23.5.10

ÇAKMA GANDİ BAŞKAN OLDU

Kılıçdaroğlu seçildi

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığına seçildi.

Kılıçdaroğlu, Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kurultayda, geçerli bin 189 oyun tamamını alarak, CHP'nin 7. Genel Başkanı oldu.

Kurultayda, 8 oy da geçersiz sayıldı.

ÖZGEÇMİŞİ

Kemal Kılıçdaroğlu, 17 Aralık 1948'de Tunceli Nazimiye'de doğdu. Ekonomist ve Maliyeci olan Kılıçdaroğlu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ni bitirdi. Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanlığı'nda Hesap Uzmanı, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı, Bağ-Kur Genel Müdürü, SSK Genel Müdürü olarak görev yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevini de yürüten Kılıçdaroğlu, Hacettepe Üniversitesi'nde Öğretim Görevlisi olarak ders verdi.İş Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Kılıçdaroğlu'nun, değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesinin yanı sıra ayrıca üç kitabı var. Ekonomik Trend Dergisi'nce verilen ''Yılın Bürokratı'' ödülününe de sahip olan Kılıçdaroğlu, evli ve 3 çocuk babası.

OYLAR SAYILMAYA BAŞLANDI (18:00)

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık seçimi için oy verme işlemi sona erdi.

Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultayda oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sayıma geçildi.

Bu arada, Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav, Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ve İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin ile tribünlerde seçimin sonuçlanmasını bekledi. Kılıçdaroğlu, kendilerini görüntülemek isteyen foto muhabirlerinden birinin makinesini alarak gazetecilerin fotoğrafını çekti.

KILIÇDAROĞLU OY KULLANDI (17:26)

CHP 33. Olağan Kurultayı'na tek aday olarak giren Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanlık seçimi için oyunu kullandı.

Kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'ndan bir süre ayrılarak evine giden Kılıçdaroğlu, oylamaya geçildikten hemen sonra geri döndü. Kılıçdaroğlu, 2 numaralı sandıkta oyunu kullandıktan sonra, salonda bulunan partililerle sohbet etti.

KILIÇDAROĞLU YENİDEN SALONDA (17:15)

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, evinden ayrılarak kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na hareket etti.

Kılıçdaroğlu, CHP 33. Olağan Kurultayı'ndaki konuşmasının ardından Balgat'taki evine geldi. Evde yaklaşık yarım saat kalan Kılıçdaroğlu, çıkışta komşularının yoğun sevgi gösterileriyle karşılaştı.

Vatandaşların, ''Halkçı Kemal'' sloganları arasında aracına yürüyen Kılıçdaroğlu, gazetecilerin kurultaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurultayda güzel bir şölen yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, ''Parti iktidara gidiyor bunu görüyorum. İnşallah başarılı bir çizgi yakalayacağız'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''CHP'lilere mesajının ne olduğunun'' sorulması üzerine, ''Çalışacağız, çalışacağız, hep beraber çalışacağız. Kimseyi ötekileştirmeden çalışacağız'' diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra aracına binerek kongre salonuna gitti.

DELEGELER OY KULLANMAYA BAŞLADI (17:12)

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda Genel Başkanlık seçimi için delegeler oy kullanmaya başladı.

Atatürk Spor Salonu'ndaki kurultayda salonun orta bölümüne, delegelerin oy kullanması için kabinler ve oy sandıkları kuruldu.

Kurulan 40 sandıkta delegeler, genel başkanlık için oy kullanma işlemine başladı.

ATATÜRK SPOR SALONU, GENEL BAŞKANLIK SEÇİMLERİ İÇİN HAZIRLANIYOR (16:29)

CHP 33. Olağan Kurultayı'nın yapıldığı Atatürk Spor Salonu, genel başkanlık seçimleri için hazırlanıyor.

Kılıçdaroğlu, 70 dakika süren konuşmasının ardından Bülent Ecevit ile özdeşleşen kasketi takarak, salondakileri selamladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'la birlikte salondan ayrılarak evine gitti. Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da başka bir araçla Atatürk Spor Salonu'ndan ayrıldı

Ardından genel başkanlık seçimlerine geçilebilmesi, sandıkların yerleştirilebilmesi için salonun ortası boşaltılmaya başlandı.

