8.9.09

EM. TUĞGENERAL YEDİYILDIZ ÖLDÜ

Emekli Tuğgeneral öldürüldü mü?

Diyarbakır'da yedi kişinin öldüğü Kulp olayları nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve emekli oldukten sonra Trabzon'da trafik kazası geçiren Emekli Tuğgeneral İsmet Yediyıldız Ergenekon dosyasına girdi
DİYARBAKIR'ın Kulp İlçesi'nde 1991 yılında PKK'lıların cenaze töreninde çıkan, 7 kişinin ölümü ve 2 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar dolaylı da olsa Engenekon incelemesine alındı. O dönemde savcı tarafından ‘adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs' suçlamasıyla hakkında müzekere yazılan dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın, tuğgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra Trabzon'da yaşamını yitirdiği kazanın, şüpheli bulunarak Ergenekon savcıları tarafından araştırıldığı belirtildi.Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 24 Aralık 1991 tarihinde Bingöl'ün Solhan İlçesi kırsalında öldürülen 3 PKK'lı için cenazesinde olaylar çıktı. Kulp Jandarma Komando Taburu yakınlarında olaylar çığırından çıkınca silah kullanıldı. Açılan ateşle Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ ise yaralandı.

Kulp'ta ölen 7 kişinin yakınlarıyla yaralanan 2 kişi, 2004 yılında çıkarılan Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu çerçevesinde tazminat almak için Diyarbakır Valiliği'ne başvurdu. Diyarbakır Valiliği'nde oluşturulan tespit komisyonu, 7 kişinin öldürülmesiyle ilgili belgeleri Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istemesi üzerine, gelen belgeler arasında olayla ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı. Kulp'ta o dönem Cumhuriyet Savcısı olan Mustafa Akkuş'un 25 Ağustos 1992 tarihinde yazıp Adalet Bakanlığı'na gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği fezlekede, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın ‘görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebüs' suçlamasıyla yargılanmasına izin istendiği yazılıydı.

Savcının fezlekesinin kanaat bölümünde gvenlik güçlerinin kalabalığa ateş açtığı ileri sürülerek, “Ergani, Hazro ve Silvan İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı'nda görevli askerlerin orada olduğu, görevli şahısların münferit olarak yada bütün araştırmalara rağmen tespitinin mümkün olmadığı ancak, bu birliklere üst komutan olarak İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın güvenlik güçlerine emir ve talimat verdiği anlaşılmıştır” denildi. Albay Yediyıldız'ın verdiği ifadede, ‘moral destek açısından olay yerinde olduğunu beyan ettiği' de yer aldı. Savcının bu fezlekesine karşın, bir işlem yapılmadığı ileri sürüldü.


ERGENEKON SAVCILARI İNCELEDİ

Albay İsmet Yediyılız, tuğgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra 6 Kasım 1999 tarihinde Trabzon'da trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Kulp olayları ve bölgede bazı olaylarla ilgili hakkında suçlamalarda bulunulan Emekli Tuğgeneral İsmet Yediyıldız'ın yaşamını yitirdiği kazayı şüpheli bulan Ergenekon savcılarının bununla ilgili inceleme yaptığı ortaya çıktı.

PKK'lılar, Kulp'daki olaydan bir gün sonra İstanbul Bakırköy'de gösteri yaparak dönemin Olaganüstü Hal Bölge Valisi Necati Çetinkaya'nın kardeşlerine ait bir mağazaya molotof kokteylleriyle saldırı düzenlemişti. Saldırıda mağazada meydana gelen yangında 12 kişi yanarak can vermiş, 19 kişi de yaralanmıştı.

DHA

07.09.2009

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License