12.2.11

BALYOZCULAR TUTUKLANDI

Balyoz'da 163 tutuklama

Balyoz darbe planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi dün tarihi bir karar verdi. Emekli kuvvet komutanları Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına ile muvazzaf generallerin de aralarında bulunduğu 133 sanık tutuklandı.
Fırtına ve Örnek, darbe girişimi iddiasıyla tutuklanan ilk kuvvet komutanları oldu. Mahkeme, duruşmaya gelmeyen davanın bir numaralı sanığı Çetin Doğan ile eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun ve Korgeneral Nejat Bek dahil 29 sanığın ise yakalanmasına hükmetti.

Tutuklu bulunan Albay Dursun Çiçek'le birlikte toplam tutuklama sayısı 163 oldu.Oybirliğiyle alınan karar, Ergenekon davasından tutuklu Albay Dursun Çiçek'in de yüzüne okunacak. Tutuklananlar arasında muvazzaf ve emekli 54 general bulunuyor. Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramalarda ele geçirilen yeni belgelerin dava dosyasına girmesi kararın alınmasında etkili olurken, tutuklama işlemi uzun saatler aldı. Korgeneral seviyesindeki sanıklar, görevli binbaşıya direnerek salona orgeneral istedi. Nöbetçi savcının da her bir sanık için ayrı ayrı müzekkere hazırlaması sebebiyle 21.00'de verilen tutuklama kararının uygulanması gece yarısını buldu. Bu sırada bazı sanık yakınları, hakimlere "Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece." diye tehdit savurdu. Sanıklar ise ayağa kalkarak koro halinde Harbiye Marşı ve Deniz Harp Okulu Marşı'nı okudu.

Silivri'de görülen 'Balyoz' davasının dünkü duruşmasında Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Eski kuvvet komutanları Halil İbdahim Fırtına ve Özden Örnek, 'darbeye teşebbüs'ten tutuklandı. Duruşmada eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 167 sanık hazır bulundu. Çetin Doğan ise dünkü duruşmaya katılmadı. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, 180 sanığın, dosyaya dahil edilen yeni 43 klasör, delil durumu ve CMK'nın 100. maddesini gerekçe göstererek tutuklanmasını talep etti. Bunun üzerine ara veren Mahkeme Başkanı, tutuklama talebi olduğu için tutuksuz sanıkların duruşma salonundan ayrılmaması yönünde uyarıda bulundu.

Yaklaşık 4,5 saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Süha Tanyeri, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 133 kişinin tutuklanmasına hükmetti. Mahkeme, aralarında Çetin Doğan ve Ergin Saygun'un da bulunduğu 29 sanık hakkında ise yakalama kararı çıkardı. Ayrıca yine duruşmaya katılmayan başka suçtan tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek'in de tutuklama kararının yüzüne okunması için tutuklu bulunduğu cezaevi aracılığıyla mahkemede hazır edilmesine hükmedildi. Tutuklananlar arasında 54 muvazzaf ve emekli general bulunuyor. Mahkeme, 'delillerin henüz toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol hükümlerinin suç şüphesi karşısında yeterli olmayacağı, delilleri karartma ihtimali ile CMK 100. maddesindeki katalog suçlardan olmasını' tutuklama kararına gerekçe olarak gösterdi. Kararın okunması sırasında sanık ve sanık avukatlarının ayağa kalkmadığı görüldü.

HAKİMLERE TEHDİT: ÇOCUKLARINIZA İYİ SARILIN

Oybirliğiyle alınan kararın okunması bitmeden izleyici bölümünde bulunan sanık yakınları, verilen kararı alkışlarla protesto etti. Sanık yakınlarının hakimlere hitaben, "Çocuklarınıza iyi sarılın bu gece!" diye bağırdığı duyuldu. Kararın açıklanmasının ardından sanıklar hep bir ağızdan önce Harbiye Marşı'nı, ardından da Deniz Harp Okulu Marşı'nı okudu. Sanıkların kaçma ihtimaline karşı güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözlendi.

Bu arada haklarında tutuklama kararı verilen muvazzaflar krize sebep oldu. Duruşma salonundaki muvazzaflar, aralarında korgereral rütbesinde asker bulunduğunu belirterek, "Size onu teslim etmeyiz. Buraya onu teslim almak için orgeneral gelecek." diyerek teslim olmayı reddetti. Ardından duruşma salonunun kapısı kapatıldı. Nöbetçi savcının, tutuklama kararını 133 sanık için ayrı ayrı müzekkere haline getirip cezaevine faks göndermesi beklendi. Bu sebeple sanıklar gecenin ilerleyen saatlerine kadar mahkeme salonunda tutuldu. 00.15 itibariyle hiçbir sanık cezaevine gönderilemedi.

Balyoz davası hâkimi: Burada TSK değil, şahıslar yargılanıyor

Balyoz darbe planı davasının görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Ömer Diken, bir sanık avukatının, "Burada TSK yargılanıyor." sözlerine tepki gösterdi. Diken, "Burada yargılanan TSK değil. Şahıslara karşı açılmış bir dava." diye konuştu.

Duruşmada söz alan emekli Korgeneral Engin Alan'ın avukatı Ayhan Nacak, Özgür-Der, Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak ile Abdurrahman Koçoğlu ve Hukukçular Derneği'nin müdahillik taleplerinin reddedilmesi gerektiğini söyledi. İddianamedeki suçlamalardan zarar görmediği gerekçesiyle hükümetin de bu davaya katılma talebinde bulunamayacağını savundu. Nacak, "Burada suçlanan subay ve astsubayların bu planı yapacak yetenekte olmadığını düşünüyorum. Bahsedilen o kadar kötü bir plan ki, buradaki astsubay bile böyle bir planı hazırlamaz. Bu, subay ve astsubaylara hakarettir. Sözde darbe planını yazacak yetenekte hiçbir subay ve astsubay yoktur. O kadar kötü bir plandır ki, TCK'nın 301. maddesinin uygulanması gerekir. Orduya, subay ve astsubaylara hakarettir." şeklinde konuştu.

Bunun üzerine araya giren Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, bir şeyin altını çizmek istediğini belirterek, "Burada yargılanan TSK değil. Şahıslara karşı açılmış bir dava. Kişilerin bir kurumda çalışıyor olması, o kurumun burada yargılandığı anlamına gelmez. Dava, o kuruma açılmış sayılmaz. Burada, hakkında dava açılan gerçek kişiler yargılanıyor.'' ifadesini kullandı. Avukat Ayhan Nacak ise, "TSK'nın yüzde 15'i yargılandığı için benim şahsi kanaatim burada Türk Silahlı Kuvvetleri yargılanıyor." cevabını verdi.

Mahkeme, müdahillik taleplerini kabul etti

Balyoz davasının dünkü duruşmasında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillik taleplerini de karara bağladı. Mahkeme, gazeteci Abdurrahman Dilipak, Hamza Türkmen, eski İstanbul Vali Yardımcısı Ödemiş Kaymakamı Abdurrahman Koçoğlu, ÖZGÜR-DER, Hukukçular Derneği, ÖZGÜR-DER Başkanı Rıdvan Kaya'nın katılma talebini 'sanıkların üzerine atılı suçlamanın sabit olması halinde suçlamadan doğrudan zarar görme ihtimalleri olması' nedeniyle oybirliğiyle kabul etti. Bu şekilde vatandaşlar da darbe teşebbüsü davasına müdahil olmuş oldu. Sanıklar, müdahillek taleplerinin reddini istemişti. Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, müdahillik taleplerinin reddini istedi. Ersöz, "Bu davada mağdur olan, huzurda bulunan sanıklardır.'' dedi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına da talebin reddedilmesi gerektiğini savundu. Dava 14 Mart'a ertelendi.

BÜŞRA ERDAL İSTANBUL - 12.02.2011 zaman.comtr

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License