3.9.09

İST. BAROSUNUN ERGENEKON AŞKI

İstanbul Barosu'ndan çifte skandal

Ergenekon soruşturmasının başlangıcından bu yana dava aleyhindeki girişimleriyle gündeme gelen İstanbul Barosu, çok tartışılacak iki karara imza attı

Baro, görülmekte olan Ergenekon davasını araştırmak için 'Silivri Cezaevi Yargılamaları' başlıklı bir rapor hazırlattı. Çalışmayı da kendi bünyesinde bulunan 'Silivri Cezaevi Yargılamalarını Teknik İzleme Komisyonu'na yaptırdı. Dava sürecinin eleştirildiği raporu hazırlayan komisyonun başkanı ise Ergenekon'un tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün avukatı Ali Rıza Dizdar.

17 Ağustos 2009'da kabul edilen çalışmada, davanın hukuksuzluklar ve usule ilişkin aykırılıklar barındırdığı iddia ediliyor. Ancak, yargılamalar sırasında savcılara ve mahkeme heyetine yönelik hakaretlere hiç değinilmiyor. 10 başlık halindeki raporda yer alan ifadelerin, Ergenekon davası sanıklarının ve avukatlarının söylemleriyle örtüşmesi dikkat çekiyor.Mahkemeyi etki altında bırakacak yöntemler deneyen İstanbul Barosu'nun son girişimini ise savcı Mehmet Ali Pekgüzel deşifre etti. Baro, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarının nasıl planlandığıyla ilgili mahkemeye bilgi veren sanık Osman Yıldırım'ı savunması için Ergenkon'un avukatlarından birini görevlendirdi. Son duruşmada avukatların değiştirilmesini isteyen Savcı Pekgüzel, birleşen davaların sanıklarının aleyhine menfaat çatışması doğabileceğini ifade etti.

Ergenekon yargılamasıyla ilgili rapor 17 Ağustos 2009'da kabul edildi. Raporda, Ergenekon yargılamasının başından bu yana ciddi hukuksuzluklar ve usule ilişkin aykırılıklar barındırdığı iddia ediliyor. Ancak yargılamalar sırasında dava savcılarına ve mahkeme heyetine yönelik hakaret ve aşağılamalara hiç değinilmiyor. 10 başlık halinde hazırlanan raporda yer verilen ifadeler, Ergenekon sanıklarının ve avukatlarının söylemleriyle örtüşüyor.

İstanbul Barosu'nun internet sitesindeki basın köşesi Ergenekon davasına ayrılmış durumda. Soruşturma kapsamında gerçekleştirilen gözaltı dalgalarına ve Mustafa Balbay, Kuddusi Okkır gibi bazı şüphelilerin sorgulanma süreçlerinin eleştirildiği haberlere önem atfedilmiş. Siteye iki köşe yazarı alınmış: Yeniçağ Gazetesi yazarı Arslan Bulut ve Hürriyet Gazetesi yazarı Bekir Coşkun. YARSVAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun hükümete yönelik eleştirilerine de yer veriliyor.

Bu arada baronun Danıştay sanıkları için Ergenekon davasında görevli bazı avukatlar ataması tartışılıyor. Birinci Ergenekon davasının salı günü görülen duruşmasında Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırıları davası sanıklarına İstanbul Barosu'nca atanan avukatların değiştirilmesini istedi. Atanan avukatların aynı zamanda Ergenekon davasındaki bazı sanıkların da avukatı olduğunu belirten Pekgüzel, birleşen davaların sanıklarının aleyhine menfaat çatışması doğabileceğini ifade etmişti. ZAMAN

KADİR KÖKTEN / İSTANBUL
03 Eylül 2009, Perşembe

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License