12.9.08

YUNANİSTAN BİLE AŞTI, BİZ GİRDABINDAYIZ

Darbe Diyeni Tedavi Ettirirler

Albaylar Cuntası'nı deviren öğrenci eylemlerini başlatan isim: "Bizde darbe diyeni tedavi ettirirler"

Dimitrious Papachristou, Yunanistan'da Albaylar Cuntası'nın devrildiği öğrenci eylemlerini başlatan isimdi. 12 Eylül'ün yıldönümünde Türkiye'ye gelen Papachristou, "Bizde darbeden bahsedenlere hasta gözüyle bakılır." diyor.

12 Eylül darbesinin üzerinden 28 yıl geçti. Çekilen acılar, yaşanan mağduriyetler hâlâ sıcaklığını koruyor. Ergenekon terör örgütünün hükümeti devirme eylemlerinin kayıtlara geçtiği bugünlerde darbe karşıtları, ilginç bir ismi ağırlıyor. Yunanistan'ın ünlü öğrenci lideri Dimitrious Papachristou, Bilgi Üniversitesi'nde kurulacak "12 Eylül Vicdan Mahkemesi"nde cuntacıları yargılayacak ekibe bilirkişi olarak katıldı. Sembolik yargılama öncesi Papachristou, ülkesinde adeta kahraman olarak görülüyor.Yunanistan'da Albaylar Cuntası'na son veren eylemleri başlatan isim olarak anılıyor. Papachristou, darbelerin Türkiye gündeminden düşmemesini cuntacıların yargılanmamış olmasına bağlıyor. Cunta yönetiminin Yunanistan'da başlattıkları halk direnişi ile iktidardan düştüğünü hatırlatırken, "Cuntacılar mahkûm edildi. Bir daha kimse cuntaya heves etmedi." diyor. Papachristou, bugün Yunanistan'da darbe ihtimalinin ancak mizahın konusu olduğunun da altını çiziyor: "Ülkemde biri darbeden bahsetse gülerler, onun psikolojik sorunu olduğunu düşünüp hastaneye kaldırırlar."

Yunanistan'da 1967'de darbe yapan Albaylar Cuntası, 7 yıl iktidarda kaldı. Cuntacıları iktidardan uzaklaştıran süreç 14 Kasım 1973'te Politeknik Üniversitesi'ndeki öğrenci eylemleri ile başladı. Öğrenciler cuntaya karşı, Atina'da Politeknik Üniversitesi'ni işgal ederek, direnişe geçti. Albaylar, 16 Kasım'da üniversitenin duvarlarını tanklarla yıkarak okula girdi. 3 gün süren direnişte 44 öğrenci öldürüldü. Üç günün sonunda gençliğin çağrısına uyan Yunan halkı, alanlara çıktı ve on binlerin katılımıyla eylemler gerçekleştirildi. Birçok kişinin vurularak öldürülmesine rağmen darbeyi protesto gösterileri durdurulamadı. Ülke çapına yayılan eylemlerle darbeciler iktidardan uzaklaştırıldı. 19 cuntacı derhal tutuklandı. Mahkemeler kuruldu ve 'vatana ihanetten' idama mahkûm oldular. Cezaları ömür boyu hapse çevrildi.

Cuntacıların sonunu hazırlayan Politeknik Üniversitesi direnişini başlatan dönemin öğrenci lideri Dimitrious Papachristou, 12 Eylül darbesinin yıldönümü için ülkemizde. Bugün Bilgi Üniversitesi'nde kurulacak "12 Eylül Vicdan Mahkemesinde" cuntacıları yargılayacak ekibin içinde yer alıyor. Sanal mahkemede, "Genelkurmay Başkanı ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren ile Milli Güvenlik Konseyi Üyeleri Sedat Celasun, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer" yargılanacak. Mahkeme heyeti Yıldıray Oğur, Memet Ali Alabora, Harun Tekin, Gökşen Şahin, Karin Karakaşlı, Rojin, Semiha Kaya'dan oluşuyor. Papachristou, duruşmada bilirkişi raporunu okuyacak. Papachristou, "Keşke 12 Eylül darbecileri gerçekten yargılanabilseydi. Keşke bu gerçek bir mahkeme olsaydı." diyor.

Yunanistan halkının verdikleri mücadele ile darbecileri iktidardan uzaklaştırdığını anlatan Papachristou, Türkiye'nin de demokrasi yolunda mücadele etmesini istiyor. AB'ye girmeye çalışan bir ülkede hâlâ bu tartışmaların olmasının kötü bir imaj olduğunu kaydediyor: "Yunanistan gençleri olarak bunu ülkemizde mizahi hale getirmeyi başardık. Darbe bahsi komik bir şeydir benim ülkemde. Biri darbeden bahsetse psikolojik sorunları olduğunu düşünürler, hastaneye kaldırırlar. Türkiye'de bunu mizah boyutuna vardırmak hiçbir zaman mümkün olmadı."

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License