17.6.09

ASKERİ SAVCILIK VE SORUŞTUR - MA!

Askeri savcılık ne kadar soruşturabiliyor ?

Askeri savcılığın bugüne kadarki yürüttüğü tartışmalı soruşturmalar...

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Üsteğmen avukat Serdar Öztürk'ün ofisinde ele geçirilen 'İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın yankıları sürüyor. Askerî savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı. Zira, belgenin Genelkurmay Harekât Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğü'nde hazırlandığı iddia ediliyor.

Genelkurmay Başkanlığı Askerî Savcılığı bugüne kadar ordu içinde sivillere yönelik eylemler gerçekleştirmek için plan hazırlayanlara yönelik birçok soruşturma açmıştı. Ancak söz konusu soruşturmaların hiçbirinde kamuoyunu tatmin edecek bir sonuç çıkmamıştı.'İYİ ÇOCUKLARA' İLK DURUŞMADA TAHLİYE

Şemdinli davası sanıkları astsubaylar sivil mahkemede, 39'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar Yargıtay'da bozuldu. Sivil mahkemenin görevsizlik kararı vermesi istendi. Ardından dosya askerî mahkemeye gönderildi. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, sanık iki astsubay için "Tanırım, iyi çocuklar." demişti. Sanıklar askerî mahkemede görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Yargılamaları hâlâ sürüyor.

TSK, 'DARBE GÜNLÜKLERİ' SORUŞTURULMADI

Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde ana suçlama olarak yer alan Özden Örnek'e ait 'darbe günlükleri'ne ilişkin soruşturma bile açılmadı. Örnek'e ait darbe günlüklerini askerî savcılık görmezden gelmişti. Örnek'in şikâyeti doğrultusunda Nokta Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş hakkında 'iftira ve hakaret suçundan' dava açıldı. Görmüş beraat etti. Görmüş'ün avukatı Ümit Kardaş, Genelkurmay'a dilekçe yazarak, soruşturma yapılmasını talep etti. Ancak, Genelkurmay'dan Kardaş'ın dilekçesine şu cevap geldi: "Bu konuyla ilgili tutarlı bilgi, belge bulunmadığından hiçbir şey yapılmamıştır." Bu arada, 'darbe günlükleri'nin Örnek'in bilgisayarından çıktığı tespit edildi.

NOKTA DERGİSİ'NE ASKERÎ BASKIN

Nokta Dergisi, Nisan 2007'de 'Genelkurmay'ın 2004'teki STK'larla işbirliği planını açıklıyoruz. Plan bugün de geçerli mi?" spotuyla verilen haber nedeniyle baskına uğradı. Genelkurmay Askerî Savcılığı, Nokta'nın bilgisayarlarına el konulmasını istedi. Ancak mahkeme bilgisayarlardaki bilgi ve belgelerin kopyalanmasına karar verdi. Askerî savcılık, yine burada da belgenin içeriğinden çok sızdıranı bulmaya yönelik soruşturma gerçekleştirdi.

TBMM 1 AYDIR ASKERÎ SAVCILIKTAN CEVAP BEKLİYOR

Askerî savcılık, astsubay Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ hakkında Kayseri 2. Hava İkmal Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Rıdvan Ulugüler adına 'sahte belge düzenledikleri' gerekçesiyle soruşturma başlattı. Gözaltına alınan astsubaylara hipnoz uygulanarak sorgulama yapıldığı iddia edildi. TBMM, söz konusu soruşturmanın akıbetini sordu. Ancak, bir aydır herhangi bir açıklama yapılmadı.

DAĞLICA VE AKTÜTÜN'DE İDDİALAR ARAŞTIRILMADI

16 askerin şehit olduğu Dağlıca baskınının istihbarat bilgisinin, baskından dokuz gün önce 'ivedi' kaydıyla yetkili birimlere ulaştırıldığını iddia etti. Genelkurmay, kaçırılan askerleri dava etmekle yetindi. 17 asker şehit olduğu Aktütün saldırısında da istihbarat bilgisinin günler önce alındığı ileri sürüldü. Belgeleri isteyen Genelkurmay'ın ne gibi bir işlem yaptığı bile bilinmiyor.

Fişleme yapan general, dinlemeye takıldı

Emekli Tuğgeneral Kaya Varol'un 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görev yaptığı, 2004 yılı Mart ayında kaymakamlıklara geçtiği 'fişleme' yazısında, 'ABD ve AB yanlısı kişiler ile yüksek sosyete' hakkında istihbarat toplanmasını istemişti. Genelkurmay da haberi doğrulamış ve olay hakkında inceleme başlatmıştı. Genelkurmay'ın 6 Ağustos 2004'teki YAŞ kararlarında emekli ettiği Varol'un Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu sanıklardan Hayrettin Ertekin'le telefon görüşmesi dinlemeye takılmıştı. Varol'un bu konuşmada üst düzey komutanlara hakaret ettiği görülmüştü.

Koç'un andıçlanmasına soruşturma açılmadı

Taraf gazetesi, Genelkurmay'ın 2006 yılında iş dünyası ve sivil toplum örgütlerine yönelik hazırladığı andıcı yayınladı. 73 sayfalık andıçta hangi STK'nın hangi yabancı vakıf ya da kurum tarafından desteklendiği belgeleniyordu. Bunların başında ise TESEV ve kurucusu Bülent Eczacıbaşı geliyordu. 7 Nisan 2008'de yayınlanan andıcın altında yine Dursun Çiçek imzası vardı. Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı ve Kemal Derviş gibi isimlerin yer aldığı andıç hakkında Genelkurmay'da herhangi bir soruşturma açılmadı. Aynı kurmay albayın imzası bir yıl sonra 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' altında yer aldı.


İrticayla mücadele
raporu 2003'te de hazırlanmış

Taraf Gazetesi, dünkü sayfalarında bir irtica eylem planını daha gün yüzüne çıkardı. Emekli bir orgeneralin gazeteye ulaştırdığı belirtilen habere göre, 2003 yılında Jandarma Genel Komutanlığı 'Yansı' kod adını verdiği irtica eylem planı hazırladı. Rapor, 2009'da hazırlandığı belirtilen 'Eylem Planı'yla büyük benzerlik taşıyor. Hazırlanan planda gizli kamerayla üfürükçü operasyonları, peruklu memurların takip edilmesi, kreşlerin basılması yer alıyor. 8 senaryodan oluşan raporun Genelkurmay Başkanlığı'na da sunulduğu belirtiliyor.

İsmi açıklanmayan; ancak kendisi için 'İleride Genelkurmay Başkanı olabilecekken emekliye ayrılan' denilen Orgeneral'den alınarak yayınlanan rapor 'İrticai Tehdidine Karşı Alınacaklar Tedbirler' ismini taşıyor. Tedbirler boşluklar bırakılarak hazırlanmış. Bu boşluklar doldurulduğunda irtica raporunuz da hazır hale geliyor.

'Yansı' kod adı verilen senaryoların hayata geçirilmesi için baskın yapılacak yerlerde güvenlik kuvvetlerince çekilmiş olay yeri, ses ve görüntü kayıtlarının yanı sıra bilgisayar CD'leri, disketler ve evlerin krokisinin de yer aldığı 32 ayrı belge ve delilin dosyalarda bulundurulması isteniyor. Baskın yapılacak yerler arasında çocuk kreşleri de sayılıyor. Baskınlarda din aleyhtarlığı gibi algılanmasına sebep olabilecek yaklaşımlardan kaçınılması da emrediliyor.

Raporda, 'irticai unsurlara' sürekli kontrol altında olduklarının hissettirilmesi isteniyor ve şöyle deniyor: "Cumhuriyet ilke niteliklerine aykırı tutum ve faaliyetleri tespit edilen öğrenci yurtları, özel okullar, dernekler, vakıflar, kurslar, kreş ve gündüz bakım evleri dersaneler mutlaka takip edilmelidir..."

İrtica raporunun yazıldığı 2003 yılında Jandarma Genel Komutanı, Ergenekon davası sanığı Şener Eruygur'du. Eruygur, Ergenekon ikinci iddianamesi kapsamında hâkim karşısına çıkacak. Eruygur, sağlık sorunları sebebiyle bir süre önce tahliye edilmişti.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License