16.7.09

ALBAY TEMİZÖZ'E 9 MÜEBBET

O ALBAY'A 9 KEZ MÜEBBET

Görevi sırasında tutuklanan en yüksek rütbeli subaya 9 kez ağırlaştırılmış müebbet...

Kayseri Jandarma Alay Komutanı iken tutuklanan Albay Temizöz hakkında iddianame kabul edildi. Temizöz’ün korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan yasadışı grup oluşturduğu belirtildi.

Diyarbakır Başsavcılığı’nca bir dizi faili meçhul cinayetler nedeniyle tutuklanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Temizöz’ün yanı sıra eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ, oğlu Tamer Atağ, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Abdulhakim Güven ile tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atağ’ın ‘Adam öldürmek’, ‘Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak’ ve ‘Adam öldürmeye azmettirmek’ suçlarından cezalandırılmaları istendi KORUCU-İTİRAFÇI-UZMAN ÇAVUŞ GRUBU

104 sayfalık iddinamade Temizöz’ün 1993 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’nda bölük komutanı olarak başlamasından itibaren ‘terörle mücadele ediliyor’ görüntüsü altında ‘korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan oluşan bir grup oluşturduğu’ ifade edildi. ‘Grubun süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, PKK’ya yardım ettiğini değerlendirdiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı’ bildirilen iddianamede, bu kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürüldü.

ALBAY TEMİZÖZ’ÜN KOD ADI METİN

Albay Temizöz’ün bu dönemden başlamak üzere ‘Metin’ kod adını kullandığı ifade edilen iddianamede, söz konusu grupla ilgili şu ifadeler yer aldı: ‘Şüpheli Temizöz, emrinde bulunan ‘Şahin Bedran’ kod adlı Adem Yakin, ‘Ferit’ kod adlı Abdulhakim Güven, ‘Tayfun’ kod adlı Hıdır Altuğ ile ‘Yavuz’ kod, ‘Selim hoca’ kod, ‘Tuna’ kod ve ‘Cabbar’ kod isimli kişileri ve korucubaşı Kamil Atağ ile emrindeki korucuları suç işlemek amacıyla kurulmuş bir teşekkül haline dönüştürmüştür. Emrinde bulunan kod isimleri belirtilen uzman çavuş rütbesindeki kişilere talimatları bizzat kendisinin verdiği, bu kişilerin de kendilerine verilen talimatları yerine getirdikleri ve gerçekleştirdikleri eylemleri direkt Temizöz’e rapor ettikleri...’

Grubun öldürdükleri kişilere ait kimlik belgelerini Albay Temizöz’e teslim ettikleri belirtilen iddianamede, ‘Bir çok eylemde öldürülen kişilerin üzerlerinden kimlik belgelerinin çıkmamasının da bu hususu doğruladığı’ belirtildi.

YAŞ öncesi terfiye Ergenekon ayarı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza’nın kabul ettiği 104 sayfalık iddianamede Albay Temizöz’ün tutuklanmasına neden olan ‘Tükenmez kalem’ ve ‘Sokak lambası’ adlı iki gizli tanığın ifadeleri de yer aldı.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi subay ve astsubay sicil yönetmeliğinde çok kritik bir değişiklik yapıldı. Ergenekon ve fail-i meçhuller gibi davalardan yargılanmakta olan subayların da bir üst rütbeye yükseltilmelerinin önünü kesebilecek düzenleme, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre üstün başarı gösteren subay ve astsubayların terfilerini etkileyecek yeni düzenlemede terfiyi olumsuz yönde etkileyen ‘cezalandırılmış olma’ hali, ‘yargılanması devam edenleri’ de kapsayacak biçimde genişletildi. Bu değişiklik, Ergenekon Davası başta olmak üzere TSK personellerinin yargılandığı çok sayıda davada sanık durumunda olan muvazzaf subay ve astsubayların kapsam içine girmesi anlamına geliyor.

TERFİDE SON KARAR KOMUTANDA

Yönetmelikte mevcut olan ‘Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı belirlenen esaslara göre sıralanmış subaylardan mahkemelerce veya disiplin amirlerince cezalandırılmış olanları seçmeyebileceği’ yönündeki hükme, ‘askeri veya adli mahkemelerde herhangi bir suçtan yargılanması devam edenleri seçmeyebilecekler’ düzenlenmesi eklendi. Düzenlemeyle pek çok davadan yargılanmakta olan subay ve astsubayların terfilerindeki kararı Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı’na bırakılmış oluyor.

ERGENEKON SANIKLARI DA KAPSAMDA

Özellikle terörle mücadelede görev almaları nedeniyle Ergenekon Davası kapsamında yargılanan muvazzafların neredeyse tamamı üstün başarı almış durumda. Bu düzenleme sonrası terfide seçimleri komutanın yetkisine bırakılıyor. Bu durumda Ergenekon Savcıları’nın sorguladıkları ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda imzası bulunduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de durumu kritik. Çiçek’le ilgili suçlamalar 3. iddianame kapsamına alınır ve iddianame YAŞ’tan önce çıkarsa, Çiçek de değişen yönetmelik gereği paşa olamayabilecek. Çiçek’in durumu da ‘yargılanıyor olma hali’ nedeniyle Kuvvet Komutanı’nın inisiyatifine geçeçek. ANKARA star

‘Üst düzey yöneticiler’ hakim karşısına çıkıyor

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 2. iddianameyle ilgili ilk duruşma 20 Temmuz pazartesi günü yapılacak. Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde yeni yapılan duruşma salonunda başlayacak duruşmada ‘Ergenekon’un üst düzey yöneticileri’ ile akademisyenler, polisler ve bazı tutuklu muvazzaf subaylar hakim karşısına çıkacak. Emekli Orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ‘üst düzey yönetici oldukları’ suçlamasıyla haklarında 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Mustafa Ali Balbay, Tuncay Özkan, ATO Başkanı Sinan Aygün, emekli albaylar Arif Doğan ve Hasan Atilla Uğur da hakim karşısına çıkacaklar arasında bulunuyor. Mahkeme ilk iddianamenin davasıyla ikinci iddianamenin davasını birleştirebilecek. PELİN BERKÜR

Erdoğan’a hakaretten 11 ay 20 gün hapis

Ergenekon tutuklusu Yeni Parti Genel Başkanı Tuncay Özkan, Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 11 ay 20 gün hapse mahkum oldu. Menemen Savcılığı Şehit Kubilay törenlerinde Başbakan Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Özkan hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Hakim İbrahim Durak, önce 1 yıl 2 ay hapse hükmetti, iyi halden 11 ay 20 güne inen cezayı erteleyerek, 1 yıl denetimli serbestliğe çevirdi. DENİZHAN GÜZEL

İbrahim Şahin Adli Tıp raporu peşinde

Ergenekon tutuklusu eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, sağlık durumundaki şikayetler üzerine dün Adli Tıp Kurumu’nda kontrol edildi. Geçen ay Şişli Etfal Hastanesi’nden aldığı raporla tahliye talebinde bulunan Şahin’in bu talebi ‘’Tahliye durumunu gerektirecek sağlık sorunu söz konusu değildir’’ gereçesiyle reddedilince Adli Tıp Kurumu’ndan alacağı raporla yeniden tahliye talebinde bulunacağı öğrenildi.
AKTIFHABER.COM

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License