5.8.09

YAŞ'TA ERGENEKON TERFİSİ

YAŞ ta o isimler terfi ettirildi

Askeri Şura'da terfi ettirilen tartışmalı isimlerin listesi...

Bu yılki YAŞ'ta ilginç kararlar çıktı. Ergenekon'a adı karışan TSK mensupları hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı gibi terfiler art arda geldi. Tartışmalı isimler kritik görevlere getirildi.

Şura'da sadece “İrticai faaliyetlerde” bulunduğu için 3 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edilmesi kararı alındı.

İŞTE TERFİ EDEN TARTIŞMALI İSİMLER

KRİTİK KADRO’YA BEKİR KALYONCU

Yüksek Askeri Şura'da 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergun Saygun'dan boşalacak kadroya 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu atandı.

Orgeneralliğe atanan Kalyoncu'nun 2013'te Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. KKK Org. Işık Koşener 2010'da Genelkurmay Başkanlığı'na, Org. Necdet Özel ise KKK'ya atanacak. 2013'te yaş haddinden emekliye ayrılacak Koşaner'in yerine Özel en kıdemli orgeneral sıfatıyla, Kara Kuvvetleri'nin başına da Kalyoncu geçecek. Kalyoncu'nun adı Ergenekon'da tutuklanan eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin'in ifadelerinde geçmişti. Şahin, 'suikastler için kendisine Kalyoncu'nun yardımcı olacağını' ileri sürmüştü.

‘FİŞÇİ’ PAŞA KORGENERAL OLDU

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler de terfi ettirilerek korgeneral oldu. Ulugüler'in ismi Kayseri'de yüzlerce kişiyi fişlemekle gündeme gelmişti. Askerlerin 9 mahalle ve pek çok işyerine gitmelerini yasaklayan Ulugüler, bu talimatını sızdırdıkları iddiası ile 3 astsubay gözaltına aldırmış ve ilaç ve hipnozla işkence görmelerine neden olmuştu.ERGENEKON SAVCILARINCA SORGULANDI TUĞGENERAL OLDU

Ergenekon savcılarının Dursun Çiçek ile birlikte sorguladığı 8 albaydan Deniz Kurmay Albay Levent Görgeç, tuğamiralliğe atandı. Görgeç’in, Askeri Savcılık tarafından Poyrazköy’deki askeri bölgede toprak altında bulunan mühimmat ile ilgili olarak sorgulandığı belirtilmişti.

HUDSON PAŞASI TERFİ ETTİ

Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen “Dehşet senaryosu” olarak da anılan toplantıya katılmasıyla gündeme gelen Tuğgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, tümgeneralliğe terfi etti.

Nogaylaroğlu, ABD’deki Hudson Enstitüsü’nde 2007’de düzenlenen, Türkiye’nin Irak’a saldırısı ile İstanbul’da bombalı eylem yapılması ve eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’ya mahkeme önünde bombalı suikast eyleminde bulunulmasını içeren felaket senaryosunun ele alındığı toplantıya Türkiye’nin savunma ataşesi sıfatıyla katılmıştı.

Toplantının katılımcılarından Henri Barkey, suikast ve saldırı senaryosunun ele alındığı haberlerini doğrulamıştı. Toplantıda, bazı katılımcıların “Bazı PKK liderlerinin ABD tarafından yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmelerinin AKP’ye yarayacağı” görüşünü savundukları ileri sürülmüştü.

ERTOSUN’UN PAŞASINA BÜYÜK ŞANS!

YAŞ kararlarında öne çıkan bir başka isim de hazırladığı "korsan" kararname ile HSYK'yı tıkayan Ali Suat Ertosun'u Erciyes Dağı'ndaki jandarma misafirhanesinde ağırlaması ile gündeme gelen Kayseri Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ali Aydın oldu.

Aydın'ın görev süresi 1 yıl uzatıldı. Ergenekon tutuklusu Jandarma eski Mali-Teknik Daire Başkanı emekli Albay Hasan Atilla Uğur'la yaptığı telefon görüşmeleri Ergenekon'un 2. iddianamesine yansıyan Tuğgeneral Ali Aydın'ın görev süresinin uzatılması spekülasyonlara yol açtı. Aydın'ın tümgeneralliğe terfisi de dolaylı olarak mümkün hale geldi.

BOŞ KADRO OLSAYDI ALBAY ÇİÇEK DE TERFİ EDECEKTİ

‘AKP ve Gülen'i Bitirme Planı’ belgesini hazırladığı iddia edilen ve Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklandıktan sonra tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in amiralliğe terfi durumu, boş ‘deniz piyade amiral kadrosu’ olmadığı gerekçesiyle değerlendirmeye alınmadı.

