5.9.08

BİR ZİYARET, BİR SÜRMANŞET, BİR GAFLET

Bir ziyaret, bir sürmanşet, bir gaflet

“Temiz” olan ve “temiz” kalmak isteyen, mensup oldukları müessesenin de kendileri gibi “temiz” kalmasını, asla suça bulaşmamasını ve eğer varsa suça bulaşanlardan temizlenmesini arzulayan subaylar ne kadar gücenseler, kızsalar yeridir.



Zira Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un yeni görevinde daha “Bismillah” demeden –ya da belki “laikliğe aykırı kaçacağından” haşa böyle bir şey demeyecektir ama, ne bileyim, “günaydın”, “heyamola,” “hoş bulduk” filan demeden- yaptığı ilk icraat, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni bir bütün olarak töhmet altında bıraktı.



Ergenekon Davası tutuklusu emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’u cezaevinde ziyaret ettiren ve bu ziyaretin “Türk Silahlı Kuvvetleri adına gerçekleştirildiğini” açıklatan Başbuğ’un bu girişimini, “ahde vefa” sınırları içinde algılayıp doğal karşılayan pek kimse yok.Danıştay cinayetinde pay sahibi olmakla suçlanan bir “terör örgütü” ile ilişkili olması muhtemel iki şahsa, Genelkurmay’ın bu şekilde sahip çıkmasını “insani amaçlı” diye niteleyen Başbakan Erdoğan, bunu inanarak mı söyledi bilmiyorum ama kamuoyundaki genel kanaatin bu olmadığı bence aşikâr.



Aksine, dünkü gazetelerin birinci sayfaları, yorum sütunları ve hukukçuların değerlendirmeleri, Kandıra ziyaretinin, Taraf’ın da manşetten söylediği gibi “Ergenekon’a vefa” izlenimi yarattığını ortaya koyuyor.



* * *



Bu izlenimi paylaşmayıp paylaşanları da uyarmayı görev bilen Hürriyet gazetesi ise dünkü sürmanşetinde, Kandıra ziyaretinin, “Ergenekon’a vefa” anlamına gelmediğini kanıtlamak istercesine şöyle yazmıştı:



“Daha önce tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ü ziyaret etmeyen TSK, çeteleşmeye karışan eski mensuplarına destek olmayacağı mesajı verdi.”



Sağduyu sahibi her okura “nasıl yani” dedirtecek cinsten bir cümle bu...



Zira Genelkurmay’ın, Ergenekon davası konusunda bazı kesin hükümlere sahip olduğunu anlatıyor.



Hürriyet, sürmanşetinden basbayağı şunu söylüyor:



“Genelkurmay, Ergenekon sanığı Veli Küçük’ün ‘çeteleşmeye karıştığı’ kanaatinde olduğu için kendisini desteklememektedir.”



Gazete, ayrıca aynı cümlede şunu da ima ediyor:



“Genelkurmay’a göre, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur çeteleşmeye karışmamıştır, dolayısıyla da karargâhça desteklenmektedir.”



Velhasıl, Hürriyet’e inanırsak, Genelkurmay’ın henüz görülmeyen bir davada, hakkında ağır iddialar olan bir sanığın “suçlu” olduğuna peşinen kanaat getirdiğini düşünmeliyiz; bununla beraber, aynı davanın tutuklusu, ancak haklarındaki iddianame henüz açıklanmamış iki zanlının ise “suçsuz” olduğuna, yine Genelkurmay’ın çoktan hükmettiğini anlamalıyız.



* * *



Hürriyet’in, ziyareti ve ardındaki saikleri savunup Genelkurmay’a destek vermek amacıyla sürmanşetine yazdığı bu cümle, Genelkurmay açıklamasındaki “Yargıya olan saygımız ve güvenimiz tamdır” ifadesini bir salvoyla yıkmıyor mu?



Tek başına bu cümle bile, Orgeneral Başbuğ’un “Kandıra ziyareti” kararının nasıl büyük bir gaflete tekabül ettiğini göstermiyor mu?



* * *



Genelkurmay’ın “açıklamalı Kandıra ziyareti”ndeki gafletin boyutu, hiç kuşkusuz, Şemdinli’de kitapçı bombalayan “iyi çocuklar”ı ve o “iyi çocuklar” hakkında iddianame yazdığı için görevinden olan savcıyı hafızasında taze tutanlarımız açısından büsbütün büyük.



Eruygur ve Tolon’a yapılan ziyaretin asıl hedefinin, Ergenekon Savcısı’nın dokunması gereken başka muhtemel zanlılara dokunmasını engellemek olduğunu düşünmemizin de nedeni yine hafızamız.



Savcı Zekeriya Öz’e, tıpkı Savcı Ferhat Sarıkaya’ya yapıldığı gibi, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tepesi tarafından “Karşında biz varız” dendiği izlenimi yaratılıyor şimdi.



Yazık, gerçekten yazık...



Çünkü Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, bu izlenimi yaratmakla, saygınlığına halel getirmemekle görevli olduğu bir müesseseyi tümüyle töhmet altında bırakıyor.



Hem de Savcı Öz iddianamesini, bu töhmeti önlemeye yönelik bir özenle yazmışken...



Ergenekon çetesine ait belgeler, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yapılandığı yönündeki ifade ve imalarla dolu da olsa, iddianamenin ilgili bölümleri, bu müesseseyi çeteden ayrı tutma gayretini gözetmişken...



Açın iddianameyi, bakın.



Çetenin dokümanlarında ne zaman “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bünyesinde faaliyet göstermekte olan Ergenekon” sözü geçse, savcılık makamınca, o cümlenin başına “sözde” kelimesinin iliştirildiğini göreceksiniz.



Ergenekon örgütünün “sözde devlet adına,” “sözde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin parçası olarak” hareket ettiği yazılı iddianamede.



Savcılık, “Hayır, devletimiz ve ordumuz cani değil, kirli değil. İçindeki birileri, sözümona devlet ve ordu adına hareket ediyor, biz onları temizlemenin peşindeyiz” mesajını vermek istemiş.



Ve yeni Genelkurmay Başkanı, verdiği ziyaret talimatıyla, bu mesajın bütün hükmünü bir çırpıda silmeyi göze alıyor.



* * *



Eruygur ve Tolon’a “Türk Silahlı Kuvvetleri adına” yapılan ziyaretin diğer vahim yönü, Ergenekon davasının bundan sonraki seyrini de töhmet altında bırakmış olmasıdır.



Bir ziyaretle, Ergenekon davası konusunda “peşin hükümlü” ve Savcılık makamına karşı “tehditkâr” olduğu izlenimini yaratan Genelkurmay, aynı zamanda dünkü Vatan’da Okay Gönensin’in mükemmel ifade ettiği gibi, Eruygur ve Tolon’a ilişkin müstakbel adli tasarrufları da peşinen gölgelemiştir.



Gönensin’in deyişiyle, “Eğer tahliye edilirlerse söylenecek olan bellidir. Herkes tahliye kararının Silahlı Kuvvetler’in ziyaretle yaptığı ‘açık baskı’ sonucu alındığını düşünecektir”.



Açıkçası Genelkurmay, “desteklediği” iki emekli orgeneralin muhtemel tahliyelerinin, hatta muhtemel beraatlarının “adil” olmayacağı izlenimini yaratmıştır.



Doğrusu, bunca başarılı bir siftahtan sonra, Orgeneral Başbuğ’a söylenecek pek söz kalmıyor.



“Suizandan kurtulmak için, töhmet yerlerinden uzak durulmalıdır” diyesim geliyor ama bunun da “laikliğe aykırı” sayılacağından emin olduğum için, burada bitiriyorum.

Yasemin Çongar Taraf

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License