22.10.09

CUMHURİYET VE PEKEKE

ETÖ'yü 'PeKeKe'yle Savundu!
Cumhuriyet gazetesi, 34 PKK'lının serbest bırakılması üzerinden Ergenekon davasına vurdu. Manşetten işe koyulan Cumhuriyet 'avukatları' konuşturdu...
Teslim olan 34 PKK'lının serbest bırakılması üzerinde Ergenekon savunucularına yeni bir strateji imkanı sundu.

CHP lideri Baykal ve DP lideri Cindoruk'un Silivri-Habur karşılaştırmasından sonra Cumhuriyet manşetleri patlatmaya başladı.Bugün 'Türkiye'de terör kavramı değişti' manşetini atan Cumhuriyet, 'avukatları' konuşturarak, PKK'lıların serbest bırakılması üzerinden Ergenekon davasını eleştirdi.

Cumhuriyet gazetesi Baykal, Cindoruk, Şahin Mengü, Süheyl Batum ve Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan'ın sözlerine yer vererek, Ergenekon davasını hedef alan yeni stratejiyi yürürlüğe koydu.

İşte Cumhuriyet'in Konuşturduğu Mengü ve Batum'un Söyledikleri...

MENGÜ: BALBAY'IN MI KAÇMA İHTİMALİ VAR?

Türkiye’ye gelen 34 PKK’linin sorgulaması yapıldıktan sonra Türk Ceza Yasası’nın (TCY) “etkin pişmanlık” başlıklı 221. maddesine göre serbest bırakılması üzerindeki tartışmalar sürüyor.

CHP’li Mengü, PKK’lilerin pişmanlık belirtmemelerine karşın serbest bırakıldıklarını anımsatarak “Mustafa Balbay’ın, Mehmet Haberal’ın mı kaçma ihtimali var?” diye sordu. Yaşananları yargının siyasallaşmasının kanıtı olarak yorumlayan Mengü, Diyarbakır’daki hâkimin Silopi’ye gidip karar vermesinin izaha muhtaç olduğunu söyledi.

Türkiye’ye gelen PKK’liler hakkında uygulanan hukuksal işlemler ve serbest bırakılma süreçlerine tepkiler sürüyor. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, yaşananların “yargının siyasallaştığını ortaya koyduğunu” söyledi.

Mengü, PKK’lilerin pişmanlık belirtmemelerine karşın serbest bırakıldıklarını anımsatarak “Mustafa Balbay’ın, Mehmet Haberal’ın mı kaçma ihtimali var?” diye sordu. Mengü, DTP’lilerin tutuklanma olmayacağını herkese söylediğini belirterek “Olay tek cümleyle izah edilebilir. Dünkü (önceki günkü) olay yargının nasıl siyasallaştığını gösteriyor. Gelenlerin tutuklanmayacağını DTP’liler herkese söylüyor. Tutuklama yok diye neyin pazarlığı yapılıyor, nasıl bir yargılama bu?” diye konuştu.

İşin çığırından çıktığını vurgulayan Mengü, “Diyarbakır’daki hâkim gidiyor Silopi’de yargılama yapıyor. Neresinden bakarsan bak dökülüyor. Hadi özel yetkili savcıyı anladım da hâkim nasıl gidiyor, onu anlamadım” dedi. İfadelere ilişkin basına yansıyan diyalogları değerlendiren Mengü, “Bunların hiçbir hukuki tarafı yok” değerlendirmesini yaptı. Serbest bırakılma gerekçesinin “sabit adreslerinin belli olması ve kaçma ihtimallerinin bulunmaması” olarak basına yansıdığına dikkat çeken Mengü, “Mustafa Balbay’ın mı kaçma şüphesi var, Tuncay Özkan’ın mı kaçma şüphesi var. Mehmet Haberal’ın mı kaçma şüphesi var? Bunların hepsi, tamamıyla yargının siyasallaştığını gösteriyor” dedi.

BATUM: SAYGIN İNSANLAR AYLARDIR CEZAEVİNDE TUTULUYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Batum, söz konusu PKK’lilerin, etkin pişmanlık başlığındaki 221. maddeye göre yargılanabilmeleri için pişman olup örgütün suçlarını açıklayarak, örgütün ele geçirilmesine yardımcı olmaları gerektiğini, ancak halihazırda “gelen” kişilerin pişman olmadıklarını, 221. maddeden yararlanmak gibi bir amaçlarının bulunmadığını ifade ettiklerine dikkat çekerek, “Söz konusu PKK’liler, tam tersine örgütün bir üyesi olarak örgüt liderinin talimatlarına uyduklarını ve açılım için geldiklerini ifade ediyorlar ” dedi.

Yargının bu durum karşısında ne yapacağını şaşırmış bir hale geldiğine dikkat çeken Batum, “Yargı gerçekten zor durumda. PKK’lilerin serbest bıraklılmasına ilişkin ‘221. maddenin etkin pişmanlığı uygulayabilmesi ihtimalinin var olması’ gibi bir ibare kullanılıyor. Bunun hiçbir hukuki karşılığı yok” diye konuştu. Kürt açılımına karşı olmadığını ancak mevcut durumun “hukuku zorladığını” ifade eden Batum, “Şu an yaşananlar hukuk devleti açısından utanç verici” değerlendirmesinde bulunarak, özetle şunları söyledi:

“Türkiye’de terör kavramının değiştiğine katılıyorum. Bir yanda halen suçlarının ne olduğu bilmediğimiz saygın profesörlerin, akademisyerin Ergenekon davası kapsamında aylardır cezaevinde tutulduğuna şahit oluyor, diğer yandan giysileriyle, söylemleriyle çok açık bir biçimde PKK üyesi olduğunu bildiğimiz kişiler neye dayandırıldığı bilinmeden serbest bırakılıyor. İktidar yandaşı liberal aydınlar da bu duruma sessiz kalıyor. Bu adaletsizlik, insanları hukuktan soğuttuğunu artık anlamamız gerekiyor. Böyle bir durum askeri darbeler döneminde dahi olmamıştır.” aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License