11.12.09

DTP KAPATILDI

AYM DTPyi Kapattı

Anayasa Mahkemesi, ''eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği gerekçesiyle, DTP'nin temelli kapatılmasına'' oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemenin 9 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16 Kasım 2007 tarihinde DTP'nin kapatılması istemiyle dava açtığını anımsattı.

Kılıç, yapılan görüşmeler sonunda, DTP'nin, eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği anlaşıldığından, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddeleri gereğince kapatılmasına karar verildiğini açıkladı. Kılıç, beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan kurucuları dahil üyelerinden Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hadice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sungur, İzzet Belyar, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tuç, Necdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş ve Selim Sadak'ın, Anayasa'nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğince gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi yöneticisi ve denetçisi olamayacaklarına hükmedildiğini bildirdi.

Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasın neden olan DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliklerinin, Anayasa'nın 84. maddesinin son fıkrası uyarınca, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren sona ermesine karar verildiğini belirten Kılıç, parti tüzel kişiliğinin, kapatma kararının verildiği tarihte sona ermesine hükmedildiğini bildirdi.

Kılıç, ''davalı partinin bütün mallarının 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi gereğince Hazine'ye geçmesine, gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 107. maddesi uyarınca Başbakanlık'a ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 11 Aralık 2009 gününde oy birliğiyle karar verilmiştir'' dedi.


11.12.2009

samanyoluhaber.com

Kapatma kararına ilk tepkiler
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının ardından gelen ilk tepkiler şöyle:

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Parti olarak siyasi partilerin kapatılması anlayışına karşıyız ama mahkemenin verdiği kararara herkes saygı duymalı. Partileri sadece halk kapatabilmeli.

Dengir Mir Mehmet Fırat (AK Parti): Anayasa mahkemeleri, sadece hukuku değil, şartları da göz önüne alan kararlar almalıdır. Ne yazaık ki Bizim Anayasa Mahkememiz, genişletici değil, daraltıcı yorumlarla karar veriyor. Türkiye, bir an önce Venedik kriterlerini yakalamalıdır.

Mehmet Şandır (MHP Grup Başkanvekili): Karara herkes saygı göstermeli. Karar huzuru kaçıracak eylemlere sebep olmamalı.

Veysel Eroğlu (Çevre ve Orman Bakanı): Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, DTP'nin ''temelli'' kapatılmasıyla ilgili, ''Partiyi milletin kapatması gerekir diye düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu.

Cünet Ülsever (Gazeteci): Emine Ayna dururken Aysel Tuğluk'un siyasi yasaklı olması ilginç. Bizim bilmediğimiz ya da hatırlayamadığımız gerekçeler olabilir. Kararı, getireceği siyasi sonuçlar olarak değerlendirelim. Kararın oybirliği ile alınması üzerinde durulması gerektiği inancındayım.

Mustafa Karaalioğlu (Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): DTP, malesef, kapatılmasını gerektirecek tüm hataları yaptı. son düzlükteki yumuşama. Bu karar PKK ve Kandil'i daha da azdıracaktır. Sokak olayları artacaktır. adımları da işe yaramamış görünüyor

Enve Sezgin (Yazar): Bu karar, şiddet eylemlerini artırır. 19 DTP'linin TBMM'de kalması gerekir, istifaları şiddet yanlılarının ekmeğine yağ sürecektir.

Levent Köker (Anayasa Hukuku Uzmanı): Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesinin DTP'yi 'bölücülüğün odağı' olarak değerlendirmesi önemli. AK Parti kararından bu yana hiç bir değişikliğin yada düzenlemenin yapılmadığına da işaret etmek gerekiyor.

Taha Akyol (Yazar): Karar hukuka uygun ve karar yerinde, ancak siyasal açıdan baktığımızda, DTP'nin yerini şiddetin mi dolduracağını zaman gösterecek. Doğu ve Güneydoğudaki sivill toplum kuruluşlarının 19 DTP milletvekillerinin istifa etmelerini engellemek adına onlara baskı yapmaları gerekmektedir.

Mustafa Kumlu (Türk-İş Genel Başkanı): Türkiye bir an evvel 'parti kapatma' ayıbından kurtulmalı, TBMM, sağlanacak en geniş ittifak ile Anayasa ve ilgili yasalarda yapacağı değişikliklerle ülkemizde var olan demokrasinin sınırlarını genişletmelidir

MHP'den açıklama: "Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."

Açıkalamada şöyle denildi; "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın DTP'nin temelli kapatılması için 16 Kasım 2007 tarihinde açtığı dava bugün sonuçlanmıştır. İki yılı aşkın bir mesai sonrası Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin faaliyetlerinde uyulacak esaslar hakkında Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan hükümler uyarınca bir inceleme yapmış ve DTP'nin terör ve şiddetle ilişkisi ve bölünmez bütünlük aleyhindeki faaliyetlerin odağı olduğunu tespitinde bulunarak bu partinin temelli kapatılmasına karar vermiştir. Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır. Yüce Mahkeme'nin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir. Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."

11.12.2009
samanyoluhaber.com

Ahmet Türk'ten ilk açıklama - Video
Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Mücadelemiz sorunun çözümü için devam edecektir'' açıklamasını yaptı.
Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla sorunlarını çözebilir'' dedi.

Türk, parti genel merkezi önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sancılı bir süreç yaşadığını belirterek, şunları söyledi:

''Elbette ki demokratik siyasetin önünü kapatmak bir umutsuzluğu derinleştirir. Bu bir gerçektir, ama biz bütün bunlara rağmen Türkiye'nin bir gün barışı yakalayacağına inanıyoruz. Bizim özlemimiz bu sancılı sürecin uzamaması, herkesin yeniden düşünmesi ve gerçekten Türkiye'de halkları kucaklaştıracak bir anlayışı egemen kılmak için çaba göstermesidir. Türkiye parti kapatmakla bu sorunu çözemez. Türkiye, ortak akılla, diyalogla, mantıkla ancak sorunlarını çözebilir.''
-SİNE-İ MİLLET SORUSU-

Parti olarak yarın bir açıklama yapacaklarını belirten Türk, daha önce aldıkları kararların arkasında olduklarını, o kararların aynen işleyeceğini kaydetti. Türk, şöyle devam etti:

''Demokrasi ve barış mutlaka zafere ulaşacaktır. Ne kadar engellenirse engellensin barış ve demokrasi üstün gelecektir. Bu konuda endişem yok. Tabii ki böyle bir süreci yaşamak elbette ki insanlarda bir kırılma yaratır. Bu kırılmanın gerçekten çok daha yüksek noktaya taşınmaması için hepimiz bu süreci hassasiyetle izleyeceğiz. Sürecin hassasiyetini kavrıyoruz. Amacımız sorunun çözümüdür, başka da bir amacımız yok. Mücadelemiz bunun için devam edecek. Bunun için benim yasaklanmış olmam, Aysel Tuğluk'un yasaklanmış olması, 37 kişinin yasaklanmış olması siyasetin, demokratik mücadelenin biteceği anlamına da gelmez.''

Türk, ''Sine-i millete döneceğiz diye açıklama yapmıştınız. Sine-i millete dönecek misiniz?'' şeklindeki soru üzerine de, ''Arkadaşlarımız tahmin ediyorum ki bu konudaki dilekçelerini Meclis'e ulaştıracaklardır'' karşılığını verdi.


11.12.2009

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License