18.7.09

BU FOTOĞRAF KELLE ALIR!

HSYK üyesi Ergenekonla beraber

Ankara'da çekilen ve Türkiye gündemine oturan bu fotoğraf HSYK'da kelle alır...

Ergenekon ve KCK soruşturmalarını yürüten savcıların görevden alınması teklifini veren HSYK Üyesi Ali Suat Ertosun hakkında dün bazı gazetelere çarpıcı fotoğraflar yansıdı.

Ertosun'un (sağda eli cebinde) 15 Haziran'dan sonra Ergenekon sanığı Engin Aydın'la (elinde dosya olan) bir araya geldiğini gösteren fotoğraflar, HSYK'ya baskı iddialarını güçlendirdi.

'Örgüt toplantısı' olarak nitelendirilen Kent Otel Toplantıları'na 13 kez katıldığı ileri sürülen Ertosun'un kuruldaki durumu da tartışmalı hale geldi. HSYK üyesinin tarafsızlığını yitirdiği üzerinde duruluyor.Ertosun'u kamuoyu yakından tanıyor

Gündeme getirdiği korsan kararname ile HSYK'da atama krizine yol açan Ali Suat Ertosun, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim. Ertosun, 2000 yılında F tipi cezaevlerini protesto için ölüm oruçlarına karşı yapılan 'Hayata Dönüş' operasyonu sırasında Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü görevindeydi. Operasyonda iki askerle birlikte 32 kişi öldü. Ertosun'a bu operasyonların ardından 2004 yılında 'Devlet üstün hizmet madalyası' verilmişti. Ertosun daha sonra, 2003 yılında Yargıtay üyeliğine, 5 Mayıs 2008'de ise Yargıtay Genel Kurulu'nun gösterdiği üç aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından HSYK üyeliğine seçildi. Diğer yandan Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ı Uşak Cezaevi'ndeki isyan sırasında öldüren Nuri Ergin, "Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz, Sabancı suikastıyla ilgili bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorsa Ali Suat Ertosun'un neden Mustafa Duyar'a yakınlık gösterdiğini sorgulasın." demişti.

KANUN ÇEKİL DİYOR

Ergenekon savcılarıyla ilgili ‘korsan kararname’ ile HSYK’yı kilitleyen Ertosun’a kötü haber. HSYK Yasası’na göre, Ergenekon sanıkları ile irtibatı tespit edilen Ertosun, istifa etmeli. Yargıtay da, 2001’de Neşter davasında benzer durumdaki üyesinin görevden alınmasına karar vermişti

Ergenekon Davası’na bakan savcıların görevden alınması için Yaz Kararnamesi’ne eklenmek istenen liste nedeniyle tıkanan HSYK’da, üye Ali Suat Ertosun’un üyelik durumu tartışılıyor. Ertosun’un, Ergenekon sanıklarıyla iyi ilişkileri ve gizli toplantılara katılması, nedeniyle HSYK üyeliği de tartışmalı hale geldiği bu yüzden de Ergenekon soruşturmasındaki hakim ve savcıları yakından ilgilendiren kararname oylamalarına katılmasının kanuna ve etiğe aykırı olduğu belirtiliyor. Yargıtay’ın Neşter operasyonunda benzer bir durumda olan hakim için ‘çekilme’ kararı verdiği hatırlatılıyor.

ÇEKİLMEZSE BİLE REDDEDİLEBİLİR

HSYK kanununu 14. maddesin göre, başkan, üyeler ile yedek üyeler “İş kendisi ile ilgili ise” sözkonusu tayin ve terfi işlemlerine bakamıyor. Ertosun’un Ergenekon toplantıları ve sanıklarıyla ilgisi nedeniyle Ergenekon hakim ve savcılarının görev yerinin değiştirilmesi oylamasına katılamayacağı belirtiliyor. Aynı Kanunun 15. maddesinde ise; “HSYK Başkanı, üyeleri ve yedek üyeleri işe bakamama hallerinde ve ilgili ile arasında bir husumet veya tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek önemli bir halin mevcut olması durumunda, kendiliklerinden işi görmekten çekilebilecekleri gibi ilgili tarafından da ret olunabilirler” deniliyor. Ertosun’un Ergenekon toplantılarına katılması ve Ergenekon sanıklarıyla sürdürmekte olduğu ilişkiler nedeniyle tarafsızlığını yitirdiği ve bu yüzden de 15. maddenin geçerli olduğu belirtiliyor.


YARGITAY ‘NEŞTER’ ATMIŞTI

Ertosun’un irtibatları nedeniyle HSYK üyeliğinin netleşmesi için yetki Yargıtay’da bulunuyor. Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, Neşter davasına dikkat çekerek durumu şöyle özetledi: “Yargıtay, yargının tarafsızlığı için devreye girmeli. 2001 yılında Neşter Operasyonu sırasında Yargıtay Üyesi Ergül Güryel’in, sanıklarla ilişkisi ortaya çıkmıştı ve Yargıtay gereğini yapmıştı. Şimdi eğer Ertosun istifa etmez ise Yargıtay istifasını istemelidir.”

ERGENEKON İRTİBATLARI

Ertosun’un, Ergenekon İddianamesi’nde üzerinde özel olarak durulan Kent Otel toplantılarına 13 kez katıldığı ortaya çıkmıştı. Ertosun’un ismi Ergenekon sanığı Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel’in ifadelerinde de sıklıkla geçmişti. Ergenekon’un tutuklu sanıklarından Albay Levent Göktaş’ta da Ertosun’un özgeçmiş bilgileri çıkmıştı. Ergenekon 3. İddianamesi’nde Ertosun’un, Engin Aydın, Sabih Kanadoğlu ve Ömer F. Eminağaoğlu ile ilişkilerinin yeralması bekleniyor.

Tarafsızlıkları şüpheliyse

HSYK Kanunu Madde 14: 2461 sayılı HSYK kanununu 14. maddesi, başkan, üyeler ile yedek üyelerin atama, tayin ve terfi gibi işlemlere bakamama hallerini düzenliyor. Kanuna göre, başkan, üyeler ile yedek üyeler aşağıdaki hallerde Kurul’a katılamıyor ve herhangi bir şekilde işe bakamıyorlar: İş kendisi ile ilgili ise, İkinci dereceye kadar (Bu derece dahil) akrabalığı olursa, Aynı işte tanık olarak dinlenmiş, bilirkişilik, hakimlik veya savcılık yapmış ya da daha önce işin soruşturulması ile görevlendirilmiş ise, İlgili ile aralarında bakılan işe esas olan olaydan önce açılmış bir dava varsa, Kurul’a katılamazlar ve herhangi bir şekilde işe bakamazlar.”

Madde 15: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı, üyeleri ve yedek üyeleri işe bakamama hallerinde ve ilgili ile arasında bir husumet veya tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek önemli bir halin mevcut olması durumunda, kendiliklerinden işi görmekten çekilebilecekleri gibi ilgili tarafından da ret olunabilirler. Reddin, inceleme başlamadan veya ret sebebi daha sonra meydana gelmiş ise, öğrenilmesinden başlayarak onbeş gün içinde ve her halde karar verilmeden önce yapılması lazımdır. Ret isteği, reddi istenen üye yerine yedeğinin kurula katılmasıyla incelenerek sonuçlandırılır. Kurulun toplanmasına engel olacak sayıda üye reddine ilişkin istekte bulunulamaz. Ret isteği üzerine Kurulun verdiği kararlara karşı esasla birlikte, itirazları inceleme Kuruluna itiraz olunabilir.

Değil savcı mübaşir bile değişmez

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun (USAK)Başkanı Doçent Doktor Sedat Laçiner HSYK’nın Ergenekon ve Albay Cemil Temizöz davalarının savcılarını değiştirme iddiaları için böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyledi. 24’e konuşan Laçiner,şunları söyledi: Ergenekon davası yüzyılın davası da deniyor. Görev ortasında hâkim savcı değiştirmek çok yanlış yorumlara neden olacaktır. Şunu da çok iyi biliyoruz ki kutuplaşma yargının içinde de var. Ergenekon yapılanması yargının içinde de üyesi olan bir yapılanma. Dava ortasında makul bir gerekçe olmaksızın bırakın savcı değiştirmeyi, bir mübaşiri bile değiştirmemek gerek. İnsanların zihninde şüphe uyandıracak her şeyden kaçınılmalı. Savcılar ve hâkimlerin arasındaki husumetten dolayı eğer bir görev değişikliği olur ve bu davaların sonucunu etkilerse, o zaman bunu Türkiye kaybeder. Adalet üzerinden de gizli gündemleri araya sokmamak lazım.

Bu fotoğraf varken Ertosun o koltukta oturmamalı

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un, Ergenekon sanıklarıyla birlikte “Kent Otel Toplantıları”na tam 13 kez katıldığının ortaya çıkması üzerine hukukçular, Ertosun’un görevden hemen ayrılması gerektiğini belirttiler. Neşter operasoynunda Ertosun ile benzer durumda olan Yargıtay Üyesi Ergül Güryel’i istifaya çağırıldığını vurgulayan hukukçular, Yargıtay’ı göreve çağırdı.

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem: Yargıtay, yargının tarafsızlığı için devreye girmeli. 2001’Neşter Operasyonu sırasında Yargıtay Üyesi Ergül Güryel’in, sanıklarla ilişkisi ortaya çıkmıştı ve Yargıtay gereğini yapmıştı. Şimdi eğer Ertosun istifa etmez ise Yargıtay istifasını istemelidir.”

Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı: “Bu çok vahim bir durum. Bu görüşmeler ve birliktelikler suç delili olmasa bile bu kişi HSYK’da görev yapamaz. HSYK kanunun 68. maddesine göre bu kişin yerinde kalmaması gerekir. Tarafsızlık ve adalet ilkesinden tamamen uzaklaşmış olan YARSAV üyesi 3 kişi bu Kurulu’nun üyesi iken kimse burada adaletten bahsedemez.”

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü Ayhan Sefer Üstün: “Bu durum, hukuktaki “hakimlik teminatı” ve “tabii hakim” ilkesine ters düşüyor. Eğer iddialar doğru ise HSYK zan altında kalır. Türkiye, 3. Dünya ülkesi konumuna düşmemeli.”

Yargıtay Cumhuriyet eski Savcısı Ahmet Gündel : “HSYK üyesi olan yüksek bir yargıcın bu davanın sanığı ile oturup kalkması, bunun süreklilik arz etmesi hoş karşılanacak bir durum değil. İlgili kurul üyesinin HSYK’nın savcılarını değiştirilmesini teklif ettiği dikkate aldığımızda çok vahim bir durum karşı karşıyayız. Gazetelerde çıkan haberleri Yargıtay’ın ilgili birimlerinin dikkate alması ve bu konuda gerekeni yapması gerek. Bunlar doğru ve ispatlanırsa bu üye için cezai sorumluluklar gerekir. HSYK’dan ayrılması gerekir. Hem ahlaki hem de hukuki olarak ayrılması gerekir. Ancak ben, bu üyenin ahlaki olarak görevinden ayrılacağını düşünmüyorum.”

Emekli Askeri Hâkim Albay Doç. Dr. Ümit Kardaş: ”Bu deliller ortaya çıktıktan sonra bu üyenin istifa etmesi gerekir. Sayın üyenin görevde kalması etik değildir. Yargıtay’ın da bu iddialar sonrasında soruşturma yapması gerekir. Ortada çok ciddi iddialar ve emareler var. Kimse bunları görmemezlikten gelemez.”

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License