27.11.08

HİNDİSTANDA BÜYÜK SALDIRI

Hindistan kan gölü : 101 ölü

Hindistan'ın Mumbai kentinde silahlı kişilerce düzenlenen saldırılarda 9 yerin hedef alındığı bildirildi. Ölenlerin sayısı 101... Yaralı sayısının da 287...

Olay yerindeki üst düzey polis yetkililerinden Ramesh Tayde Reuters'a yaptığı açıklamada, ölenlerin en az 6'sının yabancı olduğunu belirtti. Ölenlerin birinin Japon, diğerinin Avustralyalı olduğu bildirildi. Ölenler arasında 12 de polis var. Bu 12 polis arasında, eyalet anti-terör polis gücü şefi Hemant Karkare de bulunuyor.

Press Trust of India adlı haber ajansının hastane kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Japon vatandaşının 41, Avustralya vatandaşının ise 49 yaşında olduğu belirtildi. Ajans, yaralıların Avustralya, ABD, İspanya, Norveç, Kanada ve Singapur vatandaşı olduğunu duyurdu.

Mumbai'nin başkenti olduğu Maharashtra eyaletinin Kıdemli Bakanı Vilaşrao Deshmukh düzenlediği basın toplantısında ''durumun hala kontrolleri dışında olduğunu, her iki otelde bulunan teröristleri dışarıya çıkarmaya yönelik gayretlerin sürdüğünü'' belirtti. Otelleri saran polis güçlerinin ilerleme çabasına teröristlerin el bombaları atarak yanıt verdiği bildiriliyor. Hindistan İç Güvenlik Bakanı Shivraj Patil de, iki oteldeki toplam terörist sayısını söylemenin güç olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Japonya Dışişleri Bakanlığı en az 1 vatandaşlarının öldüğünü, 1 vatandaşlarının da yaralandığını açıkladı. Güney Kore makamları da saldırılar sırasında 26 Güney Kore vatandaşının kurtulmayı başardığını bildirdi.

POLİS, MUMBAİ'DEKİ TRIDENT OBEROI OTELİNDEKİ TERÖRİSTLERE KARŞI OPERASYON BAŞLATTI

Hindistan polisinin, Mumbai kentindeki Triden Oberoi otelinde ellerinde çok sayıda rehine bulunan teröristlere karşı operasyon başlattığı bildirildi. Yerel televizyon istasyonlarından verilen haberde polis ve komandoların, teröristlere karşı operasyona başladığı belirtildi.

Öten yandan, Hindistan'ın Maharashtra eyaleti üst düzey yetkilisi R.R Patil, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, pek çok kişinin kendilerini odalarına kilitlemiş olmaları nedeniyle otelde tam olarak kaç kişinin bulunduğunu söylemenin zor olduğunu belirtti. Otelde 10 ile 20 arasında terörist bulunduğunun düşünüldüğünü kaydeden Patil, ''teröristlerle hiçbir görüşme yapılmıyor" diye konuştu.SALDIRILARI "DECCAN MÜCAHİDİN" ADLI DUYULMAMIŞ ÖRGÜT ÜSTLENDİ

Hindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen seri saldırıları "Deccan Mücahidin" adlı duyulmamış bir örgüt üstlendi. Televizyon kanallarının verdiği bilgiye göre ismi ilk defa duyulan örgüt, 2 yerel kanala mesaj göndererek saldırıları üstlendiğini açıkladı.

Hindistan Hükümeti adına konuşan İçişleri Bakanı Shivraj Patil ise polisin olay yeri incelemesi yapmasından ve ayrıntıların incelenmesinden önce açıklama yapmak istemediğini ve konuşmanın erken olduğunu dile getirdi. Saldırıları lanetleyen Hint hükümeti, Bombay'da çatışmaların olduğu yerlere komando birliklerini gönderdi.

Oberoi, Taj ve Trident hotellerine operasyon düzenleyen komandolar, teröristlerle çatıştı. Tak ve Trident otellerinde yangın çıktı. Teröristlerin elinde hala rehineler bulunurken 100 kişi Taj Hotel'den çıkarıldı. Polis, 2 teröristin ölü 9 teröristin ise canlı olarak ele geçirildiğini bildirdi.

Hindistan'ın Mumbai kentindeki saldırıları düzenleyenlerden biri, olayın sorumluluğunu üstlenen Deccan Mücahidin adlı aşırı dinci örgütün üyesi olduklarını söyledi ve hapisteki Müslümanların serbest bırakılmasını istedi.

Güvenlik güçleri tarafından etrafı sarılan Oberoi otelinden İndia TV adlı televizyon kanalına açıklama yapan kişi, kendini bu örgütün üyesi olarak tanıtarak, Hindistan'da hapsedilen tüm Müslümanların serbest bırakılmasını istedi. Saldırgan açıklamasında, "Hindistan'daki Müslümanlara zulüm edilmemelidir. Biz bu ülkeyi seviyoruz, ancak annelerimiz ve kız kardeşlerimiz öldürüldüğü zaman bizi kim koruyacak?" şeklinde konuştu.

REHİN TUTULANLAR ARASINDA BİR TÜRK ÇİFT DE BULUNUYOR

Hindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen saldırılarda rehin alınanlar arasında, iki Türk'ün de bulunduğu öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, turistik amaçla Hindistan'da bulunan Seyfi ve Meltem Müezzinoğlu çifti, kaldıkları otele düzenen saldırı sırasında rehin alınanlar arasında bulunuyor.

AVRUPA BİRLİĞİ VE DÜNYA LİDERLERİ SALDIRILARI KINADI

Avrupa Birliği, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen ve onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırıları kınadı. Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa adına yapılan açıklamada, dönem başkanlığının, saldırıları ve çok sayıda kişinin rehin alınmasını kınadığı ifade edildi. Bir AB kaynağı da, saldırılar olduğu sırada Mumbai'de bir Avrupa Parlamentosu milletvekili grubu olduğunu bildirdi.

Dünya liderleri, Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen ve şu ana kadar 101 kişinin öldüğü, 287 kişinin de yaralandığı bildirilen terör saldırılarını kınadı.

Beyaz Saray'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD Başkanı George W. Bush'un Hindistan halkına ve Mumbai'deki saldırıda hayatlarını kaybeden ve yaralanan masum insanların ailelerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ilettiği ifade edildi.

ABD başkanı seçilen Barack Obama'nın ulusal güvenlik sözcüsü Brooke Anderson da yayınladığı mesajda, "Seçilmiş başkan Obama'nın, Mumbai'deki saldırıları şiddetle kınadığı" belirtildi. Mesajda, "masum insanlara yönelik bu koordineli saldırılar terörizm tehdidinin büyüklüğünü ve aciliyetini gözler önüne sermiştir. ABD olarak, Hindistan ve tüm dünyadaki devletlerle birlikte terörist şebekeleri çökertmek ve yok etmek için ortaklığımızı güçlendirmemiz zorunludur. Hindistan halkıyla beraberiz" ifadeleri yer aldı.

Pakistan hükümetinden yapılan açıklamada da, Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin Mumbai'deki olayı şiddetle kınadığı, ''son derece değerli insanların hayatlarını kaybetmiş olmasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdiği ifade edildi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da yayınladığı mesajda, "Mumbai kentindeki bu menfur saldırılar sert bir karşılık görecektir. Hindistan Başbakanı (Manmohan) Singh'e İngiltere'nin teröristlere karşılık verirken tamamen yanında olduğunu ve her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu belirten bir mesaj gönderdim. Bölgedeki İngiliz vatandaşlarına mümkün olan her türlü korumayı sağlamak amacıyla derhal harekete geçildi" dedi.

İngiltere'den bir kınama mesajı da İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'dan geldi. Miliband, İngiliz Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yayınladığı mesajda, şunları kaydetti: "Mumbai'de bugün düzenlenen ve çok sayıda masum kurbanın hayatına malolan saldırı bize, saldırgan aşırılık yanlılarından gelen tehditle karşı karşıya bulunduğumuzu bir kez daha hatırlatmıştır. Bu saldırıları kesinlikle kınıyorum. Düşüncelerimiz saldırıda ölen ve yaralanan ailelerle beraberdir. İngiltere ve Hindistan, teröristlerin eylemlerini karşı koymak konusundaki çabalarını birleştirmeyi sürdürecektir."

Venezuela'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de yaptığı açıklamada "yaşanan can kaybından kaygı duyuyoruz. Bu terörist eylemleri, tüm uluslararası düzen için zararlı ve insanlığın önündeki aşılması zor bir sorun olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Japonya Başbakanı Taro Aso da Mumbai'deki saldırıları kınayan devlet adamları arasında yer aldı. Taro, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "bu çeşit terörizm affedilemez. Bundan derin rahatsızlık duyuyorum ve şiddetle kınıyorum. Japonya, terörizme karşı savaşan Hindistan halkıyla beraberdir ve Hindistan hükümetiyle işbirliği yapacağız" diye konuştu.

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd da yaptığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı. Rudd, "bu saldırıyı hangi grup düzenlemiş olursa olsun bu kişiler korkaktırlar ve katildirler. Hindistan'da istikrar, barış ve demokrasiye yönelik bu korkakça saldırı bize uluslararası terörizmin yenilmekten çok uzak olduğunu ve her an tetikte olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Şu an Hindistan'a gereken her yardımı sağlamak için hazır bekliyoruz" dedi.
OLAYLAR

Mumbai kentinde dokuz farklı yerde silahlı saldırılar düzenlendi. Saldırganlar, turistlerin kaldığı beş yıldızlı Tac Mahal ve Oberoy otellerinin yanı sıra, ünlü Leopold restoranının bulunduğu binaları bastı. Görgü tanıkları, saldırganların, İngiliz ve Amerikan pasaportlu turistleri istediklerini söyledi. İki otelde çok sayıda yabancı rehin alındı.

Hindistan'ın Mumbai eyaletinde, Yahudi bir yardım kuruluşunun merkezine de saldırı düzenlendiği bildirildi. Hindistan medyasında yer alan haberlere göre, aşırı Yahudi Chabad Lubavitch grubunun Mumbai merkezinden silah sesleri geldi.

Merkezi New York'ta olan grubun internet sitesinde yer alan açıklamada ise, İsrail Konsolosluğunun yardım merkezinde yaşayan hahamla daha önce telefon görüşmesi yaptığı, "ancak görüşme yapılırken hattın aniden kesildiği ve ondan sonra bir daha temas kurulamadığı" belirtildi.

AJANSLAR


26.Kasım.2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License