12.9.08

MERAKLA BEKLENEN DENEY BAŞLADI

Protonlar yola çıktı

Kainatın varoluş sırlarına ışık tutması beklenen deneyin ilk aşaması başarıyla tamamlandı. Artık protonlar hareketli ve Büyük Patlama’nın simülasyonunu yapacak çarpışmaya hazır. Beklenen çarpışma, eğer deneyin diğer aşamalarında herhangi bir sorun yaşanmazsa, 21 ekimde gerçekleştirilecek ve bilim tarihinde bir milat olacak

Evrenin nasıl meydana geldiğini anlamak için yapılan dünyanın en büyük fizik deneyinin ilk aşaması başarıyla tamamlandı. Dün sabah Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi’nde (CERN) toplanan bilim adamları tezahüratlar arasında deneyin yapılacağı ‘Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı (LHC) çalıştırdı. Ardından ilk proton huzmesi tünelin üçte birlik bölümüne başarıyla gönderildi.Bilim adamları bunun büyük başarı olduğunu zira proton huzmelerinin, yüksek düzeyde soğutulmuş mıknatıslarla yönlendirildiğini ifade ediyor. Şimdi gönderilen proton huzmesinin çemberi tamamlayıncaya kadar yoluna devam ettirilmesi gerekiyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra tünele zıt yönde başka bir proton huzmesi gönderilecek.
21 ekimde ise protonlar ışık hızına yaklaşınca, çarpıştırıcı içindeki süper iletken mıknatıslar, proton huzmelerini birbirine çarpıştıracak. Bu çarpışmanın ardından evrenin meydana geldiği Büyük Patlama’dan (Big Bang) mikrosaniyeler sonra oluşan ortam yeniden yaratılacak. Bu ortam yapay olarak yeniden yaratıldıktan sonra bilim adamları maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor. Tünelin çevresinde olan dört büyük algılayıcıdan ikisi Atlas ve CMS, ‘Higgs Alanı’nın’ izini sürecek.
Deneyde kanıtlanmaya çalışılan 1960’lı yıllarda Edinburg Üniversitesi teorik fizikçilerinden Peter Higgs’in ortaya koyduğu model. Higgs, Büyük Patlama’dan sonra oluşan ortamda maddenin kütle kazandığını söylemişti. Maddeye kütle kazandıran da ‘Higgs Parçacığı’ adlı parçacıklar.
LHC evrenin yüzde 23’ünü oluşturan karanlık maddenin ne olduğunu anlamaya da çalışacak. LHCb adlı üçüncü bir algılayıcı da Büyük Patlama anında maddeye eşit miktarda olduğu düşünülen antimaddenin nereye kaybolduğunu bulmaya çalışacak. taraf

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License