17.12.08

NİHAYET DANIŞTAYDA DOĞRU KARAR

Ergenekon’a Danıştay şoku

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Danıştay cinayetiyle ilgili 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını bozdu ve dava dosyasının Ergenekon dosyasıyla birleştirilmesini istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yargıtay Başsavcısı’nın Danıştay Cinayeti davasıyla ilgili kararın bozulması talebini yerinde buldu ve dosyanın Ergenekon dosyasıyla birleştirilmesini istedi. Bu hükme, ilk kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi uyarsa davanın tetikçi sanığı Alparslan Arslan Ergenekon davasında Veli Küçük ve öteki sanıklarla birlikte yargılanacak


Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay'a silahlı baskın ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması davasıyla ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle bozdu. Daire, Danıştay davası ve Ergenekon davası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu yönündeki iddia nedeniyle öncelikle iki davanın birleştirilmesini istedi. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyarsa iki dava birleştirilecek tetikçi Alpaslan Arslan ve arkadaşları Ergenekon terör örgütü yöneticiliğiyle suçlanan sanıklarla birlikte yargılanacak.

Hukuki ve fiili irtibat
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırılarla ilgili davanın temyiz incelemesini tamamladı. Daire'nin kararında, "Tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan (Ergenekon) davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğunu" vurgulandı.
Kararda, "Sanıklar Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Erhan Timuroğlu, Tekin İrşi, Süleyman Esen müdafileri ile katılanlar Cumhuriyet Vakfı, Yeni Gün Haber Ajansı Basın Yayıncılık A.Ş, Ayşe Sema Özbilgin, Serkan Özbilgin, Gökhan Özbilgin vekilleri ve Cumhuriyet Savcılarının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli kasten öldürme ve nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından resen de temyize tabi olan hükmün sair yönleri incelenmeksizin öncelikle bu sebeplerden dolayı bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" dendi.

Dava yeni baştan
Yargıtay'ın bozma kararından sonra şimdi gözler davayı ilk görüşen mahkemeye çevrilecek. Yargıtay'ın kararı, gerekçeleri yazıldıktan sonra Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek. Mahkeme, sanıkları ve müdahilleri de çağırdıktan sonra yeni duruşma açacak. Mahkeme ilk duruşmada tarafları da dinledikten sonra Yargıtay'ın bozma kararına uyup uymayacağına karar verecek. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uymayıp direnirse dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gidecek.

Arslan ile Küçük yan yana
Mahkeme bozma kararına uyarsa Danıştay davası ile Ergenekon davasının birleşmesi gündeme gelebilecek. Bunun için bozmaya uyan mahkeme, Ergenekon davasını sürdüren İstanbul 13. Ağır ceza Mahkemesi'nden talepte bulunacak. İstanbul Mahkemesi'nin de kabulü halinde iki dava birleştirilecek. Ancak iki mahkeme arasında davaların birleştirilmesi yönünde görüş ayrılığı yaşanırsa dava dosyası bu kez sadece bu görev uyuşmazlığının çözümü için yeniden Yargıtay'a gidecek.
İki davanın birleştirilmesi ise ilginç bir görüntü oluşturacak. Bu durumda Danıştay tetikçisi ve Cumhuriyet bombacısı Alpaslan Arslan ile kendisine eylem talimatlarını ve bombaları verdikleri ileri sürülen ve Ergenekon yöneticiliğiyle suçlanan Veli Küçük ve Muzaffer Tekin gibi sanıklarla birlikte yargılanacak.Danıştay Ergenekon ilişkisini söylemişti
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, gerek Cumhuriyet'e bomba eylemlerini gerek ölüm ve yaralamalarla sonuçlanan Danıştay'a baskın davasını türban amaçlı eylemler olarak nitelemiş, o aşamada soruşturulan Ergenekon ile bir ilişki tespiti yapmamıştı.
Danıştay sanıklarından Osman Yıldırım'ın karar sonrası yaptığı açıklamalar davanın seyrini değiştirmişti. Yıldırım Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz'e ayrıntılı anlatımlarda bulunmuş Ergenekon ilişkisini deşifre etmede önemli rol üstlenmişti. Savcı Öz de Ergenekon iddianamesine Danıştay ve Cumhuriyet'e saldırı olaylarını örgütün eylemleri arasında göstermişti. TARAF

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License