18.5.10

CHP İÇTEN KARIŞTI

chp kurmayları birbirine girdi

Kurultaya günler kala CHP'de kılıçlar çekildi. Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Ortalık karıştı...

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu'na grup başkan vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol ile 58 milletvekilinden destek gelirken, bunların arasına sürpriz bir isim daha katıldı. Genel Sekreter Önder Sav, Deniz Baykal yeniden aday olsa bile Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini duyurdu ve Baykal'la siyaseten yollarının ayrıldığını söyledi. Söz konusu gelişmeler parti içinde büyük bir tartışmaya yol açtı. CHP Merkez Yönetim Kurulu, oyunun rengini belli eden Önder Sav'ı istifaya çağırdı. Kararı, Mustafa Özyürek açıkladı. Kurultaya günler kala CHP'de kılıçlar çekildi. Dün parti içinde sürpriz gelişmeler olurken taşlar da yerinden oynadı. Sabah saatlerinde Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa aday olacağını açıkladı. Genel Sekreter Önder Sav, grup başkan vekilleri ve 58 milletvekili de kendisine destek verdi. Öğleden sonra toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK), buna karşı çıktı. Kurul, hem Baykal'ı hafta sonu aday olmaya çağırdı hem de Sav'ın istifasını istedi.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, grup başkan vekilliğinden istifa ettiğini ve genel başkan adayı olacağını duyurdu. Gazetecilerin, adaylık konusundaki fikrinin neden değiştiğini sorması üzerine, 90 yıllık köklü bir geçmişi olan CHP'nin adaysız, eli kolu bağlı olmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Bugünkü il başkanları toplantısından ne mesaj çıkarsa çıksın adaylık kararından vazgeçmeyeceğini de vurguladı. Kılıçdaroğlu'na, "İsminiz üzerinde bir uzlaşma sağlandı mı?'' sorusu da yöneltildi. Çünkü Baykal'la geçtiğimiz cuma günü Angora'daki evinde yaptığı görüşmede, eski genel başkanından, "Partinin tabanı ve tavanı ile uzlaş." mesajını almıştı. Kılıçdaroğlu, bu yöndeki soruya, parti yöneticilerini ziyaretinin ardından daha net cevaplar verdi. Basın toplantısından sonra CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, Genel Sekreter Önder Sav ve grup başkan vekillerini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, hepsinin desteğini aldı. Çıkışta gazetecilerin, "Buradan Baykal'ın da destek verdiği sonucunu çıkarabilir miyiz?'' sorusuyla karşılaştı. "Onu bilemiyorum. Ciddi bir uzlaşma zemini yakaladığımıza inanıyoruz. Sayın Baykal da uzlaşmadan yana bir tavır takınmıştı. Öyle anlaşılıyor ki Sayın Baykal'ın da önerisi aşama aşama gerçekleşmiş oluyor.'' karşılığını verdi.

Öğleden sonraysa hava değişti. Olağanüstü toplanan MYK'nın gündemi Kılıçdaroğlu'nun adaylığıydı. Baykal'a yakın isimlerden oluşan Kurul üyeleri, Kılıçdaroğlu'nu destekleyen Önder Sav'ı hedef aldı. Alınan bilgilere göre MYK üyesi Savcı Sayan, "Genel Başkanımıza yönelik kaset komplosunun içinde uluslararası güçler olabilir ama bugün anlaşılıyor ki bu işin içinde siz de varsınız." diyerek Önder Sav'a yüklendi. Sav'ın "Bana böyle bir suçlamayı yöneltmek şerefsizliktir." cevabına, Sayan, "Asıl bunları yapmak şerefsizliktir." karşılığını verdi. Diğer MYK üyelerinin de Sayan'a destek vermesi üzerine Önder Sav, "Tek başıma kalsam da Kemal'i destekleyeceğim" diyerek toplantıyı terk etti. Ardından bazı il başkanlarıyla görüşerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için imza toplamaya başladı. Çıkışta basın açıklaması yapan CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek ise, Baykal'a çağrıda bulunarak, "Kurultayda yeniden genel başkanlığa getirilmesinin ülkemizin ve partimizin geleceği açısından vazgeçilmez bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz." dedi. Özyürek, Önder Sav'ı da, 'Kurul üyelerine danışmadan ve kurulun geri kalan üyelerinin tümünün görüşüne aykırı biçimde görüş açıklaması' nedeniyle istifaya davet etti. İstifa çağrısının altında, Sav hariç bütün kurul üyelerinin imzasının olduğunu bildirdi. Fakat Genel Sekreter, istifa etmeyeceğini açıkladı.

CHP'li 58 vekil ise Tekin Bingöl'ün sözcülüğünde Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek verdiklerini açıkladı.

Baykal'la siyasette yollarımız ayrıldı

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini açıkladı. Deniz Baykal'ın tekrar genel başkanlığa aday olması durumunda da fikrinin değişmeyeceğini söyledi. Baykal ile siyasette yollarının ayrıldığını belirterek, "Sayın Baykal benim 53 yıllık arkadaşım. Siyasette yollarımız ayrılabilir ama dostluklar sürer. Dostlukla siyaseti birbirinden ayırmak lazım. Elbette Sayın Baykal ile dostluğumuz devam edecek." dedi. Duygularla yaşamak yerine sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini dile getiren Genel Sekreter, bütün parti yönetimi ve örgüte de bu çağrıyı yaptı. Bugün yapılacak il başkanları toplantısı için de şu çağrıda bulundu: "CHP ailesine yakışır ölçüde, duygulardan uzak, içinde bulunduğumuz hassasiyeti değerlendirerek, il başkanı arkadaşlarımın da düşüncelerini şekillendireceğine inanıyorum."

Ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Sav, Kılıçdaroğlu'nun iki gün önce aday olmayacağını açıkladığının hatırlatılması ve geçen zamanda neyin değiştiğinin sorulması üzerine, "Hiçbir şey değişmedi. Elbette her şeyi kamuoyuyla bölüşecek değildi." diye konuştu. "Baykal ile bir uzlaşma sağlandı diyebilir miyiz?" sorusuna "Sayın Baykal ile konuşarak bu görüşlerimi ifade etmiş değilim." karşılığını verdi. Sav, kurultayda Baykal'ın adaylığının söz konusu olması halinde tavrının ne olacağına ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı: "Benim tavrım değişmez. Ben ne düşündüğümü kararlı bir şekilde söyleyen bir siyasetçiyim. Hiç hedef saptırmam. Bundan sonra kim aday olursa olsun benim tavrım hiç değişmez."

Kemal Kılıçdaroğlu, Sav ile görüşmesinin ardından TBMM'ye gelerek grup başkan vekilleri Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol ile buluştu. Anadol, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, adaylığı sevinçle karşıladıklarını belirterek Kılıçdaroğlu'nun kamuoyu ve parti örgütünden destek aldığını ifade etti. Anadol, "Biz de kendisini bütün gücümüzle destekleyeceğiz." dedi. Okay da aynı destek ifadelerini tekrarladı.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License