30.6.08

BAYKAL DUT YEMEĞE GİTTİ


Atina’ya gidemedi dut yemeye gitti!


Eleştirilerden ve ‘atalım’ önerisinden çekinen Baykal, Sosyalist Enternasyonal Zirvesi yerine Ayaş’taki Dut Festivali’ne katıldı. Zirve ve ‘Kayıp Trilyon’la ilgili hiç konuşmadı

CHP’DE sıkıntılı günler bitmiyor. Aylardır Sosyalist Enternasyonal’den gelecek eleştirileri ve ‘atalım’ önergelerini önlemek için çalışan CHP yönetimi, istediğini alamayınca zirveye katılmama kararı aldı. Son olarak Sosyalist Enternasyonal Başkanı’na ‘Eleştiri olmayacak, CHP’yi atalım önergesi verilmeyecek, yoksa gelmem’ diye rest çeken CHP lideri Deniz Baykal, istediği garanti gelmeyince Atina’daki toplantıya gitmeme kararı aldı. Baykal dün Atina yerine Ankara’nın Ayaş İlçesi’ndeki Dut Festivali’ne katılmayı tercih etti.

‘SERT ELEŞTİRİLERLE YÜZLEŞECEK’

BUGÜN Atina’da yapılacak olan Zirvesi’nde CHP’nin politikalarına son derece sert eleştiriler getirileceği ve bazı üyelerin CHP’nin atılması için önerge vereceği konuşuluyordu. Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Vekili Swoboda, günler öncesinden ‘Sayın Baykal’ın Kongre’ye katılıp katılmaması kendi kararı. Ama gelirse sert eleştirilerle yüzleşecek’ demişti.

ELEŞTİRİ GARANTİSİ İSTEDİLER

CHP, zirvede sert eleştiriler yapılmaması ve CHP’nin birlikten atılması için önerge verilmemesi konusunda Sosyalist Enternasyonel Başkanı Yunan PASOK lideri Papandreu’dan yardım istedi. Papandreu, bu konularda bir garanti vermeyince CHP lideri Baykal da Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal’in 23’ncü Kongresine katılmama karar aldı.

BİZİM DUYARLILIĞIMIZI PAYLAŞMIYOR

KATILMAMA kararını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ‘Avrupa’daki bazı partilerin, politikacıların Türkiye’ye bakış açısı bizden farklı. Özellikle yargı bağımsızlığı gibi konularda bizim duyarlılığımızı paylaşmıyorlar. Sosyalist Enternasyonal’in ilkelerine bağlıyız’ iddiasında bulundu.

‘ATACAĞIZ, SİZ ÖNCEDEN İSTİFA EDİN’

ÖYMEN ile telefonda görüşen PASOK lideri Papandreu’nun ‘Üyeler arasında, uzaklaştırılmanız için yaygın bir görüş var. Siz kendiliğinizden ayrılmayı düşünebilirsiniz’ formülü önerdiği iddia edildi. CHP’nin de önümüzdeki hafta ‘atılmadan istifa etme’ formülünü hayata geçirebileceği öğrenildi.

HASAN ÖYMEZ


Soru sorulmasın diye grupta konuşacak


AYAŞ’TAKİ Dut Festivali’ne katılan CHP lideri Baykal, Sosyalist Enternasyonel’deki son durum ve CHP’nin hesaplarında usulsüzlük olaylarıyla ilgili tek kelime etmedi. Baykal bu iki konudaki görüşlerini CHP Grup toplantısında açıklayacağını bildirdi. Baykal’ın bu tavrı ‘Kimsenin soru sormayacağı bir yerde konuşmayı tercih etmek’ olarak yorumlandı.


Baykal dut yemiş bülbül gibi


CHP’nin Sosyalist Enternasyonel’den atılması için yazdığı mektupla gündeme gelen AK Parti’li Haluk Özdalga, Baykal’ın, Atina’ya gitmeme kararını ‘Bu son durum CHP’nin sosyal demokrat bir parti olmadığını gösteriyor’ diye yorumladı. CHP’nin, Avrupa’da, kendi üyesi olduğu bir platformda dahi kendini savunmaktan aciz bir parti olduğunu ileri süren Özdalga, ‘CHP, Avrupa Birliği’nin çok daha geniş yelpazeli oturumlarında Türkiye’nin hakkını nasıl savunacak. Sosyalist Enternasyonel’de kendisini temsil edemeyen CHP’nin dışarıda Türkiye’yi temsil etmesi mümkün değil’ dedi.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da Sosyalist Enternasyonel’de öteden beri Baykal politikalarına tepki olduğuna dikkat çekerek, ‘Baykal, dut yemiş bülbül gibi susmayı tercih ediyor. Bence CHP, şapkayı önüne koyup düşünmeli. Ya kendisini ifade ettiği gibi sosyal demokrasiyi, demokratlığı benimsemeli. Ya da kendisini, bulunduğu mevcut duruma göre yeniden tanımlamalı’ dedi.


Beğenmedim katılmıyorum


BAYKAL’IN ‘eleştirecekler’ diye Sosyalist Enternasyonal’e katılmaması, CHP’nin daha önceki ‘küsüp katılmadığı’ olaylar zincirini akıllara getirdi. İşte CHP’nin ‘beğenmediği için katılmadıkları’nın ilk akla gelenleri:

ARINÇ BAŞKAN OLURSA!

CHP, Bülent Arınç’ın TBMM Başkanı olmasını istemedi. Arınç, başkan seçilince de Meclis’te Arınç’ın düzenlediği hiçbir etkinliğe CHP lideri Deniz Baykal katılmadı.

GÜL’Ü SEÇME GELMEM!

AYNI CHP cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde AK Parti içinden kendi adayını seçip ortalığa deklare etti. Ancak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olarak CHP’nin istediği isimlerden birini değil Abdullah Gül’ü gösterdi. Bunun üzerine CHP cumhurbaşkanı seçim oylamasına katılmadı ve 367 krizinin mimarlığını yaptı.

OYUNU MHP BOZDU

22 Temmuz’un ardından AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olarak tekrar Gül’ün gösterilmesi nedeniyle CHP oylamalara yine katılmadı. Ancak MHP’nin Meclis’e girmesiyle CHP’nin ikinci kez cumhurbaşkanı seçimi krizi planı tutmadı.

KÖŞK YERİNE MUHTARLAR

GÜL’ÜN Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından CHP bu kez de Çankaya Köşkü’nü protesto etmeye başladı. Baykal, Gül’ün Çankaya Köşkü’nde Meclis’teki siyasi partilerin liderlerinin katılımıyla düzenlediği liderler zirvesi yerine muhtarların yemeğine katılmayı seçti.

TOPTAN’A ZİRVE RESTİ

ANAYASA Mahkemesi’nin Meclis’in başörtü kararının ardından TBMM Başkanı Köksal Toptan, liderler zirvesi yapacağını açıkladı. Ancak CHP lideri, ‘AK Parti mensubu gibi davranıyor’ gerekçesiyle toplantıya katılmayacağını açıklayınca liderler zirvesi yapılamadı.

ELEŞTİRMEYİN YOKSA!

CHP lideri Deniz Baykal son olarak Sosyalist Enternasyonel’e ‘eleştirecekseniz gelmem’ dedi. Ama bu resti tutmadı.

ANKARA star


‘Hacı’ Sav’ı bozdu


AYAŞ Dut Festivali’ne CHP Genel Sekreteri Önder Sav da katıldı. Neşeli başlayan festivalde objektiflerin gülümsemesine pek alışık olmadığı Önder Sav, gülen yüzüyle dikkat çekti. Telefonla bol bol konuşan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a espriler yapan Sav’ın bu neşesi uzun sürmedi. Ankara Elmadağ’da hacca gitmek istediğini söyleyen yaşlı Mustafa Ünal’a, ‘Çok yaşlısın Muhammed belki seni bırakmaz... Hem ne diye Araplara para kaptırıyorsun..’ diyen Sav, büyük eleştiri almıştı.

AYAŞTA Sav’ın karşısına yine Mustafa Ünal çıktı. Protokole eşiyle gelen ve Baykal ile tokalaşan Ünal, Sav’ın tüm neşesini kaçırdı. Partililerin Baykal’a ‘Bu yaşlı amca o...’ diye tanıttığı Ünal, Sav ile sadece tokalaştı. Arka sırada oturan diğer partililerin, ‘Mustafa amca gel yanımıza...’ sözleri ise Sav’ı kızdırdı. Arka sıraya dönen CHP Genel Sekreteri, ‘Uzatmayın... Bırakın gitsin...’ diyerek müdahale etti. Böylece Sav’ın dut neşesi yarım kaldı.

ARİF AKDOĞAN stargazete


.......

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License