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde daha önce 3 kez albaylıkta bekleme süresi uzatılan Çiçek’in durumu ile ilgili bilgi notunda şu ifadeler yer aldı:



“Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek’in terfisine ilişkin basında muhtelif haberler çıkmış ve YAŞ çalışması sonuçları açıklandıktan sonra da çeşitli sorular tevcih edilmiştir.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda sadece bir adet deniz piyade amiral kadrosu mevcut olup, bu kadroya 2008 yılında bir terfi yapılarak atama yapılmıştır. Bu nedenle, boş kadro olmadığından bu yıl deniz piyade için kontenjan ayrılmamış; dolayısıyla bu sınıf mensupları YAŞ’ta değerlendirilmemiştir.”

BAŞBAYANA SELAM VERMEDİ GENELKURMAY 2. BAŞKANLIĞI'NA GETİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e selam vermemek için protokolden çıkan Korgeneral Aslan Güner, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı'ndan Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirildi.

aktifhaber.com

1 Comment:

AKMEDYA dedi ki...

YAŞ tahtaya bastılar

Yüksek Askeri Şura, terfi ve atamalarla ilgili çalışmalarını tamamladı. En çok merak edilenlerin başında, Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesi alınan subayların durumu geliyordu.

O isimlerden biri olan Albay Levent Görgeç, tuğamiral rütbesine terfi ettirildi. Diğer isimler, mesela, Demokrasiye Müdahale Planı’nı hazırladığı iddia edilen ve farklı imzalarla kamuoyunda şüphe uyandıran Albay Dursun Çiçek, yerinde kaldı. Gelecek yıl ya terfi edecek ya emekli olacak.

Terfi listesinde ilginç başka isimler de var. Orgeneralliğe terfi eden Korgeneral Bekir Kalyoncu, Ergenekon sanığı İbrahim Şahin’in ifadelerinde, “terörle mücadelede kurulacak 300 kişilik yeni timin başına getirileceği müjdesini veren isim” olarak geçiyordu.

Tümgeneral olan Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, 2007 baharında darbe senaryolarının masaya yatırıldığı Hudson Enstitüsü’ndeki iki komutandan biriydi. Biliyorsunuz, havacı general Nogaylaroğlu ’nun “dislipidemi hipertansiyon” hastası olduğu, bu hastalığın kalp krizi, ani şuur kaybı ve beyin damar tıkanıklığı riskini arttırdığı, uçmasının riskli olduğuna dair sağlık raporları, daha önce medyada yer almıştı. Aydın Doğan’a Bedrettin Dalan’ın Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınacağı bilgisini veren komutanın Tuğgeneral Nurettin Işık olduğu öne sürülmüştü. Şimdi o Tümgeneral...

Şüphesiz, kesinleşmiş yargı kararı olmadan TSK’nın bu değerli komutanlarını suçlamamız haksızlık olur. Dolayısıyla, kimi tekzip edilmiş kimi tam olarak doğrulanmamış iddialar üzerinden terfilerin engellenmesi beklenemez.

Ama TSK, çok hassas bir kurumdur. Sözgelimi, geleceğin Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görülen Tümgeneral Baha Eren’le ilgili yargı kararına dayanmayan iddialar üzerine istifası istenebildi.

Eren Paşa’nın neydi suçu? Vakit Gazetesi’nde yayınlanan, eşi ve kızıyla ilgili seks iddiaları mı? Yoksa Akşam Gazetesi’ndeki haberde olduğu gibi kızının aşırı sol gruplarla ilişkisi mi? O veya diğeri, ama iddialar komutanın geleceğini karartmaya yetti.

Ergenekon’da ifade vermek veya okyanus ötesi ülkede dehşet senaryoları pişirmek, seks ya da aşırı sol örgütle ilişkili olma iddiası kadar, TSK için “saygınlığı zedeleyici” bir hal değil mi?

Denebilir ki, ilkinde daha güçlü karineler var.

Amenna...

Bu durumda, ordudan atılan 3 subay için “tutum ve davranışları ile irticai görüşleri benimsediği anlaşılan” ifadesini, nasıl bir akıl örgüsüyle izah edeceğiz? Mürteci sonucunu doğuran tutum ve davranış testini kim, nasıl icat etti?

Böylesine yüksek teknolojiye sahipsek eğer; leb demeden mürteciyi tutum ve davranışından yakalayan TSK, Ergenekoncuları nasıl fark edemiyor, biri anlatmalı. Üstelik onların farklı imzaları yok, savcı karşısına çıkmış değil. Yani, işleri daha kolaydır.

Onlar, YAŞ tahtaya basıp zoru tercih ettiler.
ŞAMİL TAYYAR STAR 5,8,2009

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License