9.9.08

AYDIN DOĞAN DOĞRUYU SÖYLÜYORMU.?

BELGELER AYDIN DOĞAN'I VURDU

Aydın Doğan "istemedim" dedi ama "istediği" belgelendi.

Başvuru Belgeleri Doğan'ı Yalanlıyor

Aydın Doğan'ın Hilton Oteli ile ilgili olarak "Onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, 1 emsal verin diye bir şey istemedim" açıklamalarının doğru olmadığı belgelendi.

Aydın Doğan'ın Hilton'u alan Ortadoğu Otomotiv şirketi 2006'da Şişli Belediyesi'ne emsalin 2.7'ye çıkarılması için başvuruda bulunmuş. Doğan Grubu şirketlerinden Ortadoğu Otomotiv, Hilton arazisini 2005'te 255 milyon dolara Özelleştirme İdaresi'nden satın aldı. O dönem arazinin inşaat yapılması için emsal oranı 0.7'yken Doğan bu oranın 2.7'ye çıkarılmasını istedi. Böylece 255 milyon dolara satın alınan arazinin değeri bir anda 3 milyar doları aşacaktı. Nitekim şirket, Aydın Doğan'ın "Benim Hilton'la ilgili bir talebim olmadı" açıklamanın aksine Şişli Belediyesi'ne 25 Ağustos 2006'da başvuru yaptı. Şişli Belediyesi, İmar ve Planlama Müdürlüğü'ne Ortadoğu Otomotiv adına yapılan müracaatta yapılaşma koşullarının tümünde değişiklik istendi. müracaatında, Şişli 93 pafta, 1759 ada 56 parseldeki malikin sahipleri olduğunu belirterek şu talepte bulundu: "Günümüzde parsel içindeki tüm yapılaşmanın yaklaşık 0.7 emsale denk geldiği, bunun da şehrin, çevrenin ve komşu parsellerin elde ettiği haklar ve şehrin gelişim dinamiğine aykırı ve yetersiz olduğu açıklıkla görülmektedir. Yukarıda açıklanan gerekçelerle, şu an belediyenizde askıda bulunan planlarda parselimiz için aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz: Tüm parsel alanımızın turizm, konut ve bu fonksiyonlara hizmet edecek ticaret, alışveriş, hizmet alanları yapılacak şekilde imar planı ile tanımlanması, parsel üzerindeki mevcut kütlede dahil edilecek şekilde tüm parsel alanını yapılaşma şartlarının E-2.7 şeklinde düzenlenmesi..."

EMSAL 2.5 OLDU
2005'te gerçekleştirilen ihalede 63 bin 277 metrekare olarak gözüken Hilton Oteli arazisinin emsali 0.7 olarak planlara işlenmişti. Doğan'ın talebini Şubat 2007'de görüşen Şişli Belediyesi, emsali 2.5 olarak belirledi. Bu da alana 233 bin metrekare inşaat yapılması anlamına geliyordu. Şişli Belediyesi, düzenlemeden sonra planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Kişiye özel parsel değişikliğinden haberdar olan Büyükşehir teklife, "Hayır" diyerek dosyayı İmar Komisyonu'na oradan da Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi.

KOT FARKI RANTI
Aydın Doğan'ın bu projedeki önemli kazanç noktalarından birisi de kot farkı rantı olacaktı. Çünkü Harbiye Orduevi'nden kot alınıp, en düşük nokta olan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun olduğu bölgeye kadar kazı yapılacaktı ve Doğan, yer altına da istediği kadar inşaat yapabilecekti. Burada da emsal dışı yapılan inşaatlardan yaklaşık 3, 3.5 milyar dolarlık bir rant yaratılacaktı. Eğer Şişli Belediyesi'nin yaptığı imar değişikliği Hilton Oteli, Aydın Doğan'a satılmadan önce gerçekleşseydi; milyarlarca dolar Doğan'ın cebine değil 10 milyon sigortalısı olan Emekliği Sandığı'nın kasasına girecekti.

BİR KOYUP ON ALACAKTI
Emekli Sandığı'nın mülkiyetindeki Hilton Oteli arazisini 255 milyon dolara satın aldıktan bir yıl sonra Şişli Belediyesi'ne giden Doğan'ın bir koyup on alma operasyonunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi bozdu. Şişli'nin merkez planları içinde, "uyanıklık yapılarak" araya sıkıştıran belediye yetkilileri ve Doğan'ın hesabı tutmadı. Planı askıya alan İBB Başkanı Kadir Topbaş'la görüşmek isteyen Doğan'ın imdadına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yetişti. Sarıgül, Doğan ile Topbaş'ın buluşmasını sağladı. Ancak bu buluşmadan Doğan'ı tatmin eden sonuç çıkmadı.

AYDIN DOĞAN NE DEMİŞTİ?

AYDIN Doğan, önceki gün yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: "Benim Hilton'u yıkıp da yerine gökdelenler yapmak gibi bir niyetim yok. Bu marjinal medyanın şeyleri. Belediye Başkanı'na burada inşaat yapmak istiyorum ama siz bana eğer halkı, çevreyi ve şehri rahatsız edecek bir fazla rant getirecek bir imar verirseniz onu zaten kabul etmem. Ne kendi ismime, ne aileme böyle bir şey getirtmem..." "Demişiz ki, burada bizim de gayrimenkulümüz var. Burayı da imar planlaması içerisine alın. Ondan sonra da Şişli Belediyesi imar planlaması içerisine almış. Ben ne onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, bir emsal verin diye bir şey istemedim..."
aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License