15.9.08

BANDIRMADA RO-RO GEMİSİ BATTI

Bandırma'da facia: Ro-Ro gemisi battı

Bandırma'dan İstanbul'a araç taşıyan bir Ro-Ro gemisi Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra battı.
Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Bandırma'da batan Ro-Ro gemisinden 27 mürettebat, 63 şoför ve 11 muavinin kurtarıldığını, olayda 4 kişinin kayıp olduğunu, 1 kişinin vefat ettiğini bildirdi.

Geminin batmasının ardından yürütülen çalışmaları yerinde izleyen Hatipoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan sonra çok sayıda ekibin arama-kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Hatipoğlu, şunları kaydetti:

''Gemide 106 kişi vardı. Bunlardan 27'si mürettebat, 79'u şoför ile muavinler. Olayda 27 mürettabat, 63 şoför ve 11 muavin kurtarıldı. 4 kaybımız var, bir vatandaşımız vefat etti. Kayıpların 3'ü şoför, biri muavin. Kayıpların Necati Kalın, Şevki Gönüllü, Murat Karaca adlı şoförler ile Yahya Özoğlu adlı muavin olduğunu belirledik. Rakamlarda tedbirli davrandık. Bu rakamlar bizde vardı, ama sonuca ulaşmak için bu saati bekledik.''

Hatipoğlu, bir soru üzerine, ''Hayat N'' adlı geminin Bandırma'ya doğru dönüş yapmak istediğinin düşünüldüğüne değinerek, ''Çünkü yüzü Bandırma'ya dönük durumdaydı. Geri dönüş yaptığı ve sağa doğru yatmış vaziyette. 20 metre denizin altında'' diye konuştu.

''Gemide fazla yük var mıydı'' yönündeki soruya, ''Bu, araştırma sonucu ortaya çıkacak'' yanıtını veren Hatipoğlu, kazanın nasıl olduğuna dair soruyu ise ''Gece deniz şartları olumsuzdu. Basın mensuplarıyla beraber gittik, hakikaten kısa sürede dönmek zorunda kaldık. 'Yük kayması' deniyor, denizdeki dalga dolayısıyla. Araştırmalar sonucu ortaya çıkacak'' diye yanıtladı.

Mayın Filo Komutanlığı'na bağlı dalgıçların araştırmalarını sürdürdüğünü anlatan Hatipoğlu, ''Geminin kafeterya bölümünde herhangi bir vatandaşımıza rastlanmadı. Kamaralar kısmında ve kamyonların olduğu bölümde çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Vali Hatipoğlu, olayın ardından geminin kaptanıyla birlikte 3 kişinin gözaltına alındığını kaydetti.
stanbul'a giden kamyon ve otomobillerle yolcuları taşıyan Ro-Ro gemisi, 23.00'te Bandırma Limanı'ndan ayrıldı. Kalkış anında yan yatan gemi, bir süre sonra toparlayarak yoluna devam etti. Kalkıştaki anormallik nedeniyle kaptan Mithat Altın'la tartışan yolcular ise, geminin batma tahlikesi bulunduğu için yoluna devam etmemesini istedi. Buna rağmen bir sağa, bir sola yatarak ilerleyen gemi, yaklaşık 20 dakika sonra tamamen sola yatarak battı.

Gemide kayıtsız yolcularla birlikte 100'ün üzerinde insan bulunduğu tahmin ediliyor. Geminin üst katında kafeterya kısmında oturan insanların cep telefonuyla haber vermesi üzerine olay yerine gelen römorklar, batmakta olan geminin üst kısmındaki 71 kişiyi kurtardı. Alt katlarda bulunan ve kamyonlarında uykuya dalan yaklaşık 30 kişi ise dev gemiyle birlikte denizde kayboldu. Kazada, Özer Erdoğan isimli vatandaş ise hayatını kaybetti.

Bölgede, hali hazırda 2 Sahil Güvenlik helikopteri, 4 bot, vinçler ve dalgıçlar çalışmaları yürütüyor.
Geminin yerini tesbit eden yetkililer, dalgalarla birlikte batan gemiden kopup kıyıya vuran eşyalar arasında ceset arama çalışmaları yürütülüyor. Sabahın erken saatlerinde gün ışığıyla birlikte ise dalgıçlar bölgeye giderek arama çalışmalarına başladı.

2 HELİPKOPTER ARAMA KURTARMA ÇALIŞMLARINA KATILDI

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre batan Ro-Ro gemisinde arama kurtarma çalışmalarına, gece görüşü özelliğine sahip 2 helikopterin de katıldığını bildirdi.

Poyraz, gece görüşü özelliğine sahip 2 helikopterin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını bildirdi.

70 KİŞİ DENİZDEN KURTARILDI

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Özkan Poyraz, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan Ro-Ro gemisinde bulunanlardan şu ana kadar 70 kişinin kurtarıldığını bildirdi.

Poyraz yaptığı açıklamada, 28 mürettebatıyla Bandırma Limanı'ndan Ambarlı Limanına gitmek üzere hareket eden Orion Asya İstanbul Shipping'e ait Hayat N isimli 118 metre boyundaki Ro-Ro gemisinin, liman ağzında battığını belirtti.

Gemide 73 tır bulunduğunu, araç sahipleri ve mürettebatla birlikte gemide 101 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini kaydeden Poyraz, bölgede iki sahil güvenlik botu ve 4 römorkör ile balıkçı gemilerinin kurtarma çalışmaları yaptığı ifade etti. Poyraz, şu ana kadar 70 kişinin denizden kurtarıldığını bildirdi.

1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bandırma Kaymakamı Salih Keser, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan İstanbul Lines isimli Ro-Ro gemisinden 1 ölü, 24 yaralının çıkarıldığını bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, saat 23.30 sıralarında yaklaşık 80 TIR ve kamyon taşıyan Ro-Ro nakliye gemisinin Bandırma Limanı'ndan yaklaşık 10 kilometre açığında battığı bildirildi.

GEMİNİN BATMA NEDENİ: YÜK KAYMASI

Geminin, ''yük kaymasından batmış olabileceğini'' bildirildi.

GEMİDE 150'YE YAKIN YOLCU OLDUĞU SÖYLENİYOR

Bandırma Kaymakamı Salih Keser, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan İstanbul Lines isimli Ro-Ro gemisinde 150'ye yakın yolcu olduğunu söyledi.

GEMİDE 73 KAMYON 2 DE OTOMOBİL VAR

Bandırma Kaymakamı Keser'in yaptığı açıklamada, geminin kaptanı Mithat Altın'ın verdiği bilgiye göre gemide 150'ye yakın yolcu bulunduğunu kaydetti. Altın'ın, geminin, ''yük kaymasından batmış olabileceğini'' aktardığını bildiren Keser, kaptanın beyanına göre gemide 73 kamyon, 2 de otomobil bulunduğunu söyledi.

MÜRETTEBAT KURTULDU YOLCULAR HAKKINDA BİLGİYE ULAŞILAMADI

Keser, mürettebatın tamamının kurtulduğunu belirtti.

Bandırma Kaymakamı Salih Keser, Bandırma Limanı'ndan ayrıldıktan kısa süre sonra batan İstanbul Lines isimli Ro-Ro gemisinde mürettebatın tamamının kurtulduğunu, ancak yolcularla ilgili henüz bilgi ulaşmadığını bildirdi.

AJANSLAR







0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License