Kurultaya katılan Rahşan Ecevit de salondan ayrılırken Kılıçdaroğlu'nun güzel bir konuşma yaptığını ve önemli noktalara değindiğini söyledi.

KILIÇDAROĞLU, SALONDA YANINA GİTTİĞİ RAHŞAN ECEVİT'İN DESTEĞİNİN KENDİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİ (14:57)

CHP Genel Başkan Adayı İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay salonunda yanına gittiği DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in desteğinin kendisi için çok önemli olduğunu söyledi.

Konuşmasına başlamadan önce Rahşan Ecevit'in yanına giden Kılıçdaroğlu, kendisini kurultayda görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi ve ''Kendisinin desteği benim için çok çok önemli'' dedi.

Rahşan Ecevit de Kılıçdaroğlu'na çok inandığını ve güvendiğini ifade ederek, başarılar diledi. Daha sonra Kılıçdaroğlu ve Ecevit, tokalaştı.

Bu sırada Kılıçdaroğlu'na adaylığı için imza veren delegelerin tüzük gereği divan önünde imzalarını ibra etme işlemi tamamlandı. Divan'dan Kılıçdaroğlu bin 246 delegenin imzasıyla Genel Başkan Adayı olduğu açıklandı.

Açıklamanın ardından Kılıçdaroğlu konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

KURULTAY ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR (14:09)

CHP 33. Olağan Kurultayı çalışmalarını sürdürüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu'nu genel başkanlığa aday gösteren delegeler tüzük gereği divan önünde imzalarını ibra ediyor. Bu işlemin tamamlanmasının ardından Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşma yapması bekleniyor.

Bu arada Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da eşinin adaylığının açıklanmasının ardından salona gelerek, delegelerin arasında oturdu. Selvi Kılıçdaroğlu'na basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Salonda sık sık Kemal Kılıçdaroğlu için bestelenen ve sanatçı Onur Akın'ın seslendirdiği ''Geliyor Kılıçdaroğlu, hem temiz hem dürüst bir insanoğlu'' sözlerinin yer aldığı şarkı çalındı.

Kılıçdaroğlu, fotoğrafının bulunduğu tişörtleri imzaladı ve partililerle fotoğraf çektirdi.

Kurultaya gelen Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de salona girişinde partililerce alkışlandı.

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda salonda aşırı sıcak ve kalabalık nedeniyle zaman zaman fenalaşanlar oldu. Sağlık ekiplerinin kalabalık nedeniyle fenalaşan kişilere ulaşmasında güçlük yaşandı. Bu durum divan başkanı Kemal Anadol'un tepkisine neden oldu. Anadol sık sık anons yaparak, hastanın bulunduğu bölümün boşaltılmasını istedi.

Anadol, basın mensuplarına da uyarı anonsu yaparak, Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Önder Sav'ın bulunduğu bölümden ayrılmalarını istedi. Kılıçdaroğlu ve Sav'un önünde bir kamera duvarı oluştuğunu söyleyen Anadolu, kurultayın sağlıklı çalışması için basın mensuplarının da duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

Kurultayı çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da izliyor. Kurultay sürecinde gazeteciler Kılıçdaroğlu'na sık sık sorular yönelttiler.

Kemal Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine ''İktidar kokusu geliyor. İktidar için müthiş bir heyecan var. Çünkü AKP'nin yaptıklarından halk artık bıktı. Halk için uğraşacağız, kendimiz için değil. Verdiğimiz mesajlarla halka güven vermek istiyoruz. Onlarla beraber olacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Bu heyecan Türkiye sathına yayılacak. Hedefimiz bunu yaymak'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Azerbaycanlı gazetecilerin Türkiye-Azerbaycan ilişkileriyle ilgili sorularını da yanıtladı. Azerbaycan'ın kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Biz soydaşız. Bu konuda hiçbir Azerbaycanlı yurttaşımızın kuşku duymasına gerek yok. AKP yanlış yaptı, yanlıştan döndü. Ama biz yanlışlarını düzeltmek için iktidar oluyoruz'' diye konuştu.

ÇALIŞMA VE HESAP RAPORLARI İBRA EDİLDİ (13:26)

CHP 33. Olağan Kurultayı'nda, Çalışma ve Hesap raporları ibra edildi.

Çalışma raporu üzerinde konuşan CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, güzel günlerin peşinde olduklarını, çalmayacaklarını, çaldırmayacaklarını, ülkeyi aydınlığa çıkaracaklarını söyledi.

İnce, ''Oferlerle görüşülmeyecek, çocuklarımız zengin olmayacak, İstanbul'daki arsalar dişlenmeyecek, kimsenin telefonları dinlenmeyecek, işçiler meydanlarda dövülmeyecek, ülkemiz bölünmeyecek, devletin kadroları torpille dolmayacak'' diye konuştu.

''Eski partini bırak da gel, okunmuş mektuplarını yak da gel, ampulü patlat da gel, altı oku yakana tak da gel'' diyen İnce, ''bir çivinin bir nalı, bir nalın bir atı, bir atın bir yiğidi, bir yiğidin de vatanı kurtardığını'' söyledi.

İnce, kurultayda sadece CHP Genel Başkanı'nı değil, Başbakanı seçtiklerini belirtti.

Salondakilere ''İktidar yaratmaya var mısınız?'' diye soran İnce, ''Varız'' cevabını aldı.

'KEMAL AĞABEYİMİZ VAR'

CHP Ankara Gençlik Kolları Başkanı Umut Tunç, kurultayın, iktidara yürüyüş kurultayı olduğunu söyledi.

CHP Adıyaman İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, ''Sizin ağabey diye hitap ettiğiniz bir genel başkanınız oldu mu bilmiyorum ama bizim artık Kemal Ağabeyimiz var'' dedi.

Eski milletvekili Sabri Ergül de hep birlikte beyaz sayfa açtıklarını ifade etti.

KURULTAY'DA OYLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENEN VE PARTİNİN MEVCUT YÖNETİM YAPILANMASININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ ÖNGÖREN YENİ TÜZÜĞÜN YÜRÜRLÜK TARİHİ ERTELENDİ (13:22)

ANKARA (A.A) - 22.05.2010 - CHP 33. Olağan Kurultayı'nda oylanarak yürürlüğe girmesi beklenen ve partinin mevcut yönetim yapılanmasının değiştirilmesini öngören yeni tüzüğün yürürlük tarihi ertelendi. Böylece mevcut yönetim yapılanması aynen devam devam edecek.

2008'deki 14. Olağanüstü Kurultay'da kabul edilen ancak yürürlüğe girmesi için bu kurultayda oylanması gereken yeni tüzüğün yürürlük tarihine ilişkin madde il başkanlarının verdiği önerge ile kaldırıldı.

Yürürlüğü ertelenen yeni tüzük Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) yeniden yapılandırılması, MYK'da genel başkan ve genel sekreterin yanı sıra görev alanları belirlenen 13 genel başkan yardımcısının görev yapmasını öngörüyordu. Yeni tüzükle, genel başkan yardımcılarının görev alanları, ''Örgütlenme ve örgüt yönetimleri'', ''Seçim ve hukuk işleri'', ''Partinin tanıtımı, basın ve propagandası'', ''Yerel yönetimler'', ''Meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşları'', ''Dış ilişkiler ve yurtdışı örgütlenme'', ''Kadın örgütlenmesi ve kadın kolları'', ''Gençlik örgütlenmesi ve gençlik kolları'',: ''Ekonomik ve mali politika'', ''halkla ilişkiler, AR-GE'', ''Bilim yönetim ve kültür platformu'', ''Parti içi eğitim'', ''İdari ve mali işler'' şeklinde düzenleniyordu.

Tüzük değişikliğine göre, MYK üyeleri Parti Meclisi içinden genel başkan tarafından belirleniyordu.

Değişilikle, genel sekreter yardımcılıkları ve genel saymanlık kaldırılırken, bu görevlerin genel başkan yardımcılarına verilmesi öngörülüyor, Genel Sekreterin görevleri de yeniden düzenleniyordu.

Değişiklik, genel sekreterin, bütün yargı mercilerinde özel ve resmi daire, kurum ve kuruluşlarda, gerçek kişiler, özel ve resmi tüzel kişilerle olan ilişkilerde genel başkan adına bizzat veya vekille partiyi temsil etmesini öngörüyordu. Buna göre, resmi kurumlarda partinin temsil edilmesi, yazışmalar, hukuk işleri ve örgütten sorumlu olurken, genel evrak kaydının tutulması, partinin yazışma ve haberleşme işlerinin yürütülmesi, partinin bütün resmi ve parti içi yazışmalarının gözetim ve denetimi de genel sekreterin görev alanı içine alınıyordu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Tufan Bural: Rahmetli Ecevit bugün tekrar ölmüştür (12:44)

DSP Genel Başkan Yardımcısı Tufan Bural, DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in CHP 33. Olağan Kurultayı'na katılıp Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek vermesinin ''inanılmaz bir hırsın göstergesi'' olduğunu ve '' Bülent Ecevit'in bugün tekrar öldüğünü'' savundu.

Bural, yaptığı yazılı açıklamada, geçmişte Rahşan Ecevit'in kendilerine ''CHP'nin C'sinden'' bile söz ettirmediğini belirterek, ''Rahşan Hanım ne olmuştur da CHP'yi destekleme kararı almış ve kurultaya gitmiştir? Herhalde yanındakileri bir daha milletvekili seçtirmek için tekrar harekete geçmişlerdir'' ifadelerine yer verdi.

Halkın, işçinin, köylünün, üretenin ve hakça paylaşanın partisinin DSP olduğunu savunan Bural, kendileri için DSP ve örgütlerinin önem taşıdığını bildirdi. ''Yönetime gelirken korumalarını, doktorlarını ve parti içindeki bazı ABD temsilcilerini milletvekili yapmak üzere yola düşmediklerini'' öne süren Bural, şunları kaydetti:

''Rahşan Ecevit gerçekten ülke sorunlarıyla ilgilenseydi, bu sorunları çözebilecek, halkın içinden gelmiş, örgütün yetiştirdiği insanları parlamentoya taşırdı. Görülüyor ki Rahşan Hanım'ın problemi bu değil. Rahşan Hanım'ın problemi yanındakilerin etkisinden kurtulamayıp ve onların baskılarına dayanamayıp kurucusu olduğu DSP ile hesaplaşmaktır.

Rahşan Hanım'ın CHP Kurultayı'na katılıp destek vermesi inanılmaz bir hırsın göstergesidir. Dilerdim ki kurucusu olduğu DSP'nin kurultayına katılsın, köşelerde değil, baş köşede otursun. Yanında işbirlikçiler değil, gerçekten halkın arasından, örgütten gelenler olsun. Rahşan Hanım'ın CHP ile ilgili söyledikleri gerçekten hepimizi şaşırtmış, güldürmüş, hayal kırıklığına uğratmıştır. 'Biz sana mecburuz Demokratik Sol' diyerek DSP'yi bize emanet eden rahmetli Onursal Genel Başkanımız Bülent Ecevit, iyi ki bugünkü tabloyu görmemiştir. Rahmetli Bülent Ecevit bugün tekrar ölmüştür.''

KILIÇDAROĞLU: ''KURULTAY'DAN SONRA HEMEN MEYDANLARA KOŞACAĞIZ'(12:44)

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultaydan hemen sonra ''meydanlara koşacağını'' söyledi.

Kılıçdaroğlu, CHP 33. Olağan Kurultayı'nda soruları yanıtlarken, CHP'nin iktidar olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Bu işin doğusu batısı, kuzeyi, güneyi yok. Her yere gideceğiz, bütün insanlarımızı kucaklayacağız. Doğudaki sorun ile batıdaki sorun arasında bir fark yok. Yeter ki biz kararlılıkla yolumuza devam edelim'' dedi.

Kurultayın coşkulu geçtiğini belirten Kılıçdaroğılu, ''İktidara koşuyoruz. Meydanlarda da böyle olacak'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Kurultaydan hemen sonra ''meydanlara koşacaklarını'' ifade etti.

Kurultaya kravatsız katıldığının anımsatılması üzerine, ''Böyle kendimi halka daha yakın hissediyorum. Burada resmi bir görev yok. Halkla kucaklaşacağız'' diye konuştu.

2002'den beri kurultaylara katıldığını, halkın teveccühünün kendisini bugünkü noktaya taşıdığını belirten Kılıçdaroğlu, Rahşan Ecevit'in kurultaya katılmasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Kılıçdaroğlu, ''Halkın beklentilerine uygun bir tablo ortaya çıkaracağız. Ben de mutlu olacağım, halkımız da mutlu olacak'' dedi.

Hükümet çalışmalarına eleştiri getirmekten çok, kendi çözümlerini halka anlatacaklarını bildiren Kıçıldaroğlu, ''Temel hedefimiz bu'' diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU 1200 DELEGENİN İMZASIYLA ADAY (12:44)

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bin 200 delegenin imzasıyla CHP Genel Başkanlığına aday gösterildi.

Kılıçdaroğlu, kayıtlı bin 250 delegeden bin 200'ünün imzasıyla CHP Genel Başkanlığına aday gösterildi. Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanması halinde CHP'nin 7. CHP Genel Başkanı seçilmiş olacak.

CHP Tüzüğüne göre, genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 20'sinin imzası gerekiyor.

CHP Kurultayı bugünkü çalışmalarını, Genel Başkanlık seçimiyle tamamlayacak.

Kurultayda yarın, 80 kişilik Parti Meclisi (PM) ve 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirleyecek.

DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER:''KILIÇDAROĞLU, İNŞALLAH CHP'Yİ TOPARLAR'' (12:01)

DSP Genel Başkanı Masum Türker, CHP 33. Olağan Kurultayı'nda genel başkan adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili ''Kılıçdaroğlu inşallah CHP'yi toparlar'' dedi.

Eskişehir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nın Eskişehir Kültür Merkezi'ndeki Genel Kurulu'na katılan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türker, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın başına gelenlerden dolayı büyük üzüntü yaşadıklarını belirterek, geçmiş olsun dileklerini ilettiğini kaydetti.

CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nda genel başkan adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu'na başarılar dileyen Türker, şöyle konuştu:

''Kılıçdaroğlu, inşallah CHP'yi toparlar. Bülent Ecevit'in partisi DSP'dir. Rahşan Hanım, DSP'den ayrılarak kendi partisini kurdu. Genel Başkan bulamayan Rahşan Hanım, partinin genel başkanı oldu. Rahşan Hanım, kendi partisindekileri CHP'ye çağırdı. Bizim partimizde Ecevitçiler DSP'de kaldı, Rahşancılar ayrıldı. Sayın Bülent Ecevit, Türkiye'nin DSP'ye ihtiyacı olduğunu ve DSP'nin sonsuza kadar yaşaması gerektiğini savunurdu.''

Türker, ''Kılıçdaroğlu'nun solu toparlayacağı değerlendirmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?''sorusu üzerine, ''Kılıçdaroğlu, önce CHP'yi toparlasın'' dedi.

Bir gazetecinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in DSP'den CHP'ye geçeceği yönündeki söylentileri hatırlatması üzerine Türker, ''Büyükerşen, DSP'nin Büyükşehir Belediye Başkanı'dır. Büyükerşen, Eskişehir'in ve partimizin vizyonuna büyük katkısı olan bir belediye başkanıdır. Büyükerşen, DSP'lidir. Başkasının sahip olduğu varlıklara göz dikenlere halk arasında ne denir, bunu herkes biliyor. Sayın Büyükerşen, DSP'nin en önemli varlıklarından birisidir. Bugün, Sayın Büyükerşen ile görüşeceğim'' diye konuştu.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI (11:54)

CHP Genel Başkan adaylığı ve yönetim organları adaylıkları için başvurular başladı.

CHP 33. Olağan Kurultayı Divan Başkanı, Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Başkan adaylığı için saat 12.15, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri adaylığı için ise saat 15.00'e kadar başvuruların yapılacağını duyurdu.

Kurultayda, konuşmaların 10'ar dakikayla sınırlandırılması da kararlaştırıldı.

Kurultay, konuşmalarla devam ediyor.

GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI (11:47)

CHP Genel Başkan adaylığı ve yönetim organları adaylıkları için başvurular başladı.

CHP 33. Olağan Kurultayı Divan Başkanı, Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genel Başkan adaylığı için saat 12.15, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri adaylığı için ise saat 15.00'e kadar başvuruların yapılacağını duyurdu.

Kurultayda, konuşmaların 10'ar dakikayla sınırlandırılması da kararlaştırıldı.

Kurultay, konuşmalarla devam ediyor.

DİVAN BAŞKANI ANADOL:''ÜLKEMİZİN ESENLİĞE ÇIKMASININ TEK YOLU, CHP İKTİDARIDIR''(11:42)

CHP 33. Olağan Kurultayında Divan Başkanlığına seçilen İzmir Milletvekili Kemal Anadol, ''Türkiye'nin esenliğe çıkmasının tek yolunun, CHP iktidarı olduğunu'' savundu.

Anadol, konuşmasına, kurultayın onur konuğunun Rahşan Ecevit olduğunu söyleyerek başladı.

Zonguldak'ta hayatını kaybeden maden işçilerini rahmetle andıklarını ifade eden Anadol, iş kazalarının takipçisi olacaklarını kaydetti.

Anadol, kurultayın, Türkiye, demokrasi ve gelecek için parlak bir sayfa açmasını temenni etti.

CHP'nin, dünyanın en eski partilerinden biri olduğunu dile getiren Anadol, Atatürk 19 Mayıs'ta Samsun'a çıktığında ülkenin içinde bulunduğu durumu anlattı.

Anadol, CHP'nin, Atatürk'ün önderliğinde, saltanat ve hilafeti kaldırarak milli iradeye dayanan cumhuriyeti kuran bir parti olduğunu anlattı.

CHP'nin, ülkenin ve milletin, kötü yazgısını tersine çeviren ve mucizeler yaratan bir parti olduğunu ifade eden Anadol, CHP'nin, bugünkü AB uyum yasalarını 80 yıl önceden gerçekleştirdiğini söyledi. Anadol, ''Bu devrimler olmasa, yazıları soldan sağa değil, sağdan sola okuyacaktık. Takvimiz, kıyafetlerimiz, kanunlarımız başka olacaktı. Ülkenin dört bir yanını demir ağlarla öremeyecektik, kadınlarımıza Avrupa'dan önce seçme ve seçilme hakkı veremeyecektik, kadın hakim, kadın vekil göremeyecektik'' diye konuştu.

Kemal Anadol, CHP'nin, 27 yıllık tek parti iktidarından sonra, kendi iradesiyle, ülkeye çok partili demokratik yaşamı getirdiğini, 14 Mayıs 1950'da seçmenin önüne sandığı koyarak, iktidarı muhalefete devrettiğini anımsattı.

''KÜLLERİNDEN DOĞDU''

Anadol, CHP'nin, Bülent Ecevit'in önderliğinde ''Emek en yüce değerdir'' diyen bir parti olduğunu, 12 Eylülün ardından kapatıldığını, 9 Eylül 1992'de küllerinden doğduğunu, siyasal yaşamdaki onurlu yerini aldığını, Deniz Baykal'ın liderliğinde, 1 Mart tezkeresini reddettirdiğini anlattı. Anadol, böyle bir partinin mensubu olmakla ne kadar övünseler az olduğunu dile getirdi.

Tarımın yok edildiğini, esnafın kan ağladığını, emeklilerin ayakta zor durduğunu, iktidarın, sivil darbe özlemi içinde olduğunu savunan Anadol, ''Ülkemizin esenliğe çıkmasının tek yolu CHP iktidarıdır. CHP'ye gönül verenler, görev alanlar partimizi iktidara getirmekte kararlıdır'' dedi.

KILIÇDAROĞLU: ''HALK, KENDİ SORUNLARINA KİLİTLENEN BİR SİYASİ LİDERE SUSAMIŞTI BİZ DE BUNA TERCÜMAN OLACAĞIZ'' (11:31)

ANKARA (A.A) - 22.05.2010 - CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, halkın kendi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını belirterek, ''Biz de buna tercüman olacağız'' dedi.

CHP 33. Olağan Kurultayı, çalışmalarını sürdürüyor.

Delegeler arasında oturan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine, halkın kendi siyasi sorunlarına kilitlenen bir siyasi lidere susadığını, kurultay salonunundaki coşkunun bunun ifadesi olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, ''Biz de onlara tercüman alacağız'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun yanında oturan CHP Genel Sekreteri Önder Sav ise uzun süredir böyle coşkulu bir kurultay görmediğini ifade etti. Sav, ''Kısa süre önce CHP'lileri umutsuzluğa iten günlerin geride kaldığını görüyorum. CHP ailesinin bir bütün olarak bu salonda bütünleştiğini görüyorum. İnanıyorum ki CHP'lilerin bu birlikteliği, bu kararlılığı ve bu coşkusu çok kısa süre sonra CHP'yi iktidar koltuğuna oturtacaktır'' dedi.

Aile içinde tartışmalar olabileceğini kaydeden Sav, ''Bunları geride bıraktık. Ümit ediyorum ki bunlar birer tatlı anı olarak kalacaktır'' diye konuştu.

DİVAN BAŞKANI ANADOL OLDU (11:00)

CHP 33. Olağan Kurultayında, Divan Başkanlığına Grup Başkanvekili Kemal Anadol seçildi.

Anadol, CHP il başkanlarının ortak önergesi doğrultusunda, oybirliğiyle Divan Başkanlığına getirildi.

KURULTAY ÇALIŞMALARI BAŞLADI (10:55)

CHP 33. Olağan Kurultayı, çalışmalarına başladı.

CHP Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun salona girmesi ve delegeler arasında yerini almasının ardından, kürsüye Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi çıktı.

Selvi, kurultay çalışmalarını başlattı.

GENEL BAŞKAN ADAYI KILIÇDAROĞLU, GENEL SEKRETER SAV İLE KURULTAY SALONUNA GELDİ (10:54)

CHP Genel Başkan adayı İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav ile kurultay salonuna geldi.

Kılıçdaroğlu, kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'nda, 10. Yıl Marşı eşliğinde ve ''Hoşgeldin sakin güç'', ''Hoşgeldin halkın adayı'' anonslarıyla karşılandı.

Partililerin, delegelerin ve basının yoğun ilgisi nedeniyle salona girişinde zorluk yaşayan Kılıçdaroğlu, salonda tur atarak, tribündekileri selamladı. Kılıçdaroğlu, ''Başbakan Kemal'' sloganları arasında delegelerin arasına oturdu.

Kılıçdaroğlu'nun salona girişi sırasında protokol kapısının önünde basın mensuplarına ayrılan masaların bazıları, izdiham nedeniyle devrildi. Kılıçdaroğlu'nun arabası da kurultay salonunun bulunduğu alana kalabalık nedeniyle güçlükle girebildi.

RAHŞAN ECEVİT DE KURULTAYDA

CHP'ye ve Kılıçdaroğlu'na dün desteğini açıklayan DSHP Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in, kurultaya katılacağının anons edilmesi, salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.

Ecevit salona girerken sinevizyon ekranlarından, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in görüntüsü ve ''Ne Ezen Ne Ezilen Halkça Bir Düzen'' yazısı yansıtıldı.

Rahşan Ecevit, salona gelişinde gazetecilere yaptığı açıklamada ise, ''Bugün bu kurultay çok önemli bir kurultay onu biliyorum'' dedi.

Bundan daha önemli bir durumun da Zonguldak'ta madencilerin ölümü olduğunu ifade eden Ecevit, ''Ölen madenciler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi kader değildi. Kaza da hiç değil o bir cinayetti. 30 kişi bir cinayet sonucu öldü'' diye konuştu.

''Partinizi kapatacak mısınız, CHP'ye üye olacak mısınız ?'' sorularına ise Ecevit, ''Bugün önemli olan şu kurultay. O bitsin hemen sonra bir şeyler düşünülecek herhalde'' karşılığını verdi.

Kurultayı, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, sanatçılar Edip Akbayram, Yavuz Bingöl, Arif Sağ, Bağımsız Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de izliyor.

GENEL BAŞKAN VEKİLİ SELVİ:''BU BİR İKTİDAR KURULTAYIDIR'' (10:14)

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, partisinin 33. Olağan Kurultayı için ''Bu bir iktidar kurultayıdır'' değerlendirmesini yaptı.

Kurultayın yapıldığı Atatürk Spor Salonu'na gelen Cevdet Selvi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Selvi, tarihi bir kurultay yaşadıklarını belirterek, ''Bu bir iktidar kurultayıdır. Kimse kaygı duymasın. Arkasından bir şey bekleyenler umutlanmasın'' dedi.

Selvi, bir gazetecinin Kılıçdaroğlu'nun ''Kurultay stadyumda olsa dahi iyi olurdu'' sözünü hatırlatması üzerine ''Öyle bir enerjimiz var ki kurultaydan sonra bütün Türkiye stadyum olacak '' diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş de Kılıçdaroğlu'nu destekleyip desteklemeyeceğinin sorulması üzerine ''Tek aday var artık'' yanıtını verdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de sanatçılar Yavuz Bingöl ve Edip Akbayram'la salona geldi. Coşkulu bir kurultay yaşadıklarını belirten Tekin, kurultayın CHP Genel Başkanı değil, Türkiye'nin Başbakanını seçeceğini savundu. Bingöl ve Akbayram da kurultaya yoğun ilginin kendilerini sevindirdiğini ifade ettiler.

CHP'LİLER SALONU DOLDURDU (09:56)

CHP'nin 33. Olağan Kurultayı için delegeler ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Spor Salonu'nu doldurdu.

Kurultay salonuna gelen delegeler ve partililer, güvenlik kontrolünden geçerek içeri alındı. Salonda tribünler delegeler ve protokol için ayrılırken, salon zemininde ise gazetecilerin çalışması için düzenleme yapıldı.

Salonda konuşmaların yapılacağı sahnenin üst bölümüne Atatürk ve eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın büyük boy posterleri asıldı. Posterlerin altına ve sahnenin iki yanına ise dev ekranlar kuruldu. Ekranlarda, halk ozanı Aşık Mahsuni Şerif'in türküleri eşliğinde Anadolu'dan görüntüler yansıtıldı.

Atatürk ve Deniz Baykal'ın posterlerinin tam karşısına Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük boy iki posteri asılırken, Kılıçdaroğlu posterlerinin yanında ise ''CHP Türkiye'nin zaptedilmeyen kalesidir'' yazısı dikkati çekti.

Tribünlerin üst bölümlerine de ''Bir ülkede namuslular en az namussuzlar kadar cesur olmak zorudadırlar-İsmet İnönü'', ''Önder'imiz Kemal, hedefimiz iktidar'', ''Bu kurultaydan başbakan çıkacak'', ''Kılıçdaroğlu dar etmeye geliyor'', ''Baykal, Kılıçdaroğlu kardeş, komplocular kalleş'' ve '' Sakin güç, çelik yumruk arkandayız'' yazılı pankartlar asıldı. Salonda lazer ve ışık gösterisi de yapılıyor.

Salonda bulunanlar ellerinde CHP bayrakları ve Genel Başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun resimleriyle çalan müziklere eşlik ediyorlar.

Kurultaya gazetecilerde yoğun ilgi gösteriyor. Akredite olan 860 gazeteci kendileri için salonda ayrılan bölümde çalışmalarını sürdürürken, televizyon kanalları salon dışından da canlı yayınlar yapıyorlar.

Atatürk Spor Salonu'nun dışında da yoğun kalabalık yaşanıyor. Kalabalık nedeniyle bazı delegeler salona girmekte zorlanıyor. Salona giremeyen partililer salon dışında davul zurna eşliğinde halaylar çekiyorlar. Salon dışına seyyar satıcılar satış yaparken, seyyar tuvaletlerde hizmet veriyor.

Emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemleri alırken kurultay nedeniyle 2 bin 500 polis görev yapıyor.

Bu arada il başkanlarından oluşturulan bir heyet Anıtkabir'e gitmek üzere yola çıktı. Heyet Atatürk ve İsmet İnönü 'nün kabirlerini ziyaret ettikten sonra Devlet Mezarlığına geçerek CHP'nin 3. Genel Başkanı Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in de kabrini ziyaret edecekler. HABER7.COM

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License