18.6.08

BAŞSAVCININ GOOGLE SIRLARI DEŞİFRE

İşte Başsavcının Google'a girdiği saatler ve arama yaptığı kelimeler..

Köşk seçimi ve eğitim özgürlüğünü öngören düzenlemenin yapıldığı tarihlerde çalışmalarını yoğunlaştırmış. İddianamedeki belgelere göre Başsavcı, sabah saat 07.00'de bile 'Google'da tarama yapmış.

AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu esasa ilişkin savunmasında kapatma davasını 'Google davası' olarak tanımladı. Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'yı da dava açmaya karar verdikten sonra delil üretmekle suçladı. Bu durum, Başsavcı'nın Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu belgelerde görülebiliyor. Başsavcı, laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu gerekçesiyle kapatılmasını istediği AK Parti hakkında geçmiş yıllara dönük bir tarama başlattı. 'Google'a çeşitli anahtar sözcükler yazdı. 'Kur'an Kursu', 'Kur'an kursu Yönetmeliği', 'Birinci ümmetçiyim', 'Burası devlet hastanesi' anahtar sözcüklerden birkaçı. Başsavcı, aralarında 2004 yılına ait gazete haberlerinin de bulunduğu kupürlerin çıktısını belge olarak mahkemeye gönderdi.
Google taraması yapılan saatler de dikkat çekici. Geriye dönük delil bulmak için çalışan Yalçınkaya, mesai günü olmayan cumartesi ve pazar günleri bile sabahın erken saatlerinde bilgisayarının başındaymış. Google mesaisi iki zaman diliminde yoğunlaşmış. Birincisi AK Parti'nin seçim zaferi kazandığı 22 Temmuz sonrası ile Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçildiği tarih arası. İkincisi ise 411 milletvekilinin oyları ile kabul edilen eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğinin hemen sonrası. Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddesinin ilk tur oylaması 5 Şubat'ta yapılmıştı. Başsavcı, oylamadan saatler sonra sabah 07.02'de 'Google'a girmiş. Bu saatte yazdığı anahtar sözcük şu: "Birinci ümmetçiyim." Başsavcı, halen AK Parti İstanbul milletvekili olan dönemin Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci ile ilgili bir habere ulaşmış. Başsavcı'nın aradığı anahtar sözcükler arasında başörtüsü nedeniyle medyada haber olmuş bayanlar da yer alıyor. Bu isimlerden birisi öğretmenevinde çalışan "Mesude Ergürbüz". Bu bayanla ilgili Eskişehir'deki bir yerel gazetede çıkan haber Google taramasıyla kapatma davasının delilleri arasına girdi. Ayrıca, Trabzon Fatih Devlet Hastanesi'nde cuma namazları sırasında koridora taşan cemaatle ilgili Ekim 2006'ya ait gazete kupürleri için Başsavcı'nın "burası devlet hastanesi" sözcükleriyle arama yaptığı tespit edildi.

İddianamede yer alan Google ürünü kupürlerden birisi de 2003 yılının Kasım ayında değiştirilen Kur'an Kursları Yönetmeliği ile ilgili haberler. Bu haberlerde Kur'an kurslarının çalışma saatlerinin kapsamının genişletildiği, akşamları bile kurs düzenlenebileceği, kurs açılması kararının milli eğitim müdürlerince değil, müftülüklerce verileceği gibi bilgilere yer veriliyor. Ancak Ekim 2003'te yapılan yönetmelik değişikliği, Aralık 2003'te geri çekilmişti. AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği savunmada, Başsavcı'nın iddianamesinin Google'da yapılmış taramalar sonucu oluşturulduğu bilgisi de yer almıştı. Savunmada şöyle deniliyordu: "İddianameye ek olarak sunulan dosyalarda yer alan gazete haber ve yorumlarının büyük bir kısmı bunların yayınlanmasından yıllarca sonra internet yoluyla derlenmiştir. Bu nedenle bu dava adeta bir 'Google davası'dır. Başsavcı, çok sayıda haber ve yorumu dava açma tarihine yakın bir zamanda anahtar kelime yazarak 'Google' arama motorundan arama yapmak suretiyle elde etmiştir. Örneğin, iddianamenin 10, 14, 29, 74, 93, 95, 97, 100 No'lu eklerinde yer alan bazı deliller bunlardan sadece birkaçıdır. Bu şekilde internetten elde edilen gazete haber ve yorumlarının 2 Şubat 2008 Cumartesi ve 3 Şubat 2008 Pazar günleri indirildiği görülmektedir. Bu durum başsavcılığın partimiz hakkında dava açabilmek için hafta sonu tatilinde bile yoğun bir mesai yaptığını göstermektedir."

Haber: Ömer Şahin/Zaman

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License