21.4.09

ALLAH'IN DEĞİL DARBENİN ASKERİYMİŞ

Allah’ın değil, darbenin askeriymiş

Cinayetten sonra “Allah’ın askeriyim” diyen Arslan Ergenekon Davası’nda darbecilerle yargılanacak. Yargıtay’ın “İki dava arasında hukuki ve fiilî irtibat var, birleştirilsin” görüşüne direnen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon’la ilişkisi yok” kararından nihayet vazgeçti. Başsavcıvekilliği, Danıştay Baskını’nın Ergenekon eylemi olduğu yönündeki güçlü delillerin varlığını hatırlatarak davaların birleştirilmesi yönünde mahkemeye mütalâa sundu. Sanıklardan Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır karardan mesul tuttukları Osman Yıldırım’a saldırdı. Yıldırım da bu kişilere küfürle karşılık verince, Jandarma sanıkları dışarı çıkarttıAnkara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay’ın aynı yöndeki bozma kararına uyarak, Danıştay Davası’nın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon Davası’yla birleştirilmesine karar verdi. Ergenekon’a bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına onay verirse, doysa İstanbul’a gönderilecek. Cumhuriyet’e bombalı saldırı ve Danıştay’a baskın sanıkları Ergenekoncularla aynı cezaevi ve mahkemeyi paylaşacak.
Ankara’da görülen Danıştay’a baskın ve Cumhuriyet gazetesine bomba eylemleriyle ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği “Eylem, türbanla ilgili, Ergenekon’la ilişkisi yok” kararı, Yargıtay tarafından “Hayır iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat var, birleştirilsin” görüşüyle bozulmuştu. Bu aşamadaki davaya dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Danıştay tetikçisi Alpaslan Arslan ile diğer tutuklu sanıklar ile müdahil Danıştay Başkanlığı, Cumhuriyet gazetesi ve saldırıda yaşamını yitiren 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in ailesinin avukatları hazır bulundu.

Veli Küçük’ün telaşı
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, dosyaya yeni giren evraklarla ilgili bilgi verirken Ergenekon sanıklarından Veli Küçük’ün avukat kızı Zeynep Küçük aracılığıyla mahkemeye ilettiği dilekçe ortaya çıktı. Küçük’ün bu dilekçede Yargıtay’ın bozma kararına uyulmayıp Ergenekon ilişkisi kurulmaması dolayısıyla davaların birleştirilmemesini istediği öğrenildi.

Başsavcılığın mütaalası
Duruşmadan önce mahkemeye mütaala sunan Başsavcıvekilliği iki davanın birleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Mütalaada “örgütle ilgili iş ve işlemlerin bu mahkemece yapılması, oradaki savcılık ve mahkemenin bilgi birikimi, savunmaların önemli ölçüde alınmış olması, Danıştay eyleminin Ergenekon eylemi olarak gösterilmesi vd” gerekçeler ile İstanbul’da birleştirilmesi gerektiği savunuldu.
Sanık Alparslan Arslan’ın avukatı Hüseyin Kubilay Üstüner ise mahkemenin birleştirmeye karşı çıkararak eski kararında direnmesini isterken, kimi sanıklar da tahliye talebinde bulundu.

Ve birleştirme kararı
Mahkeme heyeti, verdiği arada Ergenekon Davası’nın seyrini etkileyecek önemli kararını oluşturdu, bunu da Başkan Hasan Şatır açıkladı. Buna göre, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, öncelikle “usul ve yasaya uygun” bulduğu ve Ergenekon’u işaret edip birleştirme isteyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma kararına uyulmasına karar verdi. Karar, oybirliğiyle alındı.

Sonra adres gösterdi
Davada birleştirme olacaksa bile, en çok merak edilen soru, bunun Ankara’da mı İstanbul’daki davada mı olacağı idi. Mahkeme, bu soruyu da kararında yanıtladı ve birleştirmenin adresi olarak Ergenekon’u yargılayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni gösterdi. Mahkeme, iki davanın neden ve İstanbul’da birleştirilmesi gerektiğini de şöyle gerekçelendirdi: “İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki (Ergenekon davasına) yargılamaya konu iddiaların ‘bir terör örgütü olduğu, bunların ülke çapında eylem ve faaliyetlerde bulunduğu ileri sürülerek, bahse konu örgütün ana çatısı ve örgüt yapısının tarif edildiği, ayrıca örgüt eylemlerinin de dava konusu edildiği, Mevcut duruma göre, mahkememiz dosyasındaki Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olayının, İstanbul’daki yargılamaya konu örgütün yaptığı eylemlerden biri olarak iddia edildiği, Bu haliyle mahkememizde görülen ve örgütün yaptığı eylemlerden bir tanesi olarak nitelenen eylemin yargılamasının da örgütün genel tanım ve tarifinin yapıldığı ve diğer eylemlerinin yargılandığı dosyada birleştirilerek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 2008/209 esas sayılı (Ergenekon davası) dosyasında yapılması, delillerin birlikte değerlendirilmesinin usul ve yasaya uygun olduğu sonuç ve kanaatine varıldığından, dosyanın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi konusunda muvafakat istenilmesine karar verildi.”

Sanıklar çıldırdı
Danıştay Davası’nı, Ergenekon’la birleştirme kararı anında yankı buldu. Sanıklardan Erhan Timuroğlu, birleştirme kararından sorumlu gördüğü sanık Osman Yıldırım’ın üzerine saldırdı “Bu şerefsiz itirafçının söyledikleri yalan” diye bağırdı. Ardından sanık İsmail Sağır da Yıldırım’ın üzerine yürüdü.
Sanık Osman Yıldırım da, kendisine saldıran sanıklarla küfürlerle karşılık verirken, “Size kaç para verdiler” diye sordu. Yıldırım’ı linç girişimini salondaki jandarmalar engelledi, taraflar zorla dışarı çıkarılırken, mahkeme de bu konuda tutanak tuttu.
Mahkeme heyeti, sanık Alpaslan Arslan’ın Bakırköy Ruh-Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edilmesini isteyen avukatının talebini reddetti.

Arslan’dan tehditli şov
Danıştay tetikçisi Alparslan Arslan duruşmaya çıktığında saç sakalı uzamış görüntüsüne rağmen kısmen neşeliydi ve yanındaki sanıklarla sohbet ediyordu. Arslan’ın duruşma başlamadan önce salondaki babasına dönerek, yanındaki iki sanığı işaretle el-parmak hareketleriyle bu kişilere para gönderilmesini istemesi dikkat çekti.

Başörtüsü için keserim
Arslan’ın normal hali mahkeme, karar için ara verdiğinde değişti. Bu sırada aniden ayağa fırlayarak jandarma barikatanı aşmaya çalışırken “Başörtüsünü yargılayanları keserim, lan sırayla gel” ayrıca “Beni değil İsrail’i yargılayın şerefsizler” diye bağırdı. Arslan, jandarma tarafından salon dışına çıkarıldı.

Annesinden GATA tepkisi
Arslan’ın zorla salon dışına çıkarılmasına duruşmayı izleyen annesi Porsor Arslan’dan tepki geldi. Zaman zaman ağlamaklı olan anne Ergenekon sanığı paşaların tahliyesine atıfla “Birileri GATA’ya gidebiliyor. Benim oğlum 3 yıldır bu halde. Ne biçim Türkiye bu. Böyle hakaret olmaz” diye yüksek sesle konuştu ve susması için uyarıldı. Arslan’ın babası İdris Arslan da duruşmadan sonra gazetecilere değerlendirmeler yaparken, oğlunun sağlığından ciddi endişe ettiğini belirtti. Arslan “Oğlumun yönlendirildiğini, onu etkilemek isteyenler olduğunu düşünüyorum” derken, bunların kim olduğunu açıklamadı.

Sanıklar İstanbul yolcusu
Mahkeme birleştirme kararından sonra duruşmayı mayıs ayına ertelendi. Ankara’nın birleştirme konusunda muvafakatını istediği İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi, iki davanın birleştirilmesine sıcak bakıyor. Bu muvafakatın Ankara’ya ulaşması ile adres değişikliği de yapılacak.
Danıştay ve Cumhuriyet davalarının dosyaları tüm ekleriyle birlikte İstanbul’a gönderilecek. Tetikçi Alpaslan Arslan dahil tüm sanıklar da Ergenekon sanıklarıyla aynı cezaevine nakledilip, aynı salonda “Anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak” suç undan yargılanacak.

taraf

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License