27.2.11

ERBAKAN HAKKA YÜRÜDÜ

Necmettin Erbakan Vefat Etti

Milli Görüş lideri 54. Hükümet Başbakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, vefat etti.
Alınan bilgiye göre, sol ayak damarlarındaki iltihaplanma nedeniyle uzun zamandan beri özel Güven Hastanesinde tedavi gören Milli Görüş lideri 54. Hükümet Başbakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Erbakan, öğle saatlerinde yaşamını yitirdi.

Erbakan'ın cenazesi 1 Mart 2011 Salı günü İstanbul Fatih Camiinde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul Merkez Efendi'deki aile kabristanlığına defnedilecek.Erbakan'ın ölüm nedeni kalp yetmezliği

Ankara Güven Hastanesi Başhekimi Dr. Tevfik Ali Küçükbaş, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın kalp yetmezliği yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı. Küçükbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Necmettin Erbakan'ın, 19 Ocak 2011 tarihinde kalp rahatsızlığı sebebiyle hastanelerine yatırıldığını, uygulanan tüm tedavilere rağmen kalp hastalığının ilerlediğini kaydetti.

Küçükbaş, pazar sabahında vücut fonksiyonlarının tam desteğe alınması gerektiğini, tüm yaşam desteklerinin uygulanmasına rağmen saat 11.40'da kroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti.

Hamidiye Camii'nde sela okutuldu

Vefat eden eski başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın başkanlığını yaptığı Saadet Partisi Genel Merkezi'nin yanındaki Hamidiye Camii'nde selâ okutuldu.

Öğle namazının hemen ardından selâ okunan cami, kamuoyunda Erbakan Hoca'nın Camii olarak tanımlanıyordu. Hamidiye Camii, Necmettin Erbakan'ın özellikle her cuma namazlarını kıldığı camiydi.

SP İstanbul İl Başkanlığı'nda hüzün hakim

SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölüm haberi ile birlikte İstanbul il başkanlığına hüzün çöktü.

Cevizlibağ'da bulunan İstanbul il teşkilatında bir araya gelen partililerin gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Televizyondan Milli Görüş'ün lideri Erbakan için okunan Kur'an-ı Kerim dinleyen partililerin oldukça üzgün oldukları gözlendi.

İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, Milli Görüş'ün 42 yıllık liderini kaybettik. Çok üzgünüz. Kendi içlerinden çıkanlar lider oldu ancak o bir türlü anlaşılamadı." diye konuştu.
ERBAKAN NE ZAMAN DEFNEDİLECEK?

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın cenaze namazı 1 Mart Salı günü İstanbul Fatih Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak. Erbakan, cenaze namazının ardından Merkez Efendi Mezarlığı'na defnedilecek.


Recai Kutan, Güven Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, Erbakan'ın cenazesinin 1 Mart Salı günü İstanbul'da defnedileceğini açıkladı. Kutan, Erbakan'ın cenaze namazının salı günü öğle namazını müteakip Fatih Camii'nde kılındıktan sonra naaşının Merkez Efendi Mezarlığı'na defnedileceğini söyledi.

Erbakan'ın Son İsteği: Resmi Tören Olmasın

Hayatını kaybeden SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, ölümünden sonra kendisi için resmi tören yapılmaması konusunda ailesine vasiyet ettiği belirtildi. Erbakan'ın hayatını kaybettiği Güven Hastanesi'ne partili ve çeşitli partilerden siyasilerin ziyaretleri sürüyor. SP Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Asiltürk yaptığı açıklamada; ailesiyle yapılan görüşmelerde Ankara'da resmi bir tören yapılmayacağını bildirdi. Gazetecilerin, "Erbakan'ın vasiyeti miydi" şeklindeki sorusuna Asiltürk, kendi vasiyeti olduğunu ve sade bir tören istediğini söyledi.

Ankara'da Tören Yapılmayacak

Saadet Partisi(SP) Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için Ankara'da cenaze töreni yapılmayacağı öğrenildi. SP yöneticilerinin yaptığı açıklamaya göre, Erbakan için Ankara'da tören yapılmayacak. Erbakan cenazesi, Salı günü İstanbul Fatih Camii'nde öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazıyla Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ERBAKAN İÇİN GELEN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Vefat eden Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için başbağlığı mesajları gelmeye başladı. İşte o mesajlar:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

“Eski Başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Büyük bir devlet, siyaset ve bilim adamını kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Aziz milletimizin başı sağolsun.

Türk siyasetinin en önemli simalarından biri olan Necmettin Erbakan, bilgisi, birikimi, kişiliği, tecrübesi, ilkeleri, mücadele azmi ve unutulmaz hizmetleri ile halkımızın sevgisini ve takdirini kazanmış, örnek bir liderdi.

Siyasette bulunduğum dönemde yakından tanıma ve uzun süre birlikte çalışma mutluluğuna eriştiğim Necmettin Erbakan, hiç şüphe yoktur ki, yakın tarihimize damgasını vurmuştur.

Hayatı boyunca üstlendiği tüm görevlerde millete hizmet etmeyi her şeyin üstünde tutan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Türkiye’nin her alanda gelişmesine ve kalkınmasına değerli katkılarda bulunmuştur.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı daima sevgi, saygı ve şükranla yadedeceğiz. Kendisine Allah'tan rahmet diliyor, ailesine, milletimize, Saadet Partisi camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum."

Gül'den Fatih Erbakan'a Telefon

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Necmettin Erbakan'ın oğlu, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Dr. Fatih Erbakan'ı arayarak taziye mesajı verdiği de öğrenildi.

Erdoğan: Her daim kendisini şükranla yadedeceğiz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için başsağlığı diledi. 54. hükümetin Başbakanı Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan hakkın rahmetine yürüdü. Türkiye önemli hizmetler kazandırmış. Kendisine mümtaz bir yer edinmiş. Ayrıca ömrünü öğrenmeye ve öğretmeye adamış bir ilim adamı. Şahsı ve mücadelesi ile bir insan olarak bir hoca olarak güzel bir örnek teşkil etti. Mekanı cennet olsun. Allah ondan razı olsun. Mücadeleci kişiliği ile her daim kendisini şükranla yad edeceğiz. SP ve Ülkemizin başı sağ olsun. Bir kez daha kendisine Allah'dan rahmet diliyorum.

Kılıçdaroğlu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın siyaset dünyasının çınarlarından biri olduğunu belirterek, Erbakan'ın ölümünden büyük üzüntü duyduğunu bildirdi.

CHP'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Erbakan'ın vefat haberini Eskişehir yolunda aldı.

Erbakan'ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Siyaset dünyamızın çınarlarından biriydi. Ölümünden büyük üzüntü duydum. Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a rahmet, Erbakan ailesine, Saadet Partisi yöneticileriyle, üyelerine, siyaset dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum.''

Bahçeli

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet, Türk Milleti ve Milli Görüş mensuplarına baş sağlığı diledi.

Aydın'ın Ortaklar ilçesinde belediyenin toplu açılış törenine katılan Bahçeli, Ortaklar'ın MHP'yi uzun yıllardır bağrına bastığını ifade etti.

Bahçeli, MHP'nin kazandığı belediyelere ziyaretlerini sürdürdüklerini belirterek, ''Bu geziler sırasında görülmekte ki kıt imkanlarla, azim ve kararlılıkla, halkına neyi vaat etmişse onu yerine getiren yöneticilik anlayışıyla MHP'nin kazandığı belediyelerde üstün başarılar gözlemlenmekte''dedi.

Taner Yıldız: Türk siyaset tarihinin önemli simalarından birisiydi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Türk siyaset tarihinin en önemli simalarından birisi olduğunu söyledi. Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın dürüst bir siyasetçi kimliği ortaya koyduğunu dile getirdi.

Faruk Nafiz Özak: Çok değerli bir insandı

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölümüne ilişkin, ''Çok değerli bir insandı, çok centilmen bir insandı. Türk siyasi hayatına çok önemli hizmetleri oldu. Kaybımız ve acımız büyük. Kendisine Allah'tan rahmet ailesine başsağlığı diliyorum'' dedi.


Diyanet İşleri Başkanı Görme'den başsağlığı mesajı

Başkan Görmez mesajında şu ifadelere yer verdi: "Saadet Partisi Genel Başkanı ve sabık Başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın vefatını büyük bir tessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a sonsuz rahmet, çocuklarına ve sevenlerine sabırlar vermesini Cebab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

Numan Kurtulmuş: Kaybımız ve acımız büyük

Kurtulmuş, mesajında, "Türkiye'nin ve İslam Dünyasi'nın yarım asırlık siyasi tarihine damgasını vurmuş Muhterem Necmettin Erbakan'a Allah'tan rahmet diler. Miletimize ve tüm İslam dünyasına başsağlığı dilerim. Aziz Milletimiz kendilerini her zaman minnet ve şükranla anacaktır." dedi.


Recai Kutan: Son ana kadar ülke sorunlarını konuştuk

"Hayatının her döneminde ülkeye ve İslam alemine hizmet düşünüyordu." diyen Kutan "Dolayısıyla bu seçim meselesiyle de ne yapılacak ne olacaklar inşallah gerek Türkiye gerek İslam alemi hatta insanlık alemi en kısa zamanda kurtuluşa varacak bunlar üzerine kafa yoruyordu. Genellikle bunlar üzerine konuşuyorduk. Vefat ettiğinde çocukları yanındaydı. Fevkalade üzgünler tabi ama tevekkülle karşılıyorlar."

Abdullatif Şener: Siyasette başlı başına bir ekoldü

Türkiye Partisi (TP) Genel Başkanı Abdullatif Şener, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Necmettin Erbakan'ın siyasette başlı başına bir ekol olduğunu söyledi. Erbakan'ın, Türk siyasi hayatanın önemli isimlerinden olduğunu dile getiren Şener, "Yakınlarının, sevenlerinin ve milletimizin başı sağolsun." dedi.


Selahattin Demirtaş: Ölümünden büyük üzüntü duydum

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Necmettin Erbakan'ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, "Allah rahmet etsin. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." dedi.

Suat Kılıç: Derin izler bırakan önemli bir şahsiyetti

AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını belirtti. Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Türk siyasetinde derin izler bırakan çok önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Salih Kapusuz: Türkiye önemli bir liderini kaybetti

SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, eski çalışma arkadaşlarından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, duygularını; "Türkiye Önemli bir liderini kaybetti" sözleriyle dile getirdi. Kapusuz, "Önemli bir şahsiyetti, ülkesine hizmet etmiş, siyasi çalışmaları herkes tarafından bilinen önemli bir siyaset adamı önemli katkıları olan, hayırla ve minnetle anılacak" dedi.

Şeref Malkoç: Büyük üzüntü içindeyiz

Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatından derin üzüntü duyduklarını söyledi. Malkoç, seçimler öncesinde partisinin Kocaeli teşkilatı ile Antik Kapı Restoran'da sabah kahvaltısında bir araya geldi. Malkoç, seçimlerle ilgili partililere bilgi vermesinden sonra kahvaltı masasına geçti. Bu esnada gelen telefondan sonra Malkoç'u derin bir sessizlik kapladı. Vefat haberinin bildirilmesinden sonra partililer, topluca, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ruhuna Fatiha okudu. 'Erbakan'ın, vefat etmesinden dolayı büyük üzüntü yaşayan HAS Partililer, gözyaşlarını tutamadı. Ağlayan partililer, birbirlerine sarılarak baş sağlığı diledi.

TFF, Erbakan için başsağlığı mesajı yayınladı

Futbol Federasyonu, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Futbol Federasyonu'nun internet sitesinden yayımlanan mesajda, ''Türkiye Futbol Federasyonu, merhum Erbakan'a tanrıdan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diler'' denildi.

Fenerbahçe Kulübü'nden başsağlığı mesajı

Fenerbahçe Kulübü, eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Kulübün resmi internet sitesinden yayımlanan mesajda, Necmettin Erbakan'ın hayatını kaybettiği duyurulurken, ''Merhuma Tanrıdan rahmet, kederli ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz'' denildi.
NECMETTİN ERBAKAN'IN ÖZGEÇMİŞİ

Necmettin Erbakan, (d.29 Ekim1926, Sinop). Türkiye Cumhuriyeti'nin eski milletvekili ve başbakanı. Mühendis, akademisyen, siyasetçi.

Sinop Kadı Vekili Mehmet Sabri ile Kamer Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Baba tarafı Adana'nın Kozan ilçesinin tanınmış ailelerinden. İlk öğrenimine Kayseri'de başlamasına karşın babasının tayin olması dolayısıyla Trabzon'da tamamladı. İstanbul Erkek Lisesini birincilikle bitirdi . Üniversiteye sınavsız girişi hak kazanmıştı ancak. Sınava girmeyi tercih etti ve birinci sınıftan değil ikinci sınıftan öğrenime başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden 1948 yılında mezun oldu. Teknik üniversitedeki sınıf arkadaşları arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da vardı. Fakülte'ye 2. sınıftan başlamıştı. Aynı yıl aynı yerde "Motorlar Kürsüsü"nde Asistan oldu.(1948-1951)

Üniversite tarafından 1951'de gönderildiği Almanya'da Reinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen: RWTH Aachen (Aachen Teknik Üniversitesi)'da doktorasını yaptı. Alman Ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar yaptı ve Alman Üniversiteleri'nde doktorasını verdi, 1953'de Doçentlik sınavını vermek üzere İstanbul'a döndü. 27 yaşında 1954'de İTÜ'de Doçent oldu. Araştırmalar yapmak üzere tekrar Federal Almanya'nın Deutz fabrikalarına gitti. Leopard tanklarını geliştirme çalışmasında araştırma başmühendisi olarak görev aldı (1951-54). Mayıs 1954-55 arasında askerlik yaptı. Tekrar Üniversiteye döndü. 1956-1963 arasında 200 ortaklı ilk yerli motoru üretecek olan Gümüş Motor'u kurdu ve Motor üretimini gerçekleştirdi. 1965'te Profesör unvanlarını aldı. 1967'de TOBB Genel Sekreterliği'ne seçildi. Aynı yıl Nermin Erbakan'la (1943-2005) evlendi.
1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için, Konya'dan bağımsız aday oldu ve iki milletvekili seçtirecek oy alarak milletvekili seçildi. 1970'de Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 11 Ekim 1973'de MNP kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. 1974-1978 döneminde üç ayrı kaolisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı. 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı.Bu dönemde, Kıbrıs Harekâtı'nın yapılmasını savundu, harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesini savundu. Fakat Ecevit bu görüşte değildi. 17 Kasım 1974'de hükümet dağıldı. Daha sonra 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yarı yarıya oy kaybederek 24 milletvekili çıkardı.

12 Eylül'de bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980'de 21 MSP yöneticisiyle birlikte 'MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak ' suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı ve beraat etti.

1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 1987'de halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 19 Temmuz 1983'te kurulan Refah Partisi'ne daha sonra genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Konya'dan milletvekili oldu.

Refah Partisi 1995 seçimlerinde 158 milletvekili ile birinci parti oldu. DYP-ANAP koalisyonu başarısız olunca DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan olarak göreve başladı. Koalisyon hükümeti Başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası bir yıllık dönemde Türkiye ekonomisi %7.5 oranında büyümüş ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 11.96'sınden binde 12.37'sine yükselmiştir. Yaptığı çeşitli reformlar arasında, kamu kuruluşları arasında havuz sisteminin kurulması ve gelişmekte olan halkın çoğunluğu Müslüman ülkelerden 8 tanesini biraya getiren D8 oluşumu gösterilebilir. Post-modern darbe ile Erbakan istifa etmek zorunda bırakılmıştır.

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve RP kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 yılında bölünmesinden sonra Erbakan'ın da desteklediği Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'ni kurdu. Daha sonra partinin genel başkanlığı yürüttüyse de siyasi yasağı nedeniyle görevi bıraktı ve cezası kalkınca da sağlık problemleri nedeniyle göreve dönemedi. Hakkında açılan kayıp trilyon davasından sonra ev hapsi cezası aldı, fakat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sağlık sorunları nedeniyle affedildi.

17 Ekim 2010'da tekrar kendi kurduğu Saadet Partisi'nin genel başkanlığına geldi.





aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License