4.9.08

İYİ ÇOCUKLAR VE İYİ PAŞALAR

HA İYİ ÇOCUKLAR HA İYİ PAŞALAR

Şemdinli davası "iyi çocuk" sözüyle parçalanmıştı, dün "iyi paşa" girişimi yaşandı.

Kocaeli Garnizon Komutanı, Genelkurmay'ın talimatıyla Tolon ve Eruygur Paşa'yı cezaevinde ziyaret etti. Ziyaret, İlker Başbuğ ile TSK'nın Ergenekon'a bakışının değiştiği şeklinde yorumlandı. Hukukçular ise tepkili...

En çarpıcı tespiti emekli Askeri Yargıç Ümit Kardaş ‘Şemdinli savcısının başına gelenler ve davanın seyrinin değişmesi gibi Ergenekon’da da aynı risk söz konusu’ dedi

‘İYİ ÇOCUKTUR’ DEMİŞTİ

Ümit Kardaş (E. Askeri Hakim): Burada kurum adına bir ziyaret var. Emekli generaller çok ciddi gerekçelerden dolayı şu an şüpheli tutuluyorlar. Bu ziyaret farklı değerlendirmelere yol açabilir. Kurum adına ziyaret olması sadece bir arkadaşlık ziyaretinin ötesindedir. Kurumun Generallere desteği şeklinde de algılanabilir. Bu ziyaret yargıyı kuşkusuz etkileyebilir. Şemdinli olayında savcının başına gelenler ve Yaşar Büyükanıt’ın sanık için ‘iyi çocuktur, tanırım’ açıklaması davanın yönünü değiştirmişti. Ergenekon içinde aynı risk söz konusu. ORTAYA FARKLI TARAFLAR ÇIKTI

Fikri Sağlar (Eski Susurluk Kom. Üyesi): Genelkurmay Başkanı’nın değişmesiyle birlikte farklı bir tarafın daha ortaya çıktığı anlaşılıyor. Bu ziyaret tartışılmalı. Zaman içinde Ergenekon ile ilgili farklı görüşler ortaya çıkacak. Başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yargıçlara saygı duymak gerekiyor. Onlara baskı yapılması, hukuk dışına çıkılması kalıcı hale geliyor.

EN İYİ İFADE İLE TALİHSİZLİK

Oral Çalışlar (Radikal): Genelkurmay Başkanlığının bilgisi dahilinde bir Korgeneralin devam etmekte olan bir soruşturmanın muhatabı olan ve bu nedenle tutuklanan iki orgenerali ziyaret etmesi, yargı süreci açısından en iyi niyetli ifadeyle bir talihsizliktir. Türkiye bir hukuk devletiyse böyle müdahalelerin olmaması esastır. Bu ziyaret de göstermiştir ki, Türk Silahlı Kuvvetlerinin siyasetle ilişkisi demokratik bir ülke ölçülerine uygun değildir.

ASKER DAVAYA MÜDAHİL OLDU

Cüneyt Ülsever: (Hürriyet): Çok şaşırdım. Benim aldığım mesaj ‘Bugünden itibaren bu davanın arkasındayız’dır. Her ne kadar hukukun üstünlüğünden yanayız dense de böyle bir davaya müdahil olmak elbetteki yargıçların, savcıların kafasında bir soru işareti yaratacaktır.

Murat Yetkin (Radikal): Kamuoyundan ve TSK içinden gelen emekli paşalar niye yalnız bırakıldı eleştirilerini gidermek için harekete geçilmiş olabilir.

Mehmet Ali Kışlalı (Radikal): Yargıyı etkilemez. İnsan çok iyi tanıdığı biri göz altına alınmışsa ziyaret eder. Yıllardır orada komutanlık yaptığı için normal bir ziyaret. Gösteriye dönüştürmemek lazım.

YARGI ETKİLEYECEK GİRİŞİM


Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu: TCK 277. maddesi adil yargılamayı etkileme suçunu kapsamaktadır. Bu maddenin amacı iktidar odaklarının yargıyı etkilemesini önlemektir. Yoksa vatandaşın yargıyı etkilemesini önlemek değildir. Asker de bir iktidar odağıdır. Bu ziyaret ve açıklama adil yargılamayı teşebbüs suçuna girmektedir. Bu yargıya müdahaledir.
TSK'DA TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ VAR


Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: “Böyle bir durum Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığını devralmasına kadar yoktu. Ergenekon soruşturması Büyükanıt döneminde yürütüldü ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt'ın bu tutumu gayet net ve demokratikti. Ancak şimdi Başbuğ'un bu tutumu, Genelkurmay'ın görüş ve tavırlarında farklıklara gittiğini görüyoruz. Ziyaret demokrasi ve hukuk devleti adına talihsiz bir girişimdir. Ziyaret hakim ve savcıları etkilemeye yönelik bir davranıştır”
BÜYÜKANIT YORUM BİLE YAPMAMIŞTI

Genelkurmay Başkanlığı ziyaretin TSK adına yapıldığını açıklarken, Tolon ve Eruygur'un gözaltına alındıktan 52 gün sonra hatırlanması dikkat çekti. 1 Temmuz'da Eruygur, Ankara Merkez Orduevi'nde, Tolon ise Subay Lojmanları'nda gözaltına alınmışlardı. Emekli paşalar çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, tutuklamalarla ilgili yargıya müdahale olacağı gerekçesiyle konuşmamıştı. Şemdinli soruşturmasında uzman çavuş için 'iyi çocuktur' diyen Büyükanıt ısrarlı sorulara “Hukuki açıdan konuşamıyorum” cevabı vermekle yetinmişti.

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License