3.9.08

NURİŞ ÇETESİNDEN ŞOK İDDİALAR

"BU DEVLET BANA ADAM ÖLDÜRTTÜ"

Türkiye'yi sarsan "en gizli video"nun yankıları sürüyor. Veli Küçük'ün işi bu sefer çok zor.

Ergenekon iddianamesinde delil olarak geçen bir CD’nin görüntüleri ilk kez ortaya çıktı. 2000’de Uşak Cezaevi’nde çıkan isyan sırasında çekilen görüntülerde yeraltı dünyasının ünlü ismi Nuri Ergin Sabancı’nın katil zanlısı Duyar’ı öldürdüğünü söylüyor, infaz emrini emekli general Küçük’ten aldığını ima ediyor.

‘Bu devlet bana Duyar’ı öldürttü, Veli Abi’ye sorun’

9 Ocak 1996’da suikasta uğrayan Özdemir Sabancı’nın katil zanlısı Mustafa Duyar da cinayetten 3 yıl sonra, Afyon Cezaevi’nde öldürülmüştü. Yıllar sonra Ergenekon soruşturmasıyla Duyar’ın infazı yeniden gündeme geldi. Soruşturmanın iddianamesinde Duyar’ı Karagümrük çetesi lideri Nuri Ergin’in öldürdüğü, azmettiricinin ise soruşturmanın bir numaralı zanlılarından emekli general Veli Küçük olduğu iddiası yer alıyordu. Bu iddia soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’e gönderilen bir ihbar mektubuyla ortaya çıkmıştı. Mektupta bir CD vardı. CD’nin içinde de, Ekim 2000’de, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin Uşak Cezaevi’nde çıkardığı isyanın şu ana kadar hiçbir yerde yayınlanmayan görüntüleri yer alıyordu.


Görüntü 1 dakika 47 saniye

İddianamede içeriğinden bahsedilen ancak kendisine yer verilmeyen bu görüntüler önceki gün FOX TV tarafından yayınlandı. 1 dakika 47 saniyeden oluşan CD’deki Nuri Ergin ile Vedat Ergin kardeşlerin 1 Kasım 2000’de, cezalarını çektikleri Uşak Cezaevi’nde çıkardıkları isyan anında çekilen görüntüler dehşet verici.

5 mahkumun gözü oyuldu

Nuri ve Vedat Ergin, Afyon Cezaevi’nde yatarken 15 Şubat 1999’da aynı cezaevinde yatan Sabancı Suikastı sanığı Mustafa Duyar öldürülmüştü. Duyar’la aynı odada kalan dolandırıcı Selçuk Parsadan da ağır yaralanmıştı. Bunun üzerine Ergin kardeşler Kartal Cezaevi’ne, ardından da Uşak Cezaevi’ne nakledilmişlerdi. Kavgalı oldukları mafya lideri Alaattin Çakıcı’nın adamları da bu cezaevine nakledilince Nuri ve Vedat Ergin kardeşler isyan çıkarmıştı. Ergin kardeşlerin aynı cezaevinde yatan çete elemanlarıyla çıkardıkları isyanda 118 kişi rehin alınmış, 5 kişi de bıçaklanıp gözleri oyularak öldürülmüştü.

’Şimdi canlı söylüyorum’

İşte bu isyan anından çekilen görüntülerde ilk olarak pencereden atılan iki mahkum göze çarpıyor. Mahkumlardan ilki yüzü peçeli Karagümrük Çetesi üyeleri tarafından atıldıktan hemen sonra pencereye, üzerinde sadece iç çamaşırı olan ikinci bir mahkum çıkarılıyor. Ve bu mahkum aşağı atılmadan önce yüzü peçeli biri tarafından göğüs kısmından 6 kez bıçaklanıyor. Dengesini kaybeden mahkum daha sonra aşağı atılıyor. Duvarları kiremit rengine boyanmış hapishane penceresinden bu kez Nuri Ergin çıkıyor. Ergin, sağ elini havaya kaldırarak, “Bu devlet bana Mustafa Duyar’ı öldürttü. Ben öldürttüm. Şimdi canlı söylüyorum” diye bağırıyor.

