Baro'ya Pankart Şoku!
Ergenekon şovuna dönüşen İstanbul Barosu'nun yürüyüşüne 'Darbeci baro, Taksim'e hoş geldin' pankartı damgasını vurdu. ETÖ avukatları ön saflardaydı.
İstanbul Barosu'nun, yargının dinlendiği iddialarını gerekçe göstererek düzenlediği yürüyüşe 'Darbeci baro, Taksim'e hoş geldin' pankartı damgasını vurdu.
Dev pankart, Baro Başkanı Muammer Aydın'ın açıklama yaptığı sırada Taksim Square Otel'in çatısından sarkıtıldı. Pankart, polis ekiplerince indirilirken, iki kişi gözaltına alındı. 48 baronun destek verdiği açıklanan yürüyüşe İstanbul'daki hukuk dernekleri, hukukçu akademisyenler ile hakim ve savcılar katılmadı. Eylemde, Ergenekon sanıkları Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Sevgi Erenerol ve Doğu Perinçek'in avukatları da ön saflarda boy gösterdi.İstanbul Barosu'nun, hakimlerin ve savcıların dinlenmesine tepki için düzenlediği yürüyüşe hukuk camiası ilgi göstermedi. İstanbul'daki hukuk dernekleri, baro seçimlerine katılan gruplar, hukukçu akademisyenler ile hakim ve savcılar yürüyüşte yer almadı. İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, 48 baronun destek verdiğini açıkladı ancak Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bile yürüyüşe katılmadı.
Sadece Tekirdağ, Kocaeli, İzmir ve Bursa baro başkanları hazır bulundu. İstanbul Barosu'nun düzenlediği açıklanan yürüyüşe Silivri'de devam eden Ergenekon davasını takip eden ve Ergenekon terör örgütü lehine açıklamalar yapan CHP milletvekilleri Şahin Mengü, Necla Arat ve İsa Gök'ün katılması dikkat çekti. Yine Ergenekon sanıkları Hurşit Tolon, Levent Ersöz, Sevgi Erenerol ve Doğu Perinçek'in avukatları da ön saflarda boy gösterdi. İşçi Partisi'nin gençlik örgütlenmesi olan Türkiye Gençlik Birliği (TGB) de kalabalık bir grupla eyleme destek verdi.
Taksim'de pankart sürprizi
İstanbul Barosu'nun yürüyüşü bitirip Taksim anıtı önünde saygı duruşunda bulunmasının ardından grup dağılacağı sırada 1 Mayıs'ta yaşanan eylemin benzeri yapıldı. Taksim Square Otel'in 7. katında 1703 numaralı odasının penceresinden "Darbeci baro Taksim'e hoş geldin" yazan pankart açıldı. İki gencin sabah erken saatlerde gelip odayı kiralayarak astığı pankart, bazı avukatlar ve TGB üyelerini kızdırdı. TGB üyeleri 7. kata çıkarak pankartı indirdi. Polis bu sırada otel önünde güvenlik önlemi aldı. İki gencin emniyete götürüldüğü öğrenildi.
İstanbul Barosu Ergenekon'u bıraksın, avukatına sahip çıksın
Ergenekon davası soruşturması kapsamında mahkeme kararlarıyla yapılan dinlemelere karşı sokağa dökülen İstanbul Barosu, 22 ayrı mahkeme kararıyla 2,5 yıl telefonları dinlenen avukatına sahip çıkmadı. Baro'nun bu ilgisizliği, meslektaşlarını kızdırdı. Çağdaş Hukukçular Grubu adına açıklama yapan avukat Kemal Aytaç, İstanbul Barosu'nun Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz hafta yargılanan avukat Filiz Kalaycı'nın duruşmasına gözlemci bile göndermediğini belirtti. Kalaycı'nın duruşmasını Ankara ve Diyarbakır Barosu'yla birlikte 170 avukat eşliğinde takip ettiklerini belirten Kalaycı, "Baro siyasi davranıyor. Ergenekon davasında tutuklanan avukatın tahliyesini isterken, bir başka avukatın hukukunu korumuyor." dedi.
İnsan Hakları Derneği Genel Merkezi'nde yöneticilik yapan avukat Filiz Kalaycı'nın telefonları terör örgütü bağlantısına dair bir ihbar e-maili üzerine dinlenmeye başladı. Ancak konuşmalarında suç unsuruna rastlanmayınca tam 22 kez yeniden dinleme kararı alındı. Mahkemenin verdiği kararlarla dinlemeler yaklaşık 2,5 yıl sürdü. 2 klasör tutan konuşmaların büyük bir kısmını Kalaycı'nın özel hayatıyla ilgili bölümler oluşturdu. Kalaycı, polis tarafından gözaltına alındı. Ancak avukatların polis tarafından sorgulanamayacağı yasalarla korunmuş olmasına rağmen ifadesi alındı. Polis sorgusunda bazı müzik parçalarını neden dinlediğinden katıldığı resmi programlara kadar birçok konuda açıklama yapması istendi. Kalaycı ile birlikte 3 avukat hakkında daha işlem yapıldı ancak hepsi serbest bırakıldı. Savcının itirazı üzerine ise sadece Kalaycı 28 Mayıs 2009 günü tutuklandı. Daha sonra 4 avukat hakkında terör örgütüyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle dava açıldı. 9 Kasım 2009 tarihindeki ilk duruşma öncesinde İstanbul Barosu bilgilendirildi. Ancak iddiaya göre özellikle İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın'ın talimatı üzerine duruşmanın görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne hiçbir görevli gitmedi.
Bu duruma tepki gösteren avukat Kemal Aytaç, İstanbul Barosu'nun politize olduğunun altını çizdi. Aytaç, 10 gün önceki 4 avukatın yargılandığı davaya gözlemci bile göndermeyen İstanbul Barosu'nun çifte standart uyguladığını ve asıl görevini yerine getirmediğini kaydetti. aktifhaber.com dan alıntıdır
0 yorum: