17.9.09

TEMİZÖZ'Ü KURTARMA OPERASYONU

Derin Albayı Kurtarma Operasyonu

Albay Temizöz'ün yargılandığı faili meçhuller davasında ilginç gelişmeler yaşanıyor

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen faili meçhuller davasının ikinci duruşması yarın yapılacak. Albay Cemal Temizöz'ün 9 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı davada dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Tanıkların ifadelerini geri çekmeleri için yapılan baskılar, cezaevi görüşme kayıtları ile gün yüzüne çıktı.Savcı, sanıklar aleyhinde ifade veren ve başka bir suçtan Midyat Cezaevi'nde yatan Mehmet Nuri Binzet'le yapılan pazarlıkları mahkemeye sunmak üzere kayıt altına aldı. Cezaevinde cam paravan arkasından karşılıklı telefon ahizeleri ile gerçekleştirilen görüşmeler savcılığa bildiriliyor. Kayıtlara göre Binzet'le ifadesini geri alması için defalarca görüşüldü. 30 bin ile 300 bin lira arasında değişen miktarlarda para teklif edildi. Hatta cezaevinden özel izin alınarak, Binzet'in nişanlısı olduğu iddia edilen bir kadın- la görüşmesi sağlandı. Savcılık, kadının tanık Binzet'i ikna çabalarını da dosyaya ekledi.

Binzet'e ailesi üzerinden tehdit ve baskılar da uygulandı. Mehmet Nuri Binzet, geçtiğimiz günlerde avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada cezaevinde baskı ve tehditlere maruz kaldığını, hatta ifadelerini geri aldığı yönünde verdiği dilekçenin kendisine zorla imzalatıldığını duyurmuştu.

Diyarbakır'da görülen davada tanıklara yönelik baskılar Mehmet Nuri Binzet'le sınırlı değil. Dava kapsamında yargılanan sanıklardan ikisi aynı zamanda gizli tanık. Gizli tanıklar Sokak Lambası ve Tükenmez Kalem, davanın daha ilk duruşması yapılmadan kimliklerini açıklayarak, verdikleri ifadeleri geri aldı. Tükenmez Kalem kod ismini kullanan sanık Abdülhakim Güven, geçtiğimiz hafta yapılan ilk duruşmada mahkemeye sunduğu 32 sayfalık yazılı savunmasında daha önce vermiş olduğu ifadeleri geri aldığını belirtti. Dava kapsamında yargılanan sanıkların durumu, bu ifade değişikliklerini ele veriyor. Aynı zamanda tanık sıfatı olan sanıkların diğer tanıklarla yan yana yer alması, mahkemeye beraber getirilip götürülmeleri yargı çevrelerince kovuşturmanın selameti açısından sakıncalı bulunuyor. Geçtiğimiz haftaki duruşmada her iki tanık da diğer sanıkların arasında yer aldı.

Bu arada Murat Çekiç'in, hem sanıklardan itirafçı Adem Yakin'in hem de Abdülhakim Güven'in avukatlığını yapması dikkat çekiyor. Güven, gizli tanık sıfatı ile verdiği ifadelerde Yakin hakkında ağır suçlamalarda bulunuyor. Müdahil avukatlardan Sezgin Tanrıkulu, geçtiğimiz hafta bu durumu duruşmada gündeme getirerek, avukatlık yasası uyarınca menfaatleri çatışan sanıkların avukatlığının aynı kişi tarafından yapılmasının avukatlık kanununa göre yasak olduğunu hatırlattı. Mahkeme heyeti, itirazı görüşmek üzere kayda aldı.

AVUKATLARIN HEDEFİ TANIKLAR

Diyarbakır'da görülen duruşmada sanık avukatları, iddiaları çürütmekten çok tanıkların daha önce vermiş olduğu ifadeleri geri çekmeleri üzerinden bir savunma taktiği yürütüyor. Albay Cemal Temizöz'ün avukatı Mustafa Olcay Özhan geçtiğimiz haftaki duruşmada müvekkilini şu sözlerle savunmuştu: "Aslında bugünkü duruşma daha devam etseydi ve diğer sanıklar da savunmasını yapabilseydi görülecekti ki her iki gizli tanık da daha önce verdikleri ifadeleri kabul etmiyor. Bilindiği gibi söz konusu tanıkların gizliliği artık kalmadı, ikisi de burada şu anda sanık olarak duruyor aynı zamanda. Biz de ona göre tahliye talebimizi yapacaktık."


Kaynak: Zaman

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License