10.4.09

EMİRERİ GAZETECİLER

GK da Emireri gazeteciler

Genelkurmay'ın Haftalık Basını Bilgilendirme toplantılarında gazetecilik skandalları yaşanıyor. İşte ısmarlama sorular, sordurulmayanlar....


Org. İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olmasıyla başlatılan “Haftalık Basını Bilgilendirme Toplantıları” başlangıçta tüm medya mensupları arasında memnuniyetle karşılandı.

Genelkurmay'la süren iletişim problemlerinin aşılması için önemli bir adımdı. Hatta akreditasyonun bazı medya kuruluşları için gevşetilmesi de bu yenilikle başladı.

Ancak gelinen noktada gazetecilik mesleği açısından, Haftalık Basını Bilgilendirme toplantıları bir dizi skandala sahne olmaya başladı.Toplantılarda TSK'nın ilgi alanı dışında siyasi konuların sürekli gündeme gelmesi ve Tuğgeneral Metin Gürak tarafından da yorumlanması ayrı bir eleştiri konusu.

Hatta siyasi partilerin TBMM'de yaptığı “AKP-CHP-MHP-DTP Haftalık Grup Toplantıları” gibi TSK'nın bu toplantıları da “Genelkurmay Haftalık Grup Toplantısı” olarak nitelenmeye başlandı.

Ancak toplantılardan önce gazetecilere yapılan uyarılar, hiçbir basın toplantısında görülmemiş cinsten.

İşte yaşanan skandallar:

- Toplantıdan önce gazetecilere “soru sorulmaması gereken konular” belirtiliyor. İşin vahimi o toplantıya katılan gazeteciler de bu sözü “emir” olarak algılayıp asla bu konularda sorular sormuyorlar. Ve bu konular da tamamen TSK'nın cevap vermekte zorlanacağı o haftanın gündemi olan yani “haber değeri olan” konular oluyor. Benzer konularda “ne soracağıma ben karar veririm” tepkisi veren gazetecilerin bu tavrı ayrıca irdelenmesi gereken bir konu.

- TSK'nın sorulmasını istediği bazı sorular önceden bazı gazetecilere iletiliyor. Pas sorular yöneltiliyor.

- Bazı gazetecilere toplantıda özel notlar veriliyor.

- Gazetecilerin üzerinde kontra soru sorulursa kişisel akreditasyon uygulanacağı baskısı yapılıyor. Bu nedenle kaliteli ve gündem olacak sorular otosansür yöntemiyle sorulamıyor.

- Sorulan bir soruya verilen cevap sonrası, ikinci soruyla konuyu genişletme imkanı verilmiyor. Böylece özellikle kritik konularda Tuğgeneral Gürak'ın verdiği cevaplardaki açıklar üzerine gazetecilerin ikinci soru sorarak üzerine gitmeleri engelleniyor.

- Toplantı sonunda bazı gazetecilere “öne çıkartılması istenen” bölümler “rica” ediliyor.

Kaynak: Postmedya

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License