5.5.09

MARDİNDE BÜYÜK KATLİAM

Mardinde görülmemiş katliam

Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde düğün yerine maskeli kişilerin 4 değişik koldan otomatik silahlarla yaptığı saldırıda ortalık kan gölüne döndü. Kanlı baskında 6'sı çocuk, 16'sı kadın toplam 44 kişi hayatını kaybetti. Baskını gerçekleştiren saldırganların kadın ve erkeklerin ayrı ayrı namaz kıldıkları odalara girip herkesi sırtından ve boynundan vurdukları ortaya çıktı.Mardin'in Mazıdağı İlçesi'ne bağlı Bilge Köyü'nde dün akşam düğün evine baskın düzenleyen maskeli ve silahlı kişiler katliam yaptı.

Mardin'e 40 kilometre uzaklıktaki 300 nüfuslu Bilge Köyü'ndeki saldırı saat 21.30 sıralarında 4 koldan başladı ve 15 dakika sürdü. Maskeli saldırganlar eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının nişanının yapıldığı evde toplanan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu kalabalığı otomatik silahlarla taradı. Çevrede duyulan silah sesleri köyde nişan olduğu bilindiği için normal karşılandı.

Bilge Köyü'nde çoğu korucu olan erkeklerin büyük bölümü görev nedeniyle dışarıda oldukları için saldırganlar rahat hareket etti. Olay sırasında Suriye üzerinden gelen toz bulutunun kapladığı köyde tam bir can pazarı yaşandı. Düğün evi feryat eden yaralıların yardım çığlıkları ile inlerken, katliam yapan saldırganlar peşlerinden takip edilmemeleri için köyde karşılaştıkları tüm araçların lastiklerine ateş açarak kaçıp izlerini kaybettirdi.

Saldırının duyulması üzerine Bilge Köyü'ne güvenlik güçleri ve sağlık ekipleri sevk edildi. Köye ilk ulaşan ekip, kan gölüne dönen nişan yerinde çok sayıda ceset ve yaralılarla karşılaştı. Yaralılar hemen hastanelere ambulanslarla taşındı. Köy imamının da yaralılar arasında olduğu bildirilirken, nişanlı çiftin de öldüğü belirtildi.

KÖYE GİRİŞ ÇIKIŞLAR YASAK

Bu arada hayatını kaybedenlerin yakınları, Mardin Devlet Hastanesi'ne akın etti. Polis hastane çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldı. Olay yerine çok sayıda jandarma birliği sevk edildi. Mardin Valisi Hasan Duruer de olayın terör bağlantısı olmadığını belirterek, güvenlik nedeniyle köye giriş çıkışların yasaklandığını bildirdi. Mazıdağı Kaymakamı Aytaç Akgül de 17 kişinin cesedinin Mardin Devlet Hastanesine kaldırıldığını, köyde de çok sayıda ölü bulunduğunu söyledi.


4 maskeli kişi iddiası

Bazı kaynaklar çatışmanın dört maskeli kişinin düğünün yapıldığı alana, el bombalarıyla saldırması üzerine başladığını ileri sürdü. İddiaya göre kimliği belirsiz maskeli kişilerin saldırısı üzerine gelin ve damat yakınları da yanlarında bulunan uzun namlulu silahlarla cevap verdi ve düğün yeri bir anda savaş alanına döndü. Yetkililer, düğünün yapıldığı köyde geçmişte kan davası olaylarının yaşandığını belirterek, güvenlik güçlerinin araştırmayı kan davası üzerinden yürüttüğünü bildiriyor. Alınan bilgiye göre düğünün eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının düğünü olduğu ve saldırıda damatla birlikte babası ve annesinin de hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu kaydeden yetkililer olayın terör saldırıları haricinde Türkiye'de gerçekleşen en kanlı eylem olduğunu ifade ettiler.


Erdoğan, Bakan Atalay'dan bilgi aldı

AK Parti MYK toplantısı devam ederken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Mardin'deki saldırı olayı ile ilgili bilgi notu iletildi. Olayla yakından ilgilenen Erdoğan'ın, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı telefonla arayarak olayla ile ilgili bilgi aldığı belirtildi.


8 KİŞİ GÖZALTINDA


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, sabah saatlerinde Mardin'e gitmeden önce havaalanında yaptığı açıklamada, olaya karıştığı tespit edilen 8 kişinin silahlarıyla beraber yakalandığını ve gözaltında bulunduklarını bildirdi. Bakan Atalay, yakalanan kişilerin de köyün büyük çoğunluğu gibi Çelebi soyadına sahip olduğunu ve öldürülenlerle akraba olduklarını söyledi. Atalay ayrıca bölgeye Diyarbakır ve Adana'dan takviye savcı ve adli tıp uzmanları gönderildiğini açıkladı.


