27.1.10

BALYOZ CENIRILLARI SABIKALI

Balyozun Generallerini Tanıyoruz

En kanlı darbe planında görev alacağı belirtilen generaller, bugüne kadar tartışmalı olaylarla isimlerini duyurdu. Korgeneral Engin Alan, 1995'te Azerbaycan'daki darbe girişimiyle, Tuğgeneral Nuri Ali Karababa ise Şemdinli iddianamesiyle gündeme geldi. Tuğgeneral Uğur Uzal'ın imzası, Ergenekon'daki fişleme raporunda çıkarken, Tuğgeneral Kaya Varol, 'sosyetik fişleme' skandalıyla anıldı.

Camilerin bombalanması, Türk jetinin düşürülmesi gibi birçok kanlı eylemi içeren Balyoz darbe planıyla ilgili her gün yeni bilgiler gündeme geliyor. Dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan tarafından hazırlandığı belirtilen planda görev alacak 24 generalin ismi basına yansırken, bu komutanların bir kısmı, geçmişte yaşanan tartışmalı eylemlerden tanıdık çıktı. İstanbul 1. Ordu Komutanlığı'nda 5-7 Mart 2003 tarihlerinde Balyoz seminerine katılan komutanlar, sonraki yıllarda farklı olaylarla adını duyurdu.2. Kolordu Komutanı Korgeneral Engin Alan'ın, 1995'te Azerbaycan'daki darbe girişimine karıştığı ileri sürüldü. O tarihlerde Bakü askeri ataşesi olan Alan'ın ismi, Güneydoğu'daki yargısız infazlar sırasında da gündeme geldi.

Dönemin 3. Kolordu Komutanı Ergin Saygun'un 2007'deki Amerika gezisi, hükümete karşı destek arayışı olarak yorumlanmıştı. Seminere 1. Ordu Komutanlığı kurmay başkanı olarak katılan Tümgeneral Nejat Bek de, sivil bürokratlarla yaşadığı tartışmalarla adını duyurdu. Dönemin 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Nuri Ali Karababa, Şemdinli iddianamesinde, işadamlarından tehditle para almakla suçlandı. Ergenekon dosyasına giren 47 sayfalık fişleme raporunda 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Uğur Uzal'ın imzası çıktı. Tuğgeneral Kaya Varol ise 2004'teki 'sosyetik fişleme' skandalıyla anıldı.

'Balyoz' kod adlı darbe planının uygulanmasında görev alacağı ileri sürülen 24 generali kamuoyu yakından tanıyor. Selimiye Kışlası'ndaki toplantıya katılan ve darbe planında isimleri yer alan generallerden bazılarını yakından tanıyalım:

Ergin Saygun (Korgeneral, 3. Kolordu Komutanı): Seminerde Balyoz planının bir EMASYA olmadığını anlatıyordu. Doğu Perinçek'e sahip çıkmıştı. Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin adlarını vermeden, Doğu Perinçek ile yazar Orhan Pamuk'u örnek göstermiş ve "Bir siyasi parti lideri, Ermeni soykırımı iddiasını kabul etmediği için İsviçre'de yargılanıyor. 'Türkler, 1,5 milyon Ermeni ile 30 bin Kürt'ü öldürdü' dediğinizde ise ödül kazanıyorsunuz. Aradaki fark budur." ifadelerini kullanmıştı.

Engin Alan (Korgeneral, 2. Kolordu Komutanı): Ergenekon sanığı emekli Albay Levent Göktaş'la birlikte çalıştı. On beş yıl önce yaşanan Azerbaycan darbe girişimi sırasında Bakü askeri ataşesiydi. Başarısız olan darbe girişimine adı karıştı. Terör örgütü PKK elebaşlarından Şemdin Sakık'ın Türkiye'ye getirildiği 'Yarasa' operasyonunu yönetti. 2000 yılında korgeneralliğe terfi ettirilerek Elazığ 8'inci Kolordu komutanı oldu. Emekli olduktan sonra bir süreliğine Aselsan'da çalıştı. 2008'den beri Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın başında bulunuyor.

Nuri Ali Karababa (Tuğgeneral, 95. Zırhlı Tugay Komutanı): İsmi Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracına neden Şemdinli iddianamesinde geçiyor. İddianamede Nuri Ali Karababa'nın işadamlarını tehdit ederek para aldığı ileri sürülüyor.

Uğur Uzal (Tuğgeneral, 8. Mekanize Tugay Komutanı): Ergenekon davası dosyasına giren 47 sayfalık fişleme raporunda imzası bulunuyor. Raporda, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak dönemi mercek altına alınıyor. 1. Ordu Komutanlığı'nda görevli Tuğgeneral Uğur Uzal imzalı ve 25 Haziran 2005 tarihli raporda, Parlak'ın da içinde bulunduğu çok sayıda akademisyen 'Kürt kökenli, PKK sempatizanı, bölücü, ayrılıkçı, eski sol militanı' şeklinde fişleniyor.

Kaya Varol (Tuğgeneral, 2. Zırhlı Tugay Komutanı): Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan teknik takibe takıldı. 12 Aralık 2007 tarihinde Ergenekon sanıklarından Hayrettin Ertekin ile yaptığı görüşme kayıtlara geçti. 2004 yılı Mart ayında kaymakamlıklara geçtiği 'fişleme' yazısında, sanatçılardan yüksek sosyete gruplarına kadar herkes hakkında istihbarat yapılmasını talep etmişti. 'Sosyetik fişleme' olarak literatüre geçen olayı Genelkurmay da doğrulamış ve konu hakkında inceleme başlatmıştı.

Ahmet Yavuz (Tuğgeneral, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı): Şırnak Tümen Komutanı iken yayınladığı 'gizli' ibareli ilginç talimatla gündeme geldi. 2008 Eylül'ünde yayınlanan talimatta Ahmet Yavuz'un, "Sık mayınlanan yolları doğrudan değil, sivil araç trafiğine açıldıktan sonra kullanın ve böyle bilinen arazileri de önce çobanlar ve göçerler kullansın, siz ondan sonra girersiniz." ifadelerinin yer aldığı ileri sürülmüştü.

Nejat Bek (Tümgeneral, 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı): 23 Temmuz 2007 tarihinde, 9. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduğu sırada Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ile protokol tartışmasına girmişti. Bek, protokolde Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanında yer almak isteyen Vali Güvenç'i "Yerinize geçin. Sizin yeriniz burası. Herkes yerini bilecek" diyerek adeta azarlamıştı.

İŞTE DARBENİN 24 GENERALİ



1.Tümg. Nejat BEK (1 nci Or. Kur. Bşk.)

2.Tuğg. M. Korkut ÖZARSLAN (1 nci Or.Hrk.Kur.Ybsk.)

3.Korg. Engin ALAN (2 nci Kor.K.)

4.Tuğg. Nuri Ali KARABABA (95 nci Zh.Tug.K.)

5.Tuğg. M. Kemal TUTKUN (4 ncü Mknz.P.Tug.K.)

6.Tuğg.Uğur UZAL (8 nci Mknz.P.Tug.K.)

7.Tuğg. Gürbüz KAYA (18 nci Zh.Tug.K.)

8.Korg. Şükrü SARIIŞIK (5 nci Kor.K.)

9.Tümg. Behzat BALTA (3 ncü Mknz.P.Tak.Tüm.K.)

10.Tuğg. Halil KALKANLİ (54 ncü Mknz.P.Tug.K.)

11.Tuğg. Tuncay ÇAKAN (3 ncü Zh.Tug.K.)

12.Tuğg. Hasan Fehmi CANAN (33 ncü Mknz.P.Tug.K.)

13.Tuğg. Erkal Bektaş (65 nci Mknz.P.Tug.K.)

14.Tuğg. Ahmet YAVUZ (55nci Mknz.P.Tug.K.)

15.Korg. Ayhan TAŞ (15 nci Kor.K.)

16.Tuğg. Faruk O. MEMİOĞLU (1 inci P.Tug. K)

17.Tuğg. Kaya VAROL (2 nci Zh.Tug.K.)

18.Korg. Ergin SAYGUN (3 ncü Kor. K)

19.Tümg. Metin Yavuz YALÇIN (3 ncü Kor.K.Yrdc.ve 52 nci Zh.Tüm.K.)

2O.Tuğg.Yurdaer OLCAN (1 nci Zh.Tug.K.)

21.Tuğg. İhsan BALABANLI(66 nci Zh.Tug.K.)

22.Korg. Doğan TEMEL (Harp Ak. K.Yrdc.)

23.Tümg. Hayri GÜNER (Harp Ak.K.Kur.Bşk.)

24.Tümg. Recep Rıfla DURUSOY (Slh.Kv.Ak.K.)

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License