4.9.08

BİR MENDİ PORTRESİ

ZİYARETÇİNİN PORTRESİ


TSK adına Ergenekoncu paşaları cezaevinde ziyaret eden Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi’nin adı, 1994-1996 yılları arasında Kıbrıs’ın “Gladio”su olarak bilinen “Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı”nda görev yaptığı sırada gazeteci Kutlu Adalı cinayetine karışmıştı.

Adada faili meçhul kalan bu cinayetten önce, Mendi’nin Kutlu Adalı’yı 15 Mart 1996’da telefonla tehdit ettiği, 2003’de ise bu cinayetle ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından sorgulandığı ortaya çıkmıştı.

Ergenekon şüphelisi olarak tutuklu bulunan Veli Küçük’ün 1990’da JİTEM komutanı olarak atanmasının ardından Siirt ve Mardin’e atanan Korgeneral Mendi’nin hikayesi, Susurluk’tan Kıbrıs Gladiosu’na kadar uzanıyor.ADALI’YI TEHDİT ETMİŞTİ • Korgeneral Mendi, 1994-96 yılları arasında KKTC’de Sivil Savunma Teşkilatı (SST) Başkanlığı görevi yaptığı sırada Gazeteci Kutlu Adalı 6 Temmuz 1996’da evinin önünde uzi marka silahla vurularak öldürülmüştü.

Adalı’nın öldürülmeden önce Galip Mendi tarafından 15 Mart 1996’da telefonla tehdit edildiği iddia edilmişti. Tehditin nedeni ise Adalı’nın Kıbrıs’ta esrarengiz bir baskınla ilgili SST’yi sorumlu tutması olmuştu.

SAINT PARNABAS MANASTIRI BASKINI • 1996’da Saint Parnabas Manastırı, bir grup tarafından basılmış, bekçiler bağlanarak, 1974 öncesi buraya gömülen bir ganimet çıkarılmıştı. Adalı, bekçilerin verdiği ifade ve araç plakalarına dayanarak baskının Sivil Savunma Teşkilatı tarafından yapıldığını 14 Mart 1996’da yazdı.

Bir gün sonra ise Adalı SST Başkanı Mendi tarafından telefonla aranarak ölümle tehdit edildi. Adalı’nın eşi İlkay Adalı, telefon görüşmesinde bizzat eşinin yanında olduğunu ve konuşulanları bildiğini söyledi.

Bu telefon görüşmesinin üzerinden dört ay geçtikten sonra Adalı öldürüldü. Kutlu Adalı’nın eşi Şair İlkay Adalı, cinayetten Türk istihbaratını ve KKTC’yi sorumlu tutarak AİHM’e dava açtı. 2003 haziran ayında Ledra Palace Oteli’ne gelen AİHM yargıçları Mendi’yi Adalı cinayetiyle ilgisine ilişkin olarak sorguladı.

TARAF 04/09/2008

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License