RAPORTÖR: AKP KAPATILMASIN
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, kapatma davası raporunu verdi. İşte ayrıntılar..
Türban değişikliğinin iptal edilmesi nedeniyle eylemin devam etmediğini belirten Can, raporunda "Parti kapatılmasın" dedi..
Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, AK Parti kapatma davasında raporunu verdi ve "Parti kapatılmasın" dedi. Can, AİHM ve Venedik Komisyonu kararlarına gönderme yaptığı raporunda, davanın en önemli delili olan ve Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen "türban değişikliği" için "Özgürlük alanının genişletilmesi", "Meclis'in yaptığı barışçıl bir anayasa değişikliği" ifadesini kullandı. Mahkeme üyelerine de dağıtılan raporda Osman Can, Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddelerine göre bir partinin yasak eylemlerinin, bu davada, laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelebilmesi için eylemlerin süreklilik ve kararlılık içermesi gerektiğini belirtti. Can, Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliğin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiğini ve bu eylemin laiklik karşıtı eylem olarak kabul edilse bile iptal kararıyla sonuçlarının ortadan kalktığını, "yakın tehlike" iddiasının "bertaraf edildiğini" vurguladı.
AİHM KARARLARINA VURGU
Anayasa değişikliğinin, tek başına AK Parti'nin değil, Meclis'in faaliyeti olduğunu hatırlatan Can, bu değişiklik için "Barışçıl bir anayasa değişikliği" tanımlaması yaptı ve şu tezi işledi: "Bu eylem, davalı partinin bir faaliyeti olarak kabul edilse bile bunu Venedik Komisyonu Kararlarına göre hoşgörüsüzlük olarak kabul etmek mümkün değildir. Yasama faaliyeti niteliğindeki bu eylem, özgürlüğe yönelik bir talebin karşılanmasıdır ve özgürlük alanının genişletilmesinden ibarettir."
İDAM BENZETMESİ YOK
"Siyasi partilerin varlık nedenlerinin savunduğu düşünceyi yaratabilmesi" olduğu vurgulanan raporda, partilerin de bu amaçla örgütlendikleri hatırlatıldı. Raporun bu bölümünde, "Davalı partinin yönetici ve üyelerinin söz ve eylemlerinin düşünce ve düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği" anlatıldı. AİHM ve Venedik Komisyonu kararlarına göre bir partinin şiddete başvurmadıkça kapatılamayacağı hatırlatılan raporda, düşünce açıklamasından ibaret olan eylemler nedeniyle kapatma kararı verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki "örgütlenme özgürlüğüne de aykırı olacağı" anlatıldı. Öte yandan Osman Can, raporunda "siyasi parti kapatmanın bir kişiyi idama mahkûm etmekle aynı anlama geldiğini" yazdığı yönündeki haberleri yalanladı. Can raporunda böyle bir söz ve benzetme kullanmadığın kesin bir dille ifade etti.
RAPOR DAĞITILDI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç raporun tamamlanarak üyelere dağıtıldığını söyledi. Raporun üyeler için bağlayıcı olmadığının altını çizen Kılıç, raporların üyelerin çalışmalarını hızlandırıcı nitelikte olduğunu belirttikten sonra, "Üyelerimiz gerek Cumhuriyet Başsavcısı'nın açıklamaları ve gerekse partinin son savunmalarından sonra çalışmalarına başlamışlardı. Bu çalışmalarını sürdürüyorlar" dedi. Karar oturumları için bir tarih vermeyen Kılıç, üyelerin incelemelerini tamamladıktan sonra kendi aralarında görüşeceklerini ve buna göre bir müzakere tarihini belirleyeceğini söyledi. Kılıç, 'kararın Yüksek Askeri Şura'dan önce açıklanıp açıklanmayacağı' sorusuna "O tür konular bizi ilgilendirmiyor" yanıtını verdi. Mahkeme'deki hakim görüş ise 'davanın ağustos ayı başında biteceği' yönünde. KAYNAK
0 yorum: