17.3.10

BALYOZ'UN PAŞA KARNESİ

Balyozcular paşaları fişlemiş

Taraf muhabiri Baransu’nun son kitabı Karargâh’ta yer alan ve Tanyeri’nin bilgisayarından çıkan listede, Orgeneral Başbuğ için ‘İkna edilmeli’ deniyor.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1.Ordu Komutanı olduğu sırada hazırlanan Balyoz Harekat Planı’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde general rütbesinde bulunan tüm subayların “darbeye destek verecek” ya da “ vermeyecek” şeklinde fişlendiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Işık Koşaner de fişlenenler arasında.

Taraf muhabiri Mehmet Baransu’nun hazırladığı ve cuma günü Kara Kutu Yayınları’ndan çıkacak Karargah adlı kitapta listenin tamamı yer alırken, generallerle ilgili değerlendirmeler ayrıntılı olarak anlatılıyor. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın emriyle Harekat Daire Başkanı Albay Süha Tayyeri tarafından hazırlanan fişleme listesinin bilgisayara ilk kayıt tarihi 13 Ocak 2003, saat: 12:25 olarak görülürken, son kaydetme tarihinin ise 27 Şubat 2003 ve saat: 18:09 olarak göze çarpıyor.Başbuğ ikna edilmeli
Listede generallerin rütbesi, adı soyadı, sicil numaraları, görevleri ve bulundukları garnizonun bilgileri detaylı olarak yer alırken, isimlerin karşısına açılan “Düşünce” bölümü dikkatleri çekiyor. Düşünce bölümünde artı (+) ve eksi (-) işaretleri konarak, yapılacak harekata kimlerin destek vereceği belirtiliyor. Bazı generallerin karşısına ise soru işareti konmuş. Listede, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tek artı işareti konuyor ve yanına “İkna edilmeli. Aytaç Paşayla birlikte hareket eder” notu düşülüyor.

Özkök bölümü bomboş
2003 yılında Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a ise eksi notu verilirken, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’le ilgili “Düşünce” ve Ordu Komutanı Değerlendirmesi” bölümü tamamen boş bırakılıyor.

Berk, ‘her zaman aranabilir’
Ergenekon soruşturması kapsamında son günlerde adı sık sık gündeme gelen 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’le ilgili de tek artı işareti ve “Her zaman aranabilir” değerlendirmesi yapılıyor.

Listede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’a tek artı işareti verilip, “Mart ayı içerisinde kendisiyle yüz yüze görüşülecek” notu düşülmüş. MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç da tek artı alan isimlerden. Kılınç’ın karşısındaki değerlendirme notu ise şöyle: “Tuncer Paşa Çorlu’dan Yaşar Çebi ve Güner Conkuroğlu ile yakından tanışır. Şükrü paşa bu şahıslarla irtibat kurabilir.”

Ersöz, Eruygur’a anlatır
Adı Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarında geçen Ergenekon’dan yargılanan dönemin Jandarma Genel Komutanı Mehmet Şener Eruygur’la ilgili not da oldukça dikkat çekici. Eruygur’a tek artı işareti verilip, şu not düşülmüş: “Aytaç Paşa ile görüşecekti. 0533.... Nolu telefonundan aranarak teyit edilmeli. Levent Ersöz kendisine planlar hakkındaki son detayları aktaracak.”

Listede dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Hurşit Tolon’la da görüşüldüğü ve haber beklediği notu dikkat çekiyor.

Balyozculara üç artı işareti
Listede adı Balyoz Harekât Planı’nda geçen isimlerin bir çoğu diğerlerinden farklı olarak kırmızı renkle artı ile işaret verilmiş. Bazıları üç artı işareti alırken, kimilerine ise iki veya tek kırmızı artı işareti konmuş. Çetin Doğan kendi hazırlattığı listede kendisine üç kırmızı artı işareti vermiş. Balyoz’da adı geçen ve listede kırmızı artılarla yer alan isimler ise şöyle: Çetin Doğan, Engin Alan, Şükrü Sarıışık, Ergin Saygun, Ayhan Taş, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Doğan Temel, Hayri Güner, Metin Yavuz Yalçın, Nejat Bek, Recep Rıfkı Durusoy, Mustafa Korkut Özarslan, Zekeriya Öztürk, Yuldaer Olcan, Mustafa Kemal Tutkun, Salim Erkal Bektaş, Ahmet Yavuz, Gürbüz Kaya.

Jandarma’dan 28 general var
Listede, Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli 28 generalin ismi de bulunuyor.

Bu listede “Düşünce” bölümüne komutanlarla ilgili üç değişik not düşülmüş: “Destekler, Desteklemez, Destekler-Görevli.”

Listede iki tuğgeneralin ismi dikkat çekiyor. Adları Ergenekon soruşturmasında geçen Kadir Ali Esenler ve Levent Ersöz’e aynı not düşülmüş. “Destekler-Görevli.” kaynak TARAF

Fişleme belgelerini görmek için TIKLA

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License