NAMAZ KILACAKLARDI

Olaydan kurtulan kişiler, iki oda dolusu insanın maskeli kişiler tarafından uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldüğünü bildiriyorlar. Görgü tanıkları, saldırganların önce yatsı namazına hazırlanan erkekleri taradığı, sonra da kadınların bulunduğu odaya geçtiklerini açıkladı. Saldırıda, çoğu kadın olan kurbanların dışında, en az 12 erkek ve 6 çocuk öldürüldü.




Saldırının, eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının düğünü sırasında damat Habib Arı'nın evinde gerçekleştiği belirtiliyor. eski muhtar Cemil Çelebi ve damat Habib Arı ve muhtar Hamit Çelebi de ölenler arasında bulunuyor. Yetkililer olayın iki aile arasındaki husumetten kaynaklandığını düşünüyor.


BAKANLIK: ÖLÜ SAYISI 44

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Mardin'deki silahlı saldırıda 44 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını bildirdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, sabah erken saatlerde Tarım ve Köy İşleri Mehmet Mehdi Eker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Mardin milletvekilleriyle silahlı saldırının gerçekleştiği köye gideceğini bildirdi.

42 KİŞİNİN İSMİ BELİRLENDİ



Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri açıklandı.

Olayda hayatını kaybedenler şunlar; Abdullah Çelebi, Şükriye Çelebi, Emine Çelebi, Hüseyin Çelebi, Zekiye Çelebi, Abdulvahap Çelebi, Cemil Çelebi, Hacı Abdulkadir Çelebi, Hacı Mehmet Çelebi, Kenan Çelebi, Sevgi Çelebi, Mithat Arı, Habib Arı, Ali Çelebi, Cemil Çelebi, Abide Akgül, Orhan Akgül, Çelsef Akgül, Halime Çelebi, Hacı Kazım Bozan, Şükrü Çelebi, Rahşan Arı, Çerin Çelebi, Şükran Çelebi, Mehmet Çelebi, Murat Çelebi, Savaş Çelebi, Halil Çelebi, Salih Çelebi, Arife Çelebi, Yıldız Çelebi, Kafiye Arı, Muhittin Çelebi, Maruf Akgül, Semiha Çelebi, Şeyhmus Çelebi, Fasih Çelebi, Seyri Çelebi, Neriman Çelebi, Sevim Çelebi, Yasemin Çelebi ve Hacı Haluk Çelebi ile ismi öğrenilemeyen 2 kişi.




ERKEKLERİN TAMAMI KORUCU

Mardin'in Mazıdağı ilçesinde düzenlenen saldırıda 44 kişinin öldüğü 32 haneli Bilge köyünün erkeklerinin tamamının korucu olduğu öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı 32 haneli Bilge köyü, 7 çeşmesiyle ünlü bir mesire alanı olarak biliniyor. Vadinin başında kurulu bulunan Bilge köyüne, özellikle hafta sonları Mardin ve civar yerlerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. 32 haneli köyün tamamının aynı aileden ve soy isimlerinin "Çelebi" olduğu Bilge köyünde, erkeklerin tamamının koruculuk yaptığı bildirildi. Akşam saatlerinde eski köy muhtarı Cemil Çelebi'nin kızının nikahı için köydeki aileler, kadınlı erkekli bu eve gitti.

Görgü tanıkları, saat 21.00 sıralarında köy imamının telkini üzerine önce evde namaz kılındığını kaydetti. Bu sırada, silahlı 5-6 kişilik bir grubun, iki eve uzun namlulu otomatik tüfeklerle ateş açtığını bildirdi. Yaklaşık 15 dakika süren saldırıya, köyün 3 ayrı bölgesinde nöbet tutan korucular karşılık verdi. Silahlı kişiler, daha sonra vadinin içine doğru kaçtı. Saldırıda ikinci korucubaşı Mehmet Halim Çelebi'nin yanı sıra henüz kimliği açıklanmayan 44 kişi öldü. Cenazelerden 18'i Mardin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Aynı hastanede yaralıların da tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Jandarma ve Özel Harekat timleri, saldırının ardından geldikleri köyde güvenlik önlemi aldı. Güvenlik güçleri, saldırının gerçekleştirildiği evlerden yaralıları ambulanslarla hastaneye sevk ediyor. Ayrıca ölenler de evlerden ambulanslarla civardaki hastanelerin morglarına kaldırılıyor. Bu arada, Mardin Devlet Hastanesi önünde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ölenlerin yakınları hastane önünde ağıt yakıyor. Öte yandan, Suriye'den gelen çöl fırtınasına karşı polislere ve gazetecilere toz maskesi dağıtıldı. Fırtınadan dolayı görüş alanı 10 metrenin altına düştü.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License