"Devlet için öldürdük!" Veli Küçük’ü arayın

Hemen ardından da başka bir pencerede, çevresinde beş-altı yüzü peçeli mahkumla görülen Vedat Ergin ise elinde tabanca ile önce iki kez “Bak” diyor, ardından da, “Veli Abi’yi ara, Veli Küçük’ü ara. Beni sor. Başka da bir şey söylemiyorum. Allah’a emanet olun” diyor. Hem Nuri Ergin hem de Vedat Ergin, bu açıklamayı kendilerini çeken kameraya bu sözleri söylüyor.

Bu görüntüleri kim çekti?

Fakat kamera görüntülerini kimin hangi amaçla çektiğine dair herhangi bir ipucu görünmüyor. Ekim 2000’de çıkarılan o isyan sırasında bütün televizyon kameraları tepesinde duman tüten cezaevi binasını uzaktan çekebilmişlerdi. Ve hiç kimse cezaevi yakınına sokturulmamıştı. Fakat Savcı Öz’e gönderilen bu görüntüler cezaevinin bahçesinden çekilmiş izlenimi veriyor.

Tetiği DHKP-C çekti

Sabancı Center’ın 25. katında 9 Ocak 1996 günü Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota -Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Başkanlık Sekreteri Nilgün Hasefe, DHKP-C üyesi Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü. Olaydan sonra uzun süre aranan üç katilden Mustafa Duyar, 6 Ocak 1997’de olaydan tam bir yıl sonra Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’ne teslim oldu. Türkiye’ye getirilen Duyar yargılandıktan sonra Afyon Cezaevi’nde 15 Şubat 1999’da Karagümrük çetesinin üyeleri Ahmet Yargüder, Emin Alakaş ve Sami Tokuş tarafından tarafından silahla vurularak öldürüldü. Fehriye Erdal ile İsmail Akkol, Avrupa’ya kaçtı. Sabancı Ailesi, 15 Şubat 2001’de Belçika’da gözaltında bulunan Fehriye Erdal’ın Türkiye’de işlediği suçlardan dolayı yargılanması amacıyla dava açtı.

SAVCI ZEKERİYA ÖZ'ÜN DEĞERLENDİRMESİ

‘Suikastı planlayan da azmettiren de Küçük’
Bu görüntüleri izleyen Savcı Zekeriya Öz, daha sonra Nuri Ergin ile kardeşi Vedat Ergin’i tanık sıfatıyla Beşiktaş’taki Adliye’ye çağırdı. Ve CD’de Nuri ve Vedat Ergin tarafından yüksek sesle dile getirilen iddiaları bir kez daha bu kez kendilerine sordu. Ardından da, hem bu görüntüleri hem de aldığı ifadelerden hareketle iddianamesine bu konuyu da ekledi. İlk bölümde CD’nin içeriği ile ilgili değerlendirmelere yer veren Savcı Öz, iddianameye şunları yazdı: “Nurişler çetesinin Mustafa Duyar’ı öldürmek için haklı bir nedenlerinin olmadığı, aldıkları talimat gereği bu eylemi gerçekleştirdikleri, cezaevi isyanındaki görüntülerden de Mustafa Duyar’ın öldürülmesi olayını Veli Küçük’ün talimatı ile yaptıkları, eylemin Duyar’ın konuşmasını önlemek için yapıldığı, dolayısıyla eylemi planlayan ve azmettirici olduğu anlaşılan Veli Küçük’ün hem DHKP-C terör örgütü hem de Nurişler çetesi ile koordinasyonu sağladığı anlaşılmaktadır.”

aktifhaber.com

0 yorum:

Yorum Gönder | Feed



Snap Shots

Get Free Shots from Snap.com
 
^

Powered by BloggerAK Medya Haber Yorum Analiz by UsuárioCompulsivo
original Washed Denim by Darren Delaye
Creative Commons License