4.1.09

İSRAİL GAZZEYE KARADAN GİRDİ

Göğüs göğüse

Sekiz gün havadan bomba yağdıran ve 400'den fazla sivili öldüren İsrail askerleri alt yapısını çökerttikleri Gazze'ye dün akşam tanklar eşliğinde girdi. Hamas ile İsrail birlikleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Kara harekatının ilk kurbanı ise Filistinli bir çocuk oldu

Yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği sekiz günlük hava bombardımanın ardından helikopter ve tank desteğindeki 20 bin İsrail askeri dün akşam üç ayrı noktadan Gazze sınırından girdi. İsrail askerleri, yoğun tank ateşi ve F-16 uçaklarının desteğinde Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'un doğusu, Cebaliye mülteci kampının doğusu ile Gazze kentinin İsrail'le sınırdaş olan Secaiye mahallesinin karşı kesimindeki Karni Geçişi tarafından giriş yaptı. Sınırı geçen İsrail askerleri Hamas güçleriyle çatışıyor. İsrail, Gazze Şeridi'nde çıkan çatışmaların ilk saatlerinde 15 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hamas yetkilisi Muhammed Nazzal, El Arabiye televizyonuna yaptığı açıklamada Hamas'ın birkaç İsrail askerini öldürdüklerini söyledi ancak rakam vermedi. Hazzal, 'Siyonistlere asla teslim olmayacağız. Ya onurumuzla yaşayacağız, ya da öleceğiz' açıklamasını yaptı.İLK KURBAN BİR ÇOCUK

Karadan Gazze Şeridi'ne giren İsrail tanklarının ateşinde bir Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, İsrail ordusuna ait tankların Gazze kentinde açtığı ateşte ölen Filistinli çocuğun dün akşamki kara harekatının Filistin cephesinde verilen ilk kurbanı olduğunu duyurdu. İsrail'in Kanal 10 Televizyonu, ordunun Gazze şeridi'nin kuzeyinde yaşayanları "evlerini boşaltmaları" konusunda uyardığını bildirdi.

İsrail kara harekatının başlamasıyla birlikte binlerce yedeği de askere çağırdı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, binlerce yedeğin askere çağırıldığını açıkladı. İsrail ordusu, Gazze halkını Hamas'a yardım etmemeleri için tehdit ediyor. Ordudan yapılan açıklamada, Hamas'a yardım edenler uyarıldı.


El Fetih'ten Hamas'a destek

Hava bombardımanın ardından karadan da Gazze Şeridi'ne giren İsrail'in vahşi davranışı Filistinlileri Hamas'ın çevresinde kenetledi. Batı Şeria'ya egemen olan El Fetih'in askeri kanadı El Aksa, İsrail'e karşı savaşacağını açıkladı. Hamas'ın El Aksa radyosu, "İsrail ordusunun sert karşılık bulduğu" yönünde haber vererek, İsrail tanklarının döşenen mayınlar nedeniyle çok yavaş hareket edebildiğini belirtti. Radyo, İsrail askerlerinden 5'inin öldürüldüğünü, 25'inin de yaralandığını duyurdu.


AB: Saldırı değil savunma amaçlı

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, İsrail yanlısı açıklamalarını sürdürdü. Çek sözcü Jiri Frantisek Potuznik, İsrail birliklerinin Gazze'ye girişini "saldırı değil, savunma amaçlı" bir eylem olarak gördüklerini ifade ederek, konuyla ilgili tutum belirlemeden önce "taze bilgilere ihtiyaç duyduklarını" söyledi. Çek Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg başkanlığındaki AB Troykası'nın birkaç saat içinde Orta Doğu'ya hareket edeceğini hatırlatan Potuznik, İsrail'in operasyonunun kendilerinde hayal kırıklığı yaratmadığını belirtti. Fransa ise barış çabalarına zarar veren kara harekatını kınadı.


BM'den acil toplantı kararı

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de İsrail'in kara harekatı başlatmasının ardından acil toplantı kararı aldı. Güvenlik Konseyi toplantısının yerel saatle 19.00'da (TSİ 02.00) yapılmasının planlandığı açıklandı. Konsey geçici üyeliği 1 Ocak itibarıyla başlayan Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in de toplantıya katılması bekleniyor.


04.01.2009

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License