5.11.08

DÜNYA OBAMAYI KONUŞUYOR

DÜNYA OBAMA'NIN ZAFERİNİ KONUŞUYOR

Ezici zafer manşetlerde !
Siyah Demokrat Senatör Barack Obama'nın Başkanlığı kazanması, ABD Başkanlık seçimleri tarihine yeni bir ezici zafer daha ekledi.
Adayların başkanı seçecek toplam 538 ikinci seçmen, yani delege için yarıştığı seçimde, Obama şimdiye kadar 349 delege kazanmayı başardı.

Sadece 3 eyalette seçim sonucu henüz kesinleşmemişken, Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi aday John McCain'in kazandığı delege sayısı ise 147.

Başkan seçilebilmek için 270 delege kazanmak gerekiyor.

Son iki dönemin ABD Başkanı George W. Bush, 2000 yılındaki ilk seçiminde sadece başkan seçilmek için yeterli 270 delege, 2004'deki ikinci seçiminde ise 286 delege kazanmıştı.

Öte yandan Demokrat Partili Senatör Barack Obama'nın ABD'nin 44. başkanı seçilmesinin ardından dünya liderleri kutlamaya başladı. Obama'nın zaferi dünyanın değişik ülkelerinde değişimin başlangıcı olarak algılandı.

NEW YORK TIMES

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), Demokrat Partili Senatör Barack Obama'nın ABD'nin 44. başkanı seçilmesinin bir başlangıç olduğunu belirterek, ülkenin karşı karşıya olduğu sorunların tek bir kişinin ya da tek bir siyasi partinin kendi başına çözebileceği sorunlar olmadığını yazdı.

Gazetenin internette yayınlanan başmakalesinde, Obama'nın seçim başarısının ''kesin ve ezici'' olduğu kaydedilerek, Obama'nın ABD'de yönetimin vatandaşlarını korumadaki başarısızlığını gördüğü ve bu yüzden seçildiği görüşü savunuldu.

Obama'nın her sorunu çözmeye çalışan bir hükümet yerine vatandaş olarak bireylerin tek başlarına yapamayacaklarını yapan bir yönetim önerdiğini yazan gazete, Obama'nın ekonomiyi adil ve kurallara uygun biçimde düzenleyecek, havayı temiz, gıdayı güvenli tutacak, sağlık hizmetlerine ulaşımı garanti altına alacak ve küreselleşen dünyada çocukların iyi eğitim görmelerini sağlayacak bir yönetim kurmayı istediğini belirtti.

Bu kapsamda ABD'de acil olarak ilgilenilmesi gereken sorunlar olduğunu kaydeden gazete, Amerika'da on milyonlarca insanın ve çalışan yoksul kesimin çocuklarının sağlık sigortasından yoksun olduğunu, çok sayıda Amerikalının da hem işini, hem sağlık sigortasını kaybetme korkusu yaşadığını vurguladı. Gazete, bu kapsamda vatandaşların ''korunması'' gerektiğini belirtti.

''Annesi beyaz, babası siyahi olan ve zengin olmayan büyükanne ve büyükbabası tarafından büyütülen Barack Hussein (Hüseyin) Obama isimli bir Amerikalının 44. ABD başkanı olarak seçilmesinin'' tarihi önemi olduğunu belirten gazete, Obama'nın tahminlerin aksine önce ''başkanlığı çok fazla isteyip yolunu şaşıran Hillary Clinton'u'' ardından da '' kızgınlık ve korkuya dayalı bir kampanya izleyip ilkelerini terk eden John McCain'i'' yendiğini kaydetti.

Obama'nın, Cumhuriyetçi yönetimin başarısız ekonomik politikalarını açıkça gözler önüne serdiğini belirten gazete, yeni başkanın söz verdiği gibi Irak'taki savaşı bitirerek, yeni sorunlara yol açmadan ABD'nin Irak'tan çekilmesi, ardından kaynaklarını terörle mücadelenin asıl yapılacağı yer olan Afganistan'a aktarması gerektiğini yazdı.

Obama'nın Bush yönetiminin bankaları kurtarma planının kontrollü, şeffaf ve adil yürütülmesini sağlamak için hemen harekete geçmesi gerektiğini de ifade eden gazete, ''iklim değişikliğini yıllardır reddeden ABD'nin artık bu konuda başı çekmesi gerektiğini ve ülkenin yeni, temiz enerji üretme, sera gazlarını ve yabancı petrol kaynaklarına olan bağımlılığını azaltması'' gerektiğini yazdı.

Chicago'daki zafer konuşmasında umut ve başarı mesajı veren Obama'yı dinleyenlerin, ''genç, kadın, erkek, siyahi ya da beyaz tüm insanların sevinç gözyaşları ve duyguları içinde kendisini dinlemesinin son derece önemli olduğunu belirten gazete, ''Obama'nın şimdi tüm Amerikalıların desteğine ihtiyacı var, bu bir başlangıç, ülkenin karşı karşıya olduğu sorunlar tek bir kişinin ya da tek bir siyasi partinin kendi başına çözebileceği sorunlar değil'' diye yazdı.
OBAMA'NIN ZAFERİ İNGİLİZ BASININDA

Demokratların adayı Barack Obama'nın Amerikan başkanı olarak seçilmesini değerlendiren The Guardian gazetesi, Amerika'nın kölelik geçmişini ve toplumu bölen bazı düşüncelerini bir kenara bırakarak Obama'da birleştiğini ve böylece tarihin ilk siyahi liderini seçtiğine dikkat çekti. Tarihi bir seçim olduğunu hatırlatan Guardian, ırkçılığın Amerika'da bu seçimlerle birlikte problem olmadığının bir göstergesi olduğunu yazdı.

THE INDEPENDENT:

Obama'nın seçilmesine ilişkin yorumunda Independent, siyahi liderin Amerikan eski başkanı Jimmy Carter'dan sonra bir seçimde yüzde 50'den fazla oy alan ilk lider olduğunu yazdı. Obama'nın yeryüzündeki en saygın ofise çıkmaya hak kazandığını yazan Independent, "Obama, ekonomik sıkıntıların kuşattığı ülkeyi ve Afganistan ile Irak'ta çamura batan bir ülkenin başkanlığını devralacak." yorumunu yaptı.

THE TIMES:

Obama'nın zaferini değerlendiren bir diğer İngiliz gazetesi The Times, Obama'nın seçimleri kazanmasıyla omuzlarına aldığı büyük sorumluluğa dikkat çekti. Obama'nın Cumhuriyetçi Parti'nin kalesi olarak bilinen bazı yerleri de uzun yıllardan bu yana ilk kez ele geçirdiğini yazan Times, ekonomiyi birinci öncelik olarak gören seçmenler arasında da Obama'nın büyük bir oy çoğunluğuyla McCain'in önüne geçtiğine dikkat çekti. Times gazetesi ayrıca, "Dünkü tarihi seçimler sadece bir Amerika'nın enerjisinin, heyecanının ve beklentilerinin değil, aynı zamanda tarihin yol ayrımında bekleyen bir ülkenin korkularının da bir göstergesiydi." yorumunu yaptı.

DAILY TELEGRAPH:

Obama'nın zaferini bir dönüm noktası olarak değerlendiren Daily Telegraph gazetesi ise, seçim kampanyasına iki yıl önce başlayan Obama'nın ırk eşitliği için mücadelenin olduğu bir ülkede başkan seçilmesinin bir dönüm noktası olduğunu yazdı. Telegraph ayrıca, "Obama'nın Kenyalı bir baba ve Amerikalı bir annenin çocuğu olarak 1961 yılında doğduğunda birçok Amerikan eyaletinin farklı ırklar arası evliliği yasakladığını ve 4 yıl sonra ise siyahilerin vatandaşlıktan çıkarıldığı bir dönemde dünyaya geldiği" ifadelerini kullandı.

BBC:

47 yaşındaki Barack Obama, ABD tarihinin ilk siyah başkanı seçildi ve kampanyasında vaadettiği değişim şansını artık yakaladıklarını söyledi. Demokrat Senatör Obama, Chicago'daki Grant Park'ta düzenlenen büyük kutlamaya katılan 125 bin destekçisi önünde bir zafer konuşması yaptı. Kampanyaları süresince vaadettikleri hedefe ulaşacaklarını belirten Obama, ABD'yi tüm farklılıklarıyla bir araya getireceğini söyledi.

Obama, destekçilerine ayrıca, "Amerika'da herşeyin mümkün olup olmadığından, demokrasimizin gücünden kuşkulu olanlara cevap verdiniz" diye seslendi. Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi aday John McCain'de, yenilgiyi kabul ettiği konuşmasında, "Amerikan halkı sözünü söyledi ve bunu açıkça söyledi" diyen MCCain, "Obama'yı ikimizin de sevdiği bu ülkenin yeni başkanı olmasından dolayı kutlama onurunu yaşadım" dedi.

OBAMA'NIN ZAFERİ FRANSIZ BASININDA

Fransız gazeteleri, ABD'de dün yapılan seçimlerin ardından Demokratlar'ın adayı Barack Obama'nın başkan seçilmesini birinci sayfadan okurlarına duyurdu.

LIBERATION:

Liberation gazetesi, "ABD'de değişim zamanı" başlığıyla verdiği haberde, seçimlere tarihi bir katılım oranı yaşandığını yazdı ve yeni başkanın göreve başlar başlamaz çok ciddi sorunlarla boğuşmak zorunda kalacağını bildirdi. Gazete, Barack Obama'yı özellikle içeride ekonomi, konut, sağlık ve göç sorunları, dışarıda ise Afganistan, Irak, İran gibi dosyaların beklediğini yazdı.

LE FIGARO:

Le Figaro gazetesi de "Yeni Amerika" başlığıyla manşetten verdiği haberde, rekor sevide katılımı ön plana çıkardı. Gazete, küresel mali krizi, yeni ABD başkanını bekleyen en önemli sorunların başında gösterdi.

DÜNYA LİDERLERİ OBAMA'YI KUTLADI

Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama, iki yıllık 'sıradışı' çalışmalarının meyvesini aldı ve ülkesinin 44. Başkanı seçildi. 47 yaşındaki Obama, ABD'nin ilk siyahi Başkanı. Obama'yı ilk kutlayan liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de vardı.

Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama, iki yıllık 'sıradışı' çalışmalarının meyvesini aldı ve ülkesinin 44. Başkanı seçildi. 47 yaşındaki Obama, ABD'nin ilk siyahi Başkanı. Obama'yı ilk kutlayan lider Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy oldu

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: "Obama'nın üstün başarısı olağanüstü seçim kampanyasını taçlandırdı. Amerikan halkı sizi seçerek değişimi, açılmayı ve iyimserliği tercih etti. Karışıklıklar içindeki dünyada, Amerikan değerlerine inanan halk, geleceğe ve gelişime olan inançlarını gösterdi. Fransa ve Avrupa, dünya barışına uzanan yolda yeni bir güç umudu buldu"

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai: "Amerikan halkını bu çok büyük kararından dolayı kutluyorum. ABD'nin bu yeni yönetiminin, insanoğlunun en büyük endişelerini dikkate almayı, aynı seçim kampanyasında olduğu gibi ırk ve renk ayrımı yapmamayı ve benzer değerleri bütün dünyaya er ya da geç yayabilmesini ümit ediyorum. Umut ediyorum ki Obama'nın gelişi Afganistan'a da barışı getirir"


Kenya Cumhurbaşkanı Mwai Kibaki: "Kenya halkı olarak Obama'nın Kenya kökleriyle gurur duyuyoruz. Obama'nın seçim galibiyeti sadece dünyadaki milyonlarca insana ilham vermekle kalmayacak, Kenya'da da özel bir rezonans hissedilecek"

Kanada Başbakanı Stephen Harper: "Yeni Başkan ile görüşmeyi ve Kanada ile ABD arasındaki özel bağları daha da güçlendirmeyi umuyorum. Haftalar ve aylar içinde Kanadalı yetkililer ile diplomatlar, Amerikalı meslektaşlarıyla daha yakından çalışıyor olacaklar. Obama kabinesiyle güçlü bir ilişki bina etmek istiyoruz"

Japonya Başbakanı Taro Aso: "Dünyada şu sıralar zor durumlar yaşanırken, ABD'nin Obama liderliğinde mükemmel yönetileceğine eminim. Obama'nın uluslar arası toplumla daha fazla işbirliği içinde olacağına eminim. Asya-Pasifik bölgesinde Japonya-ABD ittifakı bölgenin barış ve istikrarı için önemlidir. Çevre, terör ve ekonomi gibi konularda Obama ile ilişkileri güçlendireceğim"

Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark: "Yeni Obama yönetimiyle birlikte çalışmak istiyoruz. Obama, uluslararası topluluğun birçok zorlukla karşı karşıya olduğu bir dönemde başkanlık koltuğuna oturdu"

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Kgalema Motlanthe: "Sizin başarınızla gurur duyan Afrika, sizinle güçlenecek ilişkilerin meyvelerini görebilir ve daha yaşanabilir bir dünya kurmak için üst düzeylerde temaslar gerçekleşebilir. Yoksulluk ve gelişmemişlik içinde kıvranan Afrika'ya ABD'deki hükümetin daha fazla odaklanacağını umut ediyoruz"

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Barack Obama'nın başkanlığındaki yeni Amerikan yönetiminin Irak politikasında yakın zamanda değişiklik beklemediklerini söyledi. Zebari, El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, "Amerika'nın Irak politikasında veya bulunduğu taahhütlerde ani değişiklik yapacağını sanmıyoruz" dedi. ABD'deki başkanlık seçiminin tarihi olduğunu belirten Zebari, Obama'nın zaferini, iki ülke arasında başarılı bir ortaklık kurulması açısından fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Obama'yı kutladığı açıklamasında, sorunlarla başa çıkmak, yeni bir dünya konusunda uzlaşmak için değişikliklere ihtiyaç olduğunu, ABD Başkanı Baracak Obama'dan, Avrupa'nın bu düşüncesine ortak olmasını beklediklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yardımcılarından Saib Erekat, yeni ABD başkanının, barış yolundaki çabalara ara vermeden devam etmesini umduklarını belirtti. Erekat, Filistin ile İsrail arasındaki iki devletli çözüm anlayışının ileriye götürülmesini istedi.

Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada, Amerikan halkının Obama'yı başkan seçerek, değişiklik ve yeni umutlar konusunda mesaj verdiği belirtildi.

Çin lideri Hu Jintao da Obama'yı tebrik etti. Hu, yeni Amerikan hükümeti döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin, işbirliğinin ve diyaloğun ortak çabalarla daha güçleneceğini umduğunu ifade etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler de Obama'yı tebrik edenlere katıldı. Obama'nın Almanya'ya güvenebileceğini belirten Köhler, iki ülkenin ortak değerler ve fikirlerle birbirlerine bağlı olduğuna işaret etti ve bunun ikili işbirliğinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Obama'yı tebrik ederken, onun "ilerici değerleri ve gelecek vizyonunu" memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Brown, ABD ile İngiltere arasındaki ilişkinin, güvenlik ve refah açısından hayati öneme sahip olduğunu bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de ikili ilişkilerin geleceğinin çok güzel olacağı yorumunu yaptı. Sözcü, "İsrailliler Obama'yı seçim zaferi dolayısıyla kutlamakta. Aramızdaki dostuluğun güzel bir geleceğe doğru ilerleyeceğinden eminiz" ifadesini kullandı.

İRAN, OBAMA'YI ÜSTÜ KAPALI UYARDI

Tahran yönetimi, Irak'taki Amerikan hava kuvvetlerinin İran'ın hava sahasını ihlal etmesi durumunda karşılık vereceklerine dair bugün bir mesaj yayınladı. Zamanlamaya dikkat çeken uzmanlar, bunun Barack Obama'ya bir uyarı olduğunu belirtiyor.

İran ordusunun devlet radyosundaki açıklamasında, "Geçtiğimiz günlerde Amerikan helikopterleri Irak-İran sınırına yakın mesafede uçtular. İran sınırını ihlal mümkün olabilir. Herhangi bir ihlal halinde İran güçleri karşılık verecektir" denildi. Geçtiğimiz ay ABD'nin Suriye'de yaptığı operasyon, Şam ve Tahran hükümetlerince kınanmıştı.

İsmini vermeyen bir İranlı yetkili, mesajın bugün yayınlanmasının amacının, ABD Başkanlık seçimlerinden galibiyetle ayrılan Barack Obama'nın uyarılması olduğunu söyledi. Obama, nükleer programdan dolayı İran'a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını önerse de, Tahran'la direkt temaslar kurularak sorunlara çözüm bulunması taraftarı.

ASYA BORSALARINA OBAMA ETKİSİ

Tokyo ve Asya Menkul Kıymetler Borsaları yükselişle kapandı. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası günü yüzde 4,5 oranında değer kazanarak, 9.521,24 puandan tamamladı. Hong Kong'daki Hang Seng endeksi yüzde 5,2, Avustralya Borsası yüzde 2,9, Singapur Borsası yüzde 4,4 oranlarında değer kazandı. Asya borsalarının yükselmesinde, ABD'deki başkanlık seçimini kazanan Barack Obama'nın, Amerikan ekonomisini toparlayacağı beklentisi etkili oldu.

OBAMA KASABASINDA BAYRAM HAVASI

Japonya'nın balıkçılıkla geçinen sakin Obama kasabası halkı, Barack Obama'nın ABD'nin 44. Başkanı seçilmesiyle coşkulu kutlamalara sahne oldu. Obama ile adaşlık, kasabaya yeni bir heyecan getirdi. Seçim sürecini takip eden ve seçim gecesi nefeslerini tutarak sonucu bekleyen Obamalılar, sonuçların açıklanmasının ardından büyük bir parti yaptı. Kasaba merkezinde toplanarak televizyonda oy verme işlemini izleyen ve "I love Obama" tşörtleri giyen 100'den fazla Obama sakini, ilk sonuçların açıklanmasının ardından sevinç çığlıkları attılar.

Obama'da hediyelik eşya satan 45 yaşındaki Tatsuya Sano, "Bundan sonra istediğimiz şey Beyaz Saray'a gitmek ve Obama'nın göreve başladığı gün hula dansı etmek" dedi. Kasabanın yerel hula dans grubunun lideri olan 35 yaşındaki Chikako Shimizu ise, "Seçimleri sakin izledim, çünkü Obama'nın kazanacağına dair en ufak bir şüphem yoktu. Bundan daha mutlu olamam" diye duygularını dile getirdi. 32 bin nüfuslu kasabaki 'Obama partisi' gece geç saatlere kadar sürecek.

AŞKABAT'TA SEÇİM SONUÇLARI CANLI YAYINLANDI

ABD'nin Aşkabat Büyükelçiliği, başkanlık seçim sonuçlarını kendi vatandaşlarına ve davetlilere canlı olarak izleme imkanı sundu. Aşkabat'ta yaşayan Amerikalılar arasında yapılan oylama neticesinde de 47 oy Demokrat aday Obama'ya çıkarken 7 oy da Cumhuriyetçi aday McCain'e çıktı.

Başkent Aşkabat'ta, Ak Altın Oteli'nde sabahın erken saatlerinde toplanan davetliler, dünyanın merakla takip ettiği Başkanlık seçim sonuçlarını canlı olarak izledi. ABD'nin geçici Aşkabat Büyükelçisi Sylvia Curran'ın ev sahipliği yaptığı davette, misafirlere açık büfe kahvaltı ikramı yapıldı. Sabah saat 07:00 (TSİ 04:00)'de başlayan, yaklaşık 3 saat devam eden seçim sonuçlarını takip toplantısında, Türkmenistan'daki Amerikan vatandaşları da oy kullandı. Toplantının yapıldığı otelin büyük salonunda, sinema perdesi büyüklüğünde ekranlardan yansıyan seçim sonuçlarının açıklandığı son anlar dikkatle takip edildi.

ABD'nin CNN televizyon kanalında, seçimleri Demokrat Parti adayı Barack Obama'nın kazandığının ilan edilmesiyle, salondaki Amerikan vatandaşları arasında çoğunluğun sevinç gösterisinde bulunması dikkat çekti.

Toplantıya, aralarında Türk işadamları da olmak üzere yabancı misyon şefleri, basın mensupları ve çok sayıda yerli davetli katıldı.

AA - CİHAN


05.Kasım.2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License