5.4.10

KUBAN ŞOVA BALYOZ

Balyozculara yeniden tutuklama

Hakim Kuban'ın Balyoz darbe planı soruşturması çerçevesinde tahliye ettiği 22 kişiden 21'i için yeniden yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "Balyoz Darbe Planı" soruşturması kapsamında 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından tahliye edilen 19 emekli ve muvazzaf subay hakkında oy birliğiyle yeniden tutuklama kararı verildi. Soruşturma savcılarının tahliye kararına yaptıkları itiraz üzerine toplanan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, tahliye kararlarını iptal etti. Aynı mahkeme geçtiğimiz hafta tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra Hakim Kuban tarafından sebest bırakılan Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan ve 3. Kolordu İç Güvenlik Tümen Komutan Tümgeneral Abdullah Dalay'ın da tutuklanmasını hükme bağladı. Heyet böylece kendi üye hakimleri Oktay Kuban'ın nöbeti sırasında verdiği tüm tahliye ve soruşturmada gizliğin kaldırılmasıyla ilgili kararlarını ortadan kaldırmış oldu. Tahliye edilen tüm subaylar adliyeye teslim olarak yeniden cezaevine konulacak. GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne kaldırılan eski 1. Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın ise sağlık sorunlarını raporlayarak hastanede kalması bekleniyor.USULDEN VE ESASTAN İTİRAZ

Balyoz soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları Süleyman Pehlivan, Mehmet Berk, Ali Haydar ve Bilal Bayraktar, tahliye kararlarına 17 saat sonra esastan ve usulden itirazda bulundu. Cumhuriyet savcıları, verdikleri itiraz dilekçelerinde, suçun vasfının değişmemiş olmasını, suçun tutuklamayı gerektirir olmasını, kuvvetli suç şüphesinin bulunmasını, tahliye gerekçelerinin oluşmamış olmasını ve CMK'nın 105. Maddesi'nce düzenlenen 3 değerlendirme süresinin bazı şüpheliler yönünden aşılmış olmasını gerekçe gösterdi. İtiraz dilekçesinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban'ın nöbeti sırasında kendisine başvuran bazı avukatların tahliye taleplerini 10 gün sonra kabul ettiği de vurgulandı. İtiraz üzerine dün Başkan Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu, Üye Hakim Mehmet Karababa ve Üye Hakim Mehmet Erdoğan tarafından oluşan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, toplanarak tahliye kararlarını iptal etti. Heyet böylece kendi üye hakimleri Kuban'ın nöbeti sırasında verdiği tüm tahliye ve soruşturmada gizliğin kaldırılmasıyla ilgili kararlarını ortadan kaldırmış oldu.

HEYET KARARLARI ÜSTÜNDÜR

10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin heyet olarak talebi inceleyip tahliye talebini reddedince kararın kesinleşmiş olduğuna değinilen kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı: "İlk tutuklama kararından sonra itiraz üzerine üç kişilik hakimler heyeti tarafından denetimden geçen ve kesinleşen kararın bir gün sonrasında başka bir nöbetçi hakimlik kararıyla ortadan kaldırılması anlamına gelir ki bu durumda. Hakimlik kararlarının üç kişilik heyetten oluşan ve denetim mercii olan heyet kararlarına üstünlüğü anlamına gelir. Bu da yasanın özüne hukukun ruhuna uygun düşmeyecektir. Aksinin kabulü Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır." Kararda ayrıca dosyada mevcut somut belge, bilgi, kayıt ve birikişi raporları dikkate alındığından kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olguların bulunduğu da hatırlatıldı.


Yeniden tutuklama kararı çıkarılan isimler

Emekli askerler: Korgeneral Engin Alan, Orgeneral Çetin Doğan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş, Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan.

Muvazzaf tutuklular: Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel, Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım.


Tahliye hakkı keyfi kullanılamaz

Ergenekon soruşturması kapsamında mahkemeye sevk edilen ve yine üye hakim Kuban tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan avukat Yusuf Erikel, Hakan Arıkan ve Arif Bildik ile ilgili karara da Ergenekon savcıları itirazda bulunmuştu. Heyet üyeleri Kuban'ın verdiği tahliye kararını bu kez yasaya aykırı bularak iptal etmişti. Heyet geçtiğimiz günlerde Kuban'ın Balyoz soruşturması üzerindeki gizliliğin kaldırılmasıyla ilgili kararını da bozmuştu.

21 subay hakkında verilen tutuklama kararının gerekçesinde çarpıcı ifadeler yer aldı. Tutuklama kararının şartların varlığı halinde hakim kararı ile uygulanan bir tedbir olduğunun hatırlatıldığı gerekçede, tahliye kararının da şüpheli ve sanık lehine şartları değiştiren olguların ortaya çıkması halinde hakim tarafından uygulanabileceğine vurgu yapıldı.

Kararın gerekçesinde, "Hakimin yasa ile çerçevesi çizilmiş takdir hakkının kullanılması şeklinde ortaya çıkan tutuklama ve tahliye kararlarında bu takdir hakkı sınırsız, sorumsuz ve keyfi kullanılamaz" denildi. 19 subayın tahliye edilmesi için daha önce nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimine dilekçe verildiği, talep reddedilince bu kez 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine başvuru yapıldığı hatırlatıldı.


GATAkulli kurtardı

Nöbetçi Hakim Oktay Kuban'ın kararıyla tahliye sonrası GATA'ya yatan Balyoz şüphelilerinden emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın yeniden tutuklama kararı sonrası, raporla cezaevine girmekten kurtulabileceği belirtiliyor.

TAHLİYE GEREKÇESİ: KEVVETLİ SUÇ OLGUSUNUN BULUNMAMASI

Tahliyelerin gerekçesi olarak, "haklarında kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunmaması, bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin mahkemece serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin avukatların itirazı üzerine mahkeme heyetlerince serbest bıraklıması, tutuksuz yargılamanın yargının amacına ulaşmasına engel teşkil etmemesi, yüklenen suçun hukuki vasfının değişmesi ihtimali" gösterilmişti.

Kuban’dan önce tahliye talepleri reddedilmişti

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında 24 Şubat’ta başlayan tutuklamalar İstanbul Nöbetçi 10 ve 11. Ağır Ceza tarafından yapıldı. Tutuklamanın ardından Emekli Orgeneral Çetin Doğan ile diğer şüphelilerin avukatları nöbetçi hakimin kararına karşı 10 ve 11. Ağır Ceza heyetleri ile 11. Ağır Ceza Nöbetçi Hakimliği’ne itiraz başvurusu yaptı. 10. ve 11. Ağır Ceza Heyetleri, tahliye taleplerini, “mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi” gerekçeleriyle reddetti. 19 ‘Balyoz’ şüphelisi, geçtiğimiz hafta da nöbetçi olan 12. Eğır Ceza Hakimi Oktay Kuban’a tahliye başvurusu yaptı. Kuban nöbette aldığı tahliye başvurularını nöbetten 4 gün sonra karara bağladı. Kuban, emekli Org.Doğan’la birlikte 19 Balyoz tutuklusunu serbest bırakarak kırılması zor bir rekora imza attı. Doğan, tahliyeden bir gün sonra ‘acil ameliyat olması gerekiyor’ gerekçesiyle GATA’ya yatırıldı.

BALYOZ DARBE PLANI NEDİR?

Taraf Gazetesi darbeye ortam hazırlamak amacıyla yeni bir eylem planı iddiasını ortaya atmıştı. "Balyoz Güvenlik Harekat Planı" adı altında "Çarşaf", "Sakal", "Oraj" ve "Suga" adı verilen planlara göre, Beyazıt ve Fatih camilerinde cuma günü bombalı saldırılar düzenlenecek, Ege'de Türk jeti düşürülecek, Ak Parti aciz gösterilmeye çalışılacaktı.

Kaos ortamı sonunda 11 sayfalık 'Balyoz planı' hayata geçirilecekti. Gazetenin haberine göre, dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan yönetimindeki askerler, darbeye direnebilecek 200 bin kişiyi stadlara doldurmayı planlıyordu. Hatta, darbe kabinesi bile hazırlanmıştı.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License