13.9.10

MİLLET YÖNETİME EL KOYDU

Demokrasinin zaferi

Türkiye, 12 Eylül darbesinin 30. yıldönümünde tarihî bir karar verdi; darbe anayasasını kısmen değiştirip daha özgür ve demokratik bir dönemin kapısını açtı. Halkın yüzde 58'i sivil anayasanın ilk adımına 'evet' derken, katılım oranı yüzde 77'yi geçti. Artık Türkiye'de yüksek yargının yapısı ve seçim sistemi değişti. YAŞ ve HSYK kararlarına mahkeme yolu açıldı. Engellilerden kadınlara, çocuklardan memurlara kadar bütün toplum kesimlerinin temel hak ve özgürlükleri teminat altına alındı.

Yargı reformu başta olmak üzere toplumun geneliyle ilgili önemli değişikliklerin yer aldığı 26 maddelik anayasa paketi, dün tarihî referandumda halktan büyük destek buldu. Aylardır yürütülen 'hayır' ve 'boykot' kampanyalarına rağmen millet, tercihini demokrasi ve özgürlüklerden yana kullandı. Darbe anayasasını değiştiren düzenlemeler için 12 Eylül'ün 30. yıldönümünde sandığa koşan halkın yüzde 58'i değişime 'evet' dedi. 'Hayır' oyları yüzde 42'de kaldı. Seçime katılım oranı ise yüzde 77'yi geçti; halk sandığa sahip çıktığını gösterdi. Zaman zaman küçük çaplı gerginlikler yaşansa da, genel olarak referandum sakin ve olaysız geçti.Reform paketi, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında ve üye seçimlerinde önemli değişiklikler içeriyor. Darbecilerin yargılanması, bireysel özgürlükler, ekonomik ve sosyal haklar alanında köklü reformlar getiriyor. Pakette, memurlardan işadamlarına, Yüksek Askerî Şûra mağdurlarından engellilere kadar hemen herkesi ilgilendiren değişiklikler var.

İşte Türkiye'de yeni dönemi başlatan ÖNEMLİ reformlar:
Darbecilerin koruma zırhı kalktı.
Siviller hiçbir şekilde askerî mahkemelerde yargılanmayacak.
Yüksek Askerî Şûra ve HSYK kararları yargı denetimine açıldı.
Partiler kapatılsa bile milletvekillerine siyasî yasak getirilemeyecek.
Fişleme artık anayasal bir suç.
Kadın, çocuk ve engelli hakları pozitif ayrımcılıkla teminat altına alındı.
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirildi.
Yüksek yargı üyelerinin seçiminde kürsü hâkimleri de belirleyici olacak.
İşadamları için yurtdışına çıkış yasağı kararını ancak mahkemeler verebilecek.
Memurlar toplu sözleşme hakkına kavuştu. Kamudaki zam oranından emekliler de yararlanacak.

Sandıktan EVET çıktı, Türkiye kazandı
Türkiye, 12 Eylül askerî darbesinin 30. yıldönümünde demokrasi ve özgürlüklere 'evet' dedi. Kıran kırana bir propaganda yarışından sonra, kazanan Türkiye oldu. Yüzde 58 oranında 'evet' çıkarken 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 42'de kaldı. Türkiye, büyük oranda 'evet' oylarının rengi olan 'beyaz'a büründü. Bugünden itibaren artık yepyeni bir dönem başlıyor.

Türkiye, 12 Eylül darbesinin 30. yıldönümünde dün tarihî bir halkoylamasına gitti. Halk, statüko ve vesayet karşısında kendi kaderini oyladı; demokrasi ve özgürlüklere 'evet' dedi. Sandıktan, yüzde 58 oranında 'evet' çıkarken 'hayır' oyları yüzde 42'de kaldı. Böylece, 26 maddelik anayasa değişikliği paketi kabul edilmiş oldu.

Referandumda, 49 milyon 446 bin 369 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullandı. 'Evet' oyları beyaz, 'hayır' oyları da kahverengi ile temsil edildi. Sonuçta, Türkiye büyük oranda 'beyaz'a büründü. Geleneksel olarak CHP'nin güçlü olduğu sahil illerinde 'hayır' çıkarken iç bölgelerde 'evet'ler ağır bastı. Büyük şehirlerde de sonuçlar beklendiği gibiydi. İstanbul ve Ankara'da 'evet'ler önde çıkarken İzmir 'hayır' dedi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, BDP'nin boykot kararı etkili olurken bazı yerlerde zaman zaman gerginlikler yaşandı. Fakat genel olarak referandum sakin ve sağduyulu olarak geçti. Bölge illerinde sandığa giden vatandaşların tercihi 'evet' yönünde oldu, yüzde 90'ları aşan 'evet' oyları geldi. Katılım oranının yüzde 77,55 olduğu referandumda seçmenlerden yüzde 58,02'si (21 milyon 815 bin 460) 'evet', yüzde 41,98'i (15 milyon 789 bin 968) ise 'hayır' oyu verdi. Seçmenlerden 11 milyon 338 bin 169'u ise sandığa gitmedi.

Halkın onayladığı yeni paket, yargı reformu, darbecilerin yargılanması, bireysel özgürlükler, ekonomik ve sosyal haklar alanında vesayetçi yönetimi sona erdirecek köklü reformlar getiriyor. 26 maddelik yeni Anayasa'da memurlardan işadamlarına, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) mağdurlarından engellilere, yüksek yargı mensuplarından emeklilere kadar hemen herkesi ilgilendiren değişiklikler var.

Paketteki önemli maddelerden biri de 12 Eylül darbecilerine koruma zırhı getiren Anayasa'nın geçici 15. maddesinin değişmesiydi. Yeni düzenleme ile 12 Eylül darbecilerine yargı yolu açıldı. Kenan Evren ve arkadaşları ile Danışma Meclisi üyelerinin hesap sorulamazlığına son verildi. Artık darbe planı dahil, askerlik mesleği dışında işlerle uğraşanlar sivil mahkemede yargılanabilecek. YAŞ kararlarıyla ordudan ihraç edilen askerî personele, yargıya başvurma hakkı getirildi. Ayrıca, kişisel verilerin korunması ilk kez anayasal güvence altına alındı. Bundan sonra kişisel ya da inanca dönük fişleme faaliyeti 'anayasa suçu' sayılacak. ANKARA, İSTANBUL ZAMAN

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License