14.1.10

27 MAYIS ÖZLEMCİLERİ VAR

27 Mayıs Senaryosu Tedavülde

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup konuşmasında 'tek parti diktası' tartışmalarına "Menderes ve Özal'a da aynı oyunu oynadılar." sözleriyle tepki koyarken Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'ten de benzer bir çıkış geldi.

Oğul Menderes, ülkede 'sivil vesayet' olduğu iddialarına kesin bir dille karşı çıkarken, "Sayın Başbakan yerden göğe kadar haklıdır. Bu aynı kirli oyun 1950-60 arasında Demokrat Parti ve Adnan Menderes için de oynanmıştır." dedi. Menderes, iddianın amacını ise şöyle izah etti: "Bunların amaçları 27 Mayıs'ta olduğu gibi demokrasi yerine yeni bir askerî müdahaleyi davet etmektir. Bu iktidara ve Başbakan Erdoğan'a 'Eğer bu yolda devam edersen sizin de başınıza DP'nin ve Menderes'in başına getirdiklerimizi getiririz' diye tehdit etmek istiyorlar. Amaçları demokrasi değil tam tersine demokrasiyi işlemez kılmaktır. Ancak bu sefer kesinlikle başarılı olamayacaklardır." Zaman'a açıklamada bulunan Aydın Menderes, 'sivil faşizm' tartışmasına Türkiye'nin yabancı olmadığını söyledi. İktidarın köşeye sıkıştırıldığı her vakit bunun yapıldığını belirten Menderes, "Aslında millet bu oyunu çok yakından bilmektedir. Başbakan'ın konuşmasında geçmişle örnek vererek bunlardan bahsetmesi, bu niyetlerin açığa çıkartılması için çok faydalı olmuştur." değerlendirmesini yaptı. Menderes darbe ihtimaliyle hükümetin tehdit altında tutulmak istendiğini savunarak, "Bunlar, (Demokrasi elden gidiyorsa o takdirde demokrasiyi kurtarmak için bu iktidarın önünü kesmenin her yolu haklı olacaktır) anlamına gelen sözlerdir. İyi niyetli görmek mümkün değildir." diye konuştu.

Aydın Menderes, tartışmayı gündeme getirenler için şu yorumu yaptı: "Türkiye'de iktidar olmayı kendileri için anadan doğma bir hak olduğunu varsayıp bütün milleti ikinci sınıf vatandaş olarak gören küçük bir azınlık, ne zaman milli iradenin önünün açılması için adımlar atılmışsa bunu demokrasi için bir tehlike olarak göstermeye yeltenmişlerdir. Sayın Başbakan yerden göğe kadar haklıdır. Bu kirli oyun 1950-60 arasında DP ve Adnan Menderes için de oynanmıştır. Türkiye'de demokrasiyi tehdit eden tek unsur ve onu engelleyen tek unsur, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu kabul edemeyen, bugün de 'tek parti yönetimi kuruluyor' diye karışıklık çıkartmak isteyen bu aynı zümredir. Ancak bu sefer kesinlikle başarılı olamayacaklardır."

SADECE KENDİ İKTİDARLARINI İSTİYORLAR

Birtakım insanların Türkiye'de demokrasiden anladığının sadece kendi iktidarları olduğunu vurgulayan Menderes, "Eğer iktidarda değillerse, kendi dışındaki partilerin millet adına yapacaklarını yine de yapamamalarıdır. Kısacası bunların derdi, demokrasi değil iktidarda olsalar da olmasalar da kendilerinin vesayetinin milletin iradesi üzerinde devamıdır. Demokrasiye olan bağlılıklarından değil, bilakis demokrasinin özü olan milli iradeye karşı oldukları için söylüyorlar. " dedi.

Aydın Menderes, Başbakan Erdoğan'ın önceki günkü açıklamalarıyla ilgili olarak da "çivi çiviyi söker" nitelemisini yaptı. Erdoğan'a, 'aynı şekilde kararlı ol' mesajı gönderen Menderes, "Dileğimiz Başbakan Erdoğan'ın ve iktidarın demokratikleşme yolunda ısrarlı ve kararlı adımlarını bundan sonra da sürdürmesidir. Çivi çiviyi söker. Demokratikleşme yolunda ve milli iradenin üzerindeki asker ve sivil bürokrasinin vesayetinin tamamen kaldırılması yolunda kararlı adımlar atılmaya devam edilmelidir." tavsiyelerinde bulundu. aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License