12.9.09

DOĞAN KÂRSIZ SATMIŞ (!)

Bu İşi Çözene Aşk Olsun

DYH, 'kar yapmadık' demesine rağmen bünyesindeki şirkettleri birbirine devredip durmuş. Sebep ne acaba? Bu karmaşık durumdan çıkmak o kadar kolay değil...

28 şirketin yüzde 25'inin yüzde 99.99'u kaç eder?

DYH'nin "Faaliyet konumuz değil ve lisans yetkimiz yok" açıklamasına karşın holdingin sahibi olduğu Doğan TV'nin altında yer alan 28 şirket içinde Kanal D, CNN Turk ve Star da bulunuyor. Bu televizyon kanallarının yüzde 25'inin Alman Axel'e satılması "RTÜK Yasası'na aykırılık var" iddialarını güçlendiriyor Doğan TV Holding'in, RTÜK yasasına aykırı şekilde yabancı ortağı Alman Axel Springer'e 28 radyo ve TV şirketinin yüzde 25'ini sattığı şeklindeki habere Doğan Grubu'ndan itiraz geldi. Doğan TV Holding'in tepesindeki şirket Doğan Yayın Holding'ten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen yazıda DYH'nin bağlı ortaklığı konusundaki Doğan TV Holding'in faaliyet konusunun, görsel ve işitsel medyada faaliyet gösteren ve içerik sağlayan şirketlere iştirak etmek olduğu belirtilerek şirketin görsel veya işitsel yayın faaliyeti olmadığı, yayıncılık yapma lisansı da bulunmadığı kaydediliyor. Açıklamada, buna bağlı olarak da RTÜK mevzuatına aykırı işlem yapılmadığına dikkat çekiliyor. Açıklamada yayın lisansına sahip tüm TV kuruluşlarının ortaklık yapılarının da yasaya ve mevzuata uygun olduğu belirtiliyor.

ŞİRKET ALTINDA ŞİRKET
DYH'nin çatısı altındaki lisansı olmayan Doğan TV Holding'in bir değil, aralarında CNN Turk, Kanal D ve Star TV gibi şirketlerin bulunduğu toplam 28 şirketi mevcut. Konu şöyle açıklanabilir:
1. Doğan TV Holding'in yüzde 25 hissesi 25 Aralık 2006'da Alman Axel Springer'e (Ticari adıyla Commerz Film GmbH) adlı yabancı şirkete devrediliyor.
2. Ancak bu işlemden önce Doğan TV'nin altındaki ve aralarında Kanal D, CNN Turk ve Star gibi kanalların olduğu 28 şirkette devir operasyonu başlıyor.
3. İlk işlem 7 Aralık 2006'da yapılıyor ve Doğan TV altındaki 28 şirket D Yapım AŞ'ye devrediliyor.
4. 15 Aralık'ta ise 28 şirket D Yapım'dan Doğan Prodüksiyona....
5. 21 Aralık'ta ise bu kez şirketler D prodüksiyon'un da altındaki Alp Görsel'e devrediliyor. Özetle, Doğan TV altındaki 28 şirket, önce D Yapım ardından Doğan Prodüksiyon ve son olarak Alp Görsel'in altına atılıyor. Ticaret Sicil kayıtlarında yaptığımız incelemeye göre devredilen her şirket bir üst şirketin yüzde 99.9999 oranında hissedarı. Bir başka anlatımla, Doğan TV'nin yüzde 25'ine sahip olan Axel, alttaki yüzde 99.99'una sahip oldukları şirketin de yüzde 25 hissedarı anlamına geliyor. Böylece Doğan TV'nin lisansı olmamasına karşın Kanal D, CNN Turk ve Star TV gibi televizyonların lisansının sahip olduğu şirketleri elinde tutuyor. Buna bağlı olarak da RTÜK yasasının 29'uncu maddesinin ı bendinde anlatılan yabancı bir kişi ya da kurum en fazla bir TV'ye sahip olabilir maddesine de aykırı olduğu ortaya çıkıyor.

FATİH ALTAYLI'NIN DÜNKÜ YAZISINDA CAN ALICI SORU
Fatih Altaylı'nın Habertürk'teki dünkü yazısının ilgili bölümü...

"Kafamı kurcalayan bir soru var.
Bunu sormak istiyorum.
Bu sorunun muhatabı Doğan Grubu yönetimidir.
Doğan Grubu, yaptığı açıklamalarda vergi cezasına konu olan grup için satış işlemlerinde şirketin hiçbir kazanç elde etmediğini söylüyor.
Doğan Grubu’na ait şirketler, grup içinde birbirine satılmış. Bu işlemler birkaç defa gerçekleştirilmiş ve grubun açıklamasına göre, bu işlemlerden hiçbir kazanç elde edilmemiş.
İşte benim merakım da tam burada başlıyor.
Dediğinizin doğruluğuna inanarak soruyorum:
“Peki o zaman siz, bu işlemleri niye yaptınız? Grup şirketlerini, grup içinde niye birbirlerine satıp durdunuz? Bu işlemlerin amacı neydi? Bunu neden yaptınız?”
Bu basit soruya yanıt verirlerse onu da yazacağım."

Kaynak: Sabah

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License