Ergenekon'da son durum: Devlet devlete karşı…
Ergenekon çerçevesinde dün yaşananlar, gözaltılar, evleri aranan, gözaltına alınan isimler "derin devlet davası ve soruşturması"nın adeta doruk noktasını ifade ediyordu.
Biri MGK Genel Sekreterliği yapmış, diğeri 2002'den bu yana resmi tezlerin televizyonlar, toplumsal organizasyonlardaki temsilcisi iki emekli orgeneral, 28 Şubat günlerinin önemli ve etkili ismi Genelkurmay adli müşaviri emekli tümgeneral, eski YÖK Başkanı, eski Cumhuriyet Başsavcısı, Susurluk döneminin Özel Harekât şefi…
Biri 22 el bombasıyla ele geçirilen yarbay olmak üzere 9 muvazzaf subay…
"Büyük temizlik"…
Evet, büyük temizliğin ısrarlı ve kararlı şekilde devam ettiğini gösteren gelişmelerdir bunlar.
Hukuk mekanizması çalışmakta, siyasi irade bu mekanizmanın arkasında durmakta, idare, özellikle askeri otorite engel çıkarmamaktadır.
Genelkurmay Başkanlığı'nın önceki sabah savcılıktan gelen, muvazzaf askerlere yönelik tutuklama iznine bir saat içinde olumlu cevap vermesi bu açıdan önemli bir göstergedir. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili davayı Ergenekon dosyasıyla birleştirme kararı da öyleydi.
Toplam 4 orgeneral, 1 tümgeneral, 2 tuğgeneral, 1 üniversite rektörü, 1 YÖK Başkanı, sistem ideologu olan Cumhuriyet Başsavcısı…
Sadece dün gözaltına alınan 37 kişinin 9'u muvazzaf subay…
Ortaya çıkan resmin "bir tür devlet resmi" olmadığını kim söyleyebilir?
O zaman adını tam koymak gerekiyor:
Ergenekon davası her geçen gün biraz daha sağlamlaşmakta, derinleşmekte, hepsinden önemlisi Türkiye'de devlet ve etrafında yapılanan gayri meşru ve yasa dışı yapıları, siyasa arayışlarını, zihniyeti yargılamaya soyunmaktadır.
Bunun adı, hukuk üzerinden "büyük hesaplaşma"dır.
Meşru ve gayrimeşru iki devlet arasında, siyaset ve siyaset karşıtı güçler arasındaki büyük hesaplaşma, aynı zamanda ikincilere yönelik bir tasfiye hamlesidir…
Son gelişmelerin, Ergenekon davası-soruşturması açısından işaret ettiği üç önemli unsur bulunuyor1. Siyasetin iradesi, kurum olarak askerin (izin ya da tasfiye) mecburiyeti bu sürecin ilk önemli unsurudur.
2. İkinci önemli unsur, dava ve soruşmanın paralel bir seyir izlemesidir. Bu durum "yeni tip bir sürekliliğe" gönderme yapmaktadır. Süreklilik, dosya ayrışmaları ve bu yolla rafa kaldırmalar yerine, dosya birleştirmeleri devreye sokmakta, soruşturmaların Susurluk gibi yapılarla bağ kurarak tarihsel derinlik kazanmasını sağlamaktadır ve sağlayacaktır.
3. Gladyo'dan özel harp çarkına, Susurluk'tan kuvayı milliyeci çetelere kadar "istemeyen"i gayri meşru yollarla tasfiye etme işlevini yerine getiren yarı resmi yapılar ile siyasi iktidarları darbe yoluyla iktidardan indirmeye yönelen asker-sivil grup ve kurumların tek çerçevede, aynı mantık ve tanım içinde ele alınması üçüncü önemli unsurdur.
Somut zemin açıktır:
2003-2004 yılında Ayışığı ve Sarıkız adı verilen, kuvvet komutanlarının yönettikleri iki önemli darbe girişimi, o dönemde üretilmiş yapılar, yöntemler ve şebekeler üzerinden 2007 yılında tekrar devreye girmiştir.
Bugün soruşturulan bu yapıdır.
Yargılanacak olan 2004'te örgütlenmiş ve militerleştirilmiş sivil toplum kuruluşları, emekli generaller, emekli savcılar, görevde ya da emekli olan YÖK başkanları, gazeteciler, iş adamları, Susurluk eskisi çeteler, kontrgerillanın önemli asker ve sivil isimlerinin bir araya geldiği, çeşitli mitingler, girişimler, eylemler üzerinden siyasi iktidarı devirmeyi hedefleyen teşkilatlanmadır.
Bu önemlidir.
Türkiye birbirini besleyen, üreten ve kullanan iç içe girmiş, iki yapıyı birden karşısına almıştır: Ölüm çetelerinden oluşan kontrgerilla ve darbecilik ve darbeciler…
Yaşananlar kimseyi şaşırtmasın…
Gözaltılar gerçeğin derinliğini ve ciddiyetini göstermektedir.
Ve bu ülke ilk kez temizlenmek için kıpırdanmaktadır.
Umarız başarır…
Ali Bayramoğlu
alibayramoglu@tnn.net08 Ocak 2009 Perşembe
0 yorum: