından geçmemesi nedeniyle anlaşmayı imzalamadı. 21'inci yüzyılın barış ve istikrar projesi olarak tanımlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Hükümetlerarası Anlaşması'nın imza töreni "küresel enerji" zirvesine dönüştü. Nabucco Zirvesi'ne Erdoğan'la birlikte 6 başbakan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili de katıldı. AB Komisyonu Başkanı Barroso, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Morningstar da tarihi imza törenine katılarak küresel iradeyi tescilledi.
4 MADDELİK GÜVENCE
Hazırlanan ortak bildiride 4 maddelik güvence verildi. İşte anlaşmaya taraf ülkelerin verdiği güvenceler:
* Taraflar, anlaşmanın yürürlük kazanmasını geciktirmemek koşuluyla anlaşmanın amacına ve hedefine engel olabilecek davranışlardan imtina edeceklerini teyit ettiler
* Anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girmesi için tüm adımları atmaya çaba gösterecekler
* Anlaşmanın uygulanması için gerekli yasal mevzuatı ve gerekli tedbirleri alacaklar
* Tüm taraflar 6 ay içerisinde Nabucco Uluslar arası Şirketi ile anlaşma imzalayacak
aktifhaber.com
Orta Asya, Kafkaslar ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco Doğalgaz Hattı Projesi devlet başkanlarının katılımıyla imzalandı..Ankara Rixos Otel'de düzenlenen zirve çerçevesinde, ilk olarak Nabucco Projesine ilişkin tanıtım filmi gösteriliyor.
Tanıtım filminin ardından katılımcıların kısa birer konuşma yapacağı genel oturuma geçilecek. Oturumun ardından projenin geçiş ülkelerini oluşturan Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya arasında ''Hükümetlerarası Anlaşma'' imzalanacak.
Söz konusu anlaşmayla, projenin inşasını uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uygulanacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.
-KATILIMCILAR-
Nabucco Zirvesi ve imza törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Romanya Başbakanı Emil Boc, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılıyorZirve ve imza töreninde ayrıca, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard G. Lugar, AB Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann, Avusturya Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Gürcistan Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri, AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson, Macaristan Ulaştırma İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig, Mısır Petrol Bakanı Amin Sameh Samir Fahmy, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sufian Al-Allao, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti, Avrupa Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret ve Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli hazır bulunuyor.
Çok sayıda yerli ve yabancı gazetecinin takip ettiği zirve için 100'ü yabancı yaklaşık 330 basın mensubu akredite oldu.
Toplantının düzenlendiği Rixos Oteli çevresinde ve içinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözleniyor.
NABUCCO İMZA TÖRENİNE GENİŞ KATILIM
Asrın enerji projesi olarak adlandırılan Nabucco'nun imza törenine ortak ülkelerin yanı sıra ABD ve Avrupa Birliği'nden en üst düzey temsilciler katılıyor.
Ankara Rixos Otel'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya katılan yabancı temsilciler şöyle:
AB: Komisyon Başkanı Jose Maanuel Barroso, Komisyon Enerji Komiseri Andris Piebalgs ve İsveç AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson.
Almanya: Federal Ekonomi ve Teknolhoji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann
Avusturya: Başbakan Werner Fayman, Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner
Azerbaycan: Sanayi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov
Bulgaristan: Başbakan Sergei Stanishev, Ekonomi ve Enerji BakanıPetar Dimitrov
Gürcistan: Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri
Irak: Başbakan NuriEl Mahiliki,
Macaristan: Başbakan Gordon Bajnai, Ulaştırma, İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig
Mısır: Petrol Bakanı Sameh Samir Fahmy
Romanya: Başbakan Emil Boc, Ekonomi Bakanı Adrian Videnau
Suriye: Petrol ve Minaral Kaynaklar Bakanı Sufian Al Allao
ABD: Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard Lugar, Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Mornigstar.
Toplantıda ayrıca, Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli ile birlikte Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti ve Avpura Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret de hazır bulunuyor.
NABUCCO NEDEN ÖNEMLİ?
Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu, Hazar ve Kafkaslar’daki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayacak olan Nabucco Projesi’nde 7 yıl süren müzakerelerin sonunda tarihi imzalar dün atıldı.
Türkiye’nin Doğu sınırından başlayıp, Avusturya’ya kadar uzanacak 3 bin 300 kilometrelik Nabucco Projesi’nde hükümetler arasında anlaşmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Ramonya Başbakanı Emil Boc ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrosa imzaladı. 11 ülkeden bakanların da katıldığı imza töreniyle birlikte, hayal olarak görülen proje resmiyet kazandı.
ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR
Avrupa’yı Rusya’ya bağımlılıktan kurtaracak olan projenin hayata geçmesiyle birlikte, aynı zamanda Türkiye enerji koridoru haline gelirken, milyarlarca dolarlık vergi ve komisyon geliri elde edecek.
İmzaların atılması aynı zamanda Türkiye ile AB ilişkilerinde de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Törende ilk konuşmayı yapan Başbakan Erdoğan da bu konunun altını çizerek Nabucco’nun, AB’ye tam üyelik yolunda ilerleyen Türkiye’nin AB’ye yeni bir boyut ve soluk getirmesini ümit ettiğini söyledi.
İzma törenine katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ise projenin hayata geçirilmesinde herkesten çok Başbakan Erdoğan’a teşekkür etmek istediğini söyledi.
BAROSSO: YENİ BİR DÖNEM
Barosso, ‘Bakan Taner Yıldız’a, Türkiye için doğru çözümü bulmada gösterdiği liderlik ve öngörüsü için teşekkür ederim. Ama Başbakan Erdoğan, herkesten çok size teşekkür etmek istiyorum’ dedi.
Barroso, konuşmasını projeye ismini veren Giuseppe Verdi’nin sözleriyle bitirdi: ‘‘Mücadele vermek zorunda kaldığı birçok zorluk çıksa da, Nabucco operası, şans yıldızının altında doğdu.’ Umarım, bu çok önemli projede de aynısı olur.’ Konuşmaların ardından liderler ortak bir bildiri yayınlayarak projeye desteklerini imza altına aldılar.
En büyük dış yatırım
Nabucco’yu Türkiye’den BOTAŞ, Bulgaristan’dan Bulgargaz, Romanya’dan Transgaz, Macaristan’dan MOL, Avusturya’dan OMV ve Almanya’dan RWE olmak üzere 6 ülke firması ortak yürütecek
7.9 milyar Euro’ya mal olacak projenin inşasına 2010 yılında başlanacak, ilk gaz 2014 yılında pompalanacak.
Boru hattının toplam uzunluğu 3 bin 282 kilometreyi bulacak.
Nabucco’nun inşaatı sırasında Türkiye’de ilk etapta 15 bin kişi çalışacak.
NEDEN ÖNEMLİ?
EKONOMİK
Nabucco Projesi’nin Türkiye kısmına yapılacak 4.5 milyar Euro’luk (6.3 milyar dolar) yatırım en büyük sıfırdan dış sermaye girişi olacak. Projenin inşaatında ilk aşamada 5 bin kişi çalışacak. İleri aşama ise bu sayı 15 bine çıkacak. Ayrıca Türkiye yıllık 450 milyon Euro’luk vergi geliri elde ederken, hattan uygun koşullarda gaz alabilecek. Böylece Türkiye’nin de gaz konusunda Rusya’ya bağımlılığını azaltacak.
STRATEJİK
Nabucco, Orta Asya gazının dünya pazarlarına açılmasında Rus tekelini kıracak. Ayrıca ilerleyen aşamada Ortadoğu’nun gazı ilk kez doğrudan Avrupa pazarına ulaşma şansına kavuşacak. Böylece Türkiye sadece kendi ekonomik çıkarları dışında bölgesel olarak kilit ülke konumunu pekiştirecek. Ayrıca Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri stratejik partner olarak AB ve ABD ile ortak çıkarlara kavuşacak. Bu da bölge barışı açısından önemli adım olarak kabul ediliyor.
POLİTİK
Başbakan Erdoğan’ın dünkü konuşmasında yer alan bir cümle aynı zamanda Nabucco’nun politik anlamda sağlayacağı değişimin özeti olarak kabul ediliyor. Erdoğan, ‘Sadece Nabucco bile AB’ye üyelik için yeter’ sözleriyle projenin önümüzdeki dönemde Avrupa ve Türkiye siyasetinde yaratacağı değişime işaret etti.
Erdoğan: AB üyeliği için Nabucco yeter
Nabucco Projesi’nin ortakları imza töreninin ardından, ‘aile fotoğrafı’ çektirerek tarihi anı ölümsüzleştirdiler.
Ankara Rixos Otel’de düzenlenen imza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, sadece Nabucco projesinin bile Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması için yeterli olacağını açıkladı. Erdoğan ‘Bu proje başka projeleri de hızlandıracak’ diyerek Nabucco’nun sadece bir enerji projesi olmadığını, aynı zamanda ülkeleri birbirine bağlayacak bir hat oluşturacağını dile getirdi. Projenin ilk yılında Azeri, sonraki aşamalarda Türkmen, Irak, Suriye, Mısır’dan gaz sevk edilmesi ve Katar doğalgazının devreye girmesini temenni ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan ‘Şartlar elverince İran ve belki Rus gazının Nabucco boru hattıyla Avrupa’ya taşınması mümkün olacak’ diye konuştu..
Hazar ve Ortadoğu'nun zengin doğalgaz kaynaklarını güvenli yoldan Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco Projesi'ne hayat verecek imzalar dün Ankara'da atıldı. Projenin hukuki altyapısının en önemli metni olan anlaşmaya Türkiye, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Avusturya başbakanları imza koydu. Nabucco'nun altıncı ortağı olan Almanya ise, hattın kendi topraklarından geçmemesi nedeniyle anlaşmayı imzalamadı. 21'inci yüzyılın barış ve istikrar projesi olarak tanımlanan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Hükümetlerarası Anlaşması'nın imza töreni "küresel enerji" zirvesine dönüştü. Nabucco Zirvesi'ne Erdoğan'la birlikte 6 başbakan ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili de katıldı. AB Komisyonu Başkanı Barroso, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Morningstar da tarihi imza törenine katılarak küresel iradeyi tescilledi.
4 MADDELİK GÜVENCE
Hazırlanan ortak bildiride 4 maddelik güvence verildi. İşte anlaşmaya taraf ülkelerin verdiği güvenceler:
* Taraflar, anlaşmanın yürürlük kazanmasını geciktirmemek koşuluyla anlaşmanın amacına ve hedefine engel olabilecek davranışlardan imtina edeceklerini teyit ettiler
* Anlaşmanın mümkün olan en kısa sürede yürürlüğe girmesi için tüm adımları atmaya çaba gösterecekler
* Anlaşmanın uygulanması için gerekli yasal mevzuatı ve gerekli tedbirleri alacaklar
* Tüm taraflar 6 ay içerisinde Nabucco Uluslar arası Şirketi ile anlaşma imzalayacak
aktifhaber.com
0 yorum: