2.4.10

KUBAN'IN BALYOZ NÖBETİ

Balyozcuları Hakim Kuban tahliye etti

HSYK tarafından İstanbul'a atandıktan sonra Darbe Andıcı'nda imzası bulunan Dursun Çiçek'i serbest bırakan Hakim Kuban, Balyoz'da tutuklanan emekli ve muvazzaf askerlerin tahliye umudunu boşa çıkarmadı. Kuban, geçen hafta nöbetçiyken aldığı dilekçeleri haklı bularak Balyoz'un 1 numarası Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 19 kişiyi tahliye etti.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun yaz kararnamesi ile Diyarbakır'dan İstanbul'a atadıktan sonra 'Darbe Andıcı'nda ıslak imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i Adli Tıp raporuna rağmen tahliye eden Hakim Oktay Kuban, dün Balyoz soruşturmasında adeta tahliye şovu yaptı. Kafes Eylem Planı'nın reddedilmesi yönünde şerh koyan, Amirallere Suikast sanıklarının tahliyesini isteyen Kuban, aralarında Balyoz'un 1 numaralı şüphelisi emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 19 emekli ve muvazzaf askeri serbest bıraktı.NÖBETİ BİTTİ AMA...

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üyesi Hakim Oktay Kuban, geçen hafta nöbetçi olmasını fırsat bilen Balyoz tutuklularının tahliye başvurularını dün karara bağladı. Balyoz Darbe Planı'nda imzası bulunduğu ileri sürülen eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu tutuklu şüphelilerinin tahliye taleplerini nöbet tarihinin bitmesinden 3 gün sonra karara bağlayan Kuban, 8'i emekli 11'i muvazzaf 19 askerin tutuksuz yargılanmasına hükmetti.

GEREKÇE KUVVETLİ SUÇ YOK

Kuban, emekli askerler Orgeneral Çetin Doğan, Korgeneral Engin Alan, Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tuğgeneral İzzet Ocak, Albay Kubilay Aktaş, Albay Suat Aytın, Albay Bülent Tuncay, Albay Ümit Özcan ile muvazzaf tutuklular Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Bekir Memiş, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Recep Yıldız, Albay Mustafa Önsel Yarbay Ali Rıza Sözen, Astsubay Musa Fariz, Yarbay Hanifi Yıldırım'ı 'kuvvetli suç unsuru bulunmadığı' gerekçesiyle serbest bıraktı. Kuban'ın diğer gerekçeleri ise şöyle: "Tutuksuz yargılamanın yargının amacına engel oluşturmaması', 'Yüklenen suçların hukuki vasfının değişmesi ihtimali', 'Bir kısım şüphelilerin doğrudan serbest bırakılması...'

TUTUKLU SAYISI 7'YE DÜŞTÜ

Gözaltına alınan ve tutuklananların konumu ve rütbesi itibariyle Cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş Balyoz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına tutuksuz yargılanmak üzere savcılıktan serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 49 emekli ve muvazzaf askerden 41'i tutuklandı.

Önceki gün İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6'sı muvazzaf 9 askeri serbest bıraktığı, soruşturmada, son tahliyelerle birlikte sadece 6 şüpheli tutuklu kaldı. Albay Cengiz Köylü de dün Balyoz'dan da tutuklanınca sayı 7'ye yükseldi.

Diğer tutuklu şüpheliler ise emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Emin Küçükkılıç, emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, Yarbay Ertuğrul Uçar, Albay Murat Özçelik, Astsubay İmdat Çolak.


Verdiği kararı kendi mahkemesi iptal etti

Nöbetçi olduğu günlerde verdiği tahliye kararlarıyla gündeme gelen 12 Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban'ın belgeler üzerindeki gizliliğin kaldırılması ile ilgili verdiği karara cumhuriyet savcıları itiraz etti. İtirazı değerlendiren 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, kendi üyeleri Oktay Kuban'ın verdiği kararı usul ve yasaya aykırı bularak iptal etti. Balyoz darbe planı soruşturmasının tutuklu muvazzaf subaylarının avukatları soruşturma sürecinde kendilerine ifade tutanakları ile bilirkişi raporlarının verilmediğini belirterek bu konuda bir karar alınması için Hakim Oktay Kuban'a başvuruda bulundu. Savunma hakkının temel unsurları gerekçe gösterilen başvuruda Balyoz soruşturmasının delilleriyle ilgili kısıtlama kararının kaldırılması istendi. Hakim Oktay Kuban da kısıtlama kararının kaldırılmasına karar verdi.


'Bizden mahkeme'de tahliye planı işledi

HSYK'nın Ergenekon ve bağlantılı soruşturmalar için özel olarak İstanbul'a atadığı iddia edilen Hakim Oktay Kuban'ın nöbetçi olduğu geçen hafta İstanbul Adliyesi'nde ilginç gelişmeler yaşandı.Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanan şüphelilerin avukatları 22-29 Mart tarihleri nöbette olan, Kuban'ın başkanlığını yaptığı mahkeme önünde adeta kuyruğa girdi. Soruşturma kapsamında daha önce ifadeye çağrıldığı halde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek gelmeyen Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Kuban'ın nöbetçi olduğu gün savcıya ifade verdi. 'Darbe' ve 'silahlı örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanması için mahkemeye sevk edilen Olcan'ı Kuban serbest bıraktı. Kuban aynı şekilde geçtiğimiz pazar günü ifade verip tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedilen Kolordu İç güvenlik Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay'ı serbest bıraktı.

Kuban, daha önce de Ergenekon bağlantılı 'Amirallere Suikast' iddianamesinin sanıklarının tahliyesini istedi, 'Kafes Eylem Planı' iddianamesinin kabul edilmemesi yönünde de görüş bildirdi. Bu durum Ergenekon sanığı Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur'un 'Bizden' dediği 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Balyoz sanıkları için uygulanacak planın hayata geçirildiği şeklinde yorumlandı.


Geniş açıklama yapacakmış

Balyoz" soruşturması kapsamında serbest bırakılan Emekli Orgeneral Çetin Doğan, "Adalet geç tecelli etti" dedi. Silivri Cezaevi'nden çıkışında avukatı Celal Ülgen tarafından karşılanan Çetin Doğan, "Adalet yerini bulacak. Burada görevimi yaptım. Adalet geç tecelli etti. Daha sonra geniş bir açıklama yapacağım" dedi. Doğan, açıklamasının ardından avukatı Ülgen ile birlikte cezaevinden ayrıldı.


KUBAN DOSYANIN GİZLİLİĞİNİ DE KALDIRMIŞ

Öte yandan Hakim Kuban’ın, Balyoz dosyası üzerindeki gizlilik kararını da kaldırdığı ortaya çıktı. Kuban’ın “İfade tutanakları ile bilirkişi raporları avukatlara verilsin” kararı ise 12. Ağır Ceza Heyeti tarafından “usule ve yasalara aykırı” olduğu gerekçesiyle kaldırılmış.

11’İ MUVAZZAF 8’İ EMEKLİ

12. Ağır Ceza Hakimi Oktay Kuban’ın tahliye ettiği 19 şüpheliden 11’i muvazzaf 8’i emekli asker. İşte o isimler: Emekli 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, Tümamiral Ali Semih Çetin, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel, Albay Recep Yıldız, Albay Yüksel Gürcan, Albay Levent Çehreli, Albay Abdullah Zafer Arısoy, Albay Ümit Özcan, Yarbay Hanifi Yıldırım, Yarbay Ali Rıza Sözer, emekli Tuğgeneral Bekir Memiş, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Albay Suat Aytın, emekli Albay Kubilay Aktaş, emekli Albay Bülent Tunçay ve Astsubay Mustafa Fariz.

Tutuklama nedeni: Darbecilik

Tahliye gerekçesi: Sosyal statü

9. Ağır Ceza, Balyoz’da ‘darbe’ suçundan tutuklanan 9 subayı ‘sosyal statüleri’ ve ‘suçun işlenme tarihinin eskiliği’ gibi gerekçelerle tahliye etti

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 3’ü emekli 6’sı muvazzaf Balyoz Darbe Planı soruşturması tutuklusu 9 subayı tahliye kararının gerekçesi uzun süre tartışılacak gibi. “Darbeye teşebbüs” suçundan tutuklanan 9 şüpheli, önceki gün mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen 2’ye karşı 1 oyla ‘toplumsal statüleri’ gerekçesiyle tahliye edildi. Gerekçede, “Şüphelilere atılı suçun tarihi, eylemlerin bulunduğu aşama, şüphelilerin isnat edilen suç tarihinden sonraki eylemleri, şüphelilerin işleri, ikametgahlarını, toplumsal konumlarını birlikte değerlendirince tutuklama nedenleri şüpheliler için geçerli değil...” ifadesi dikkat çekti. Tahliyeye, aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanmayan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına da gerekçe yapıldı.

MAHKEME BAŞKANI ŞERH KOYDU

İstanbul 9. Ağır Ceza heyeti, önceki gece Albay Taylan Çakır, Yarbay Yusuf Kelleli ve Tuğamiral Cem Aziz Çakmak’ı oy birliği, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, emekli Korgeneral M. Yavuz Yalçın, emekli Tümamiral A. Deniz Kutluk ile muvazzaf askerler Tümamiral Cem Gürdeniz, Konya İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Özçoban ve Albay Hasan Basri Aslan oy çokluğuyla tahliye etmişti. Mahkeme Başkanı Nurettin Ak ise 6 şüphelinin tahliyesine “şüphelilerin üzerlerine atılı suçu işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphesi olgusu bulunduğundan” şerhi koydu.

HSYK’NIN SON ATADIĞI HAKİMLER

İdris Asan’ın nöbetçi hakim olarak şüphelilerin itirazlarını daha önce reddettiği için katılamadığı 9. Ağır Ceza heyet toplantısında iki üye hakim Tuncay Aslan ve Yılmaz Alp tüm sanıkların tahliyesi için oy kullandı. İki hakim de HSYK’nın tartışmalı yaz kararnamesi ile 9. Ağır Ceza üyeliğine atanmıştı